3 Σεπτεμβρίου 2024

Ν. Δένδιας: Κύριες μεταρρυθμίσεις – συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη και «Οριζόντιες Πολιτικές»

Ν. Δένδιας: Κύριες μεταρρυθμίσεις – συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη και «Οριζόντιες Πολιτικές»

Ν. Δένδιας: Κύριες μεταρρυθμίσεις και συγκεκριμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη

O Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας κατά την ομιλία του σήμερα στο 3ο Eurobank Investor Forum, το οποίο πραγματοποιείται με τη συμμετοχή σημαντικών θεσμικών επενδυτικών οίκων του εξωτερικού στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, ανέφερε ότι καμία από τις παρακάτω εκτιμήσεις δεν θα μπορούσαν να γίνουν πριν από δύο χρόνια, όταν το “countryrisk” για τις οικονομικές προοπτικές της  Ελλάδας ήταν εξαιρετικά υψηλό και ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων έχει βελτιωθεί σημαντικά.Ν. Δένδιας: Κύριες μεταρρυθμίσεις

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρηματιών με νέους νόμους και κανονισμούς, ώστε να περιορίσει περαιτέρω την γραφειοκρατία και να επιταχύνει τις διαδικασίες στις επενδύσεις. Η συμβολή της επιχειρηματικής κοινότητας σ’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας.

Έτσι, πέρα από την διεύρυνση της εφαρμογής του νόμου για το FastTrack και την βελτίωση του συστήματος αδειοδοτήσεων με OneStopShop, που ήδη υπάρχει, το ΥΠΑΑΝ θα επιδιώξει την εφαρμογή μιας σειράς νέων μέτρων για την αφαίρεση των γραφειοκρατιών εμποδίων και την εμπέδωση ενός περιβάλλοντος φιλικού στην επιχειρηματικότητα

Οι κύριες μεταρρυθμίσεις εστιάζουν  σε αυτήν την φάση :

  1. Στην στήριξη της εξωστρέφειας μέσω ενός νέου Οργανισμού που θα προωθεί τις εξαγωγές και παράλληλα θα κατευθύνει τους πόρους στην εφαρμογή μιας συνολικής Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών, σύμφωνα με τις βέλτιστες  πρακτικές διεθνώς.
  2. Στην εκμετάλλευση της  Εταιρικής Συμφωνίας 2014-2020 (του νέου ΕΣΠΑ), με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, της αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού, της προώθησης μια οικονομίας αποτελεσματικής και φιλικής προς το περιβάλλον, την ολοκλήρωση των βασικών υποδομών και την βελτίωση της θεσμικής αποτελεσματικότητας και του δυναμικού της δημόσιας διοίκησης.
  3. Στο να καταστήσουν την Ελλάδα βασικό διαμετακομιστικό κέντρο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της αφαίρεσης των ρυθμιστικών εμποδίων, της τόνωσης του επαγγελματισμού και της κατασκευαστικής ικανότητας.
  4. Στην προώθηση της Στρατηγικής Καινοτομίας, μέσω της αξιολόγησης του υφιστάμενου πλαισίου και της χρησιμοποίησης διεθνών προτύπων ώστε να αναπτυχθεί ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης, περιλαμβανομένης της χρηματοδότησης και
  5. Στην τόνωση της Βιομηχανικής Πολιτικής.

Εκτός από τις δράσεις του Υπουργείου, η Κυβέρνηση ακολουθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη, που περιλαμβάνει :

  • Μειώσεις φόρου επί των εταιρικών κερδών
  • Μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές
  • Φορολογικές περικοπές στην ενέργεια
  • Φορολογικές περικοπές για φυσικά πρόσωπα
  • Κάτω από το νέο αναπτυξιακό πρότυπο ο ρόλος του κράτους θα πρέπει να αναθεωρηθεί ριζικά και να περιοριστεί στην επίβλεψη, ρύθμιση και υποστήριξη των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, ενώ στην παραγωγή ο ρόλος του πρέπει να περιοριστεί στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, την άμυνα και τη δημόσια τάξη.

Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο σημαίνει στην πράξη μια μετατόπιση από την παραγωγή μη εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών προς την αύξηση της παραγωγικότητας και της   ανταγωνιστικότητας και της προώθησης μιας Ελληνικής οικονομίας προσανατολισμένης στις εξαγωγές.

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο περιλαμβάνει την εντατικοποίηση των ριζικών μεταρρυθμίσεων («Οριζόντιες Πολιτικές» ) όπως :

  • Η δημοσιονομική ολοκλήρωση
  • Η δημιουργία κλίματος που ευνοεί τις επενδύσεις και διευκολύνει τις επιχειρήσεις
  • Η ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας
  • Η βελτίωση των δημοσιονομικών πολιτικών
  • Η αύξηση της ελαστικότητας στην αγορά εργασίας
  • Η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης και η βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών
  • Η καταπολέμηση της διαφθοράς και η ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας
  • Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Απαντώντας  επίσης σε ερώτηση σχετικά με το Πτωχευτικό Δίκαιο που ισχύει στη χώρα μας  και το πότε θα γίνουν αλλαγές σε αυτό, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δήλωσε:

«Το timing είναι πάντα το σημαντικότερο πράγμα. Επισήμως το θέμα αυτό δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά σε αυτήν του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Με δεδομένο αυτό λοιπόν, επιτρέψτε μου να απαντήσω με μια πιο ολιστική προσέγγιση. Το όλο πτωχευτικό σύστημα στην Ελλάδα αφορά μια άλλη εποχή. Ο βασικός νόμος ξεκίνησε το 1934 από έναν εξαίρετο καθηγητή του εμπορικού δικαίου, τον κ. Κωνσταντίνο Ρόκκα. Αλλαγές πραγματοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, οι μεγαλύτερες από τις οποίες έγιναν τα τελευταία χρόνια, από το 2009 μέχρι σήμερα. Όμως και πάλι αυτές οι αλλαγές δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία στα χρόνια της κρίσης. Τώρα λοιπόν συζητάμε μια νέα προσέγγιση, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα όχι αλλάζοντας το υφιστάμενο πτωχευτικό δίκαιο, άλλα δημιουργώντας ένα άλλο σύστημα όπου τα δικαστήρια θα πρέπει να παρεμβαίνουν στο ελάχιστο, και οι προτεραιότητες θα είναι η ταχύτητα, ο χρόνος και η σωτηρία των επιχειρήσεων και της απασχόλησης. Και επιτρέποντας σε αυτές τις εταιρίες να επιστρέψουν στην αγορά, να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για απασχόληση. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι, το αργότερο, στα τέλη Σεπτεμβρίου αυτού του χρόνου».

Σε ερώτηση τέλος για το «αν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες άμεσες προτεραιότητες, ορατές κορυφαίες προτεραιότητες, που ήθελε να αναλάβει, ώστε να βάλουν τη δική του  σφραγίδα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Δένδιας απάντησε:

«Πρώτα απ’ όλα, δεν το παίρνω προσωπικά. Και δεν έχω τη φιλοδοξία να βάλω τη δική μου σφραγίδα. Θέλω να μπει η σφραγίδα της Κυβέρνησης αν θέλουμε να σώσουμε την σφραγίδα της κοινωνίας. Με ποιο τρόπο; Με το να βοηθήσω αυτή τη χώρα να βγει από τη βαθιά κρίση που διαρκεί 6 χρόνια τώρα κατά τη διάρκεια της οποίας χάσαμε περίπου το 30% του ΑΕΠ μας, πράγμα απίστευτο για την κοινωνία.

Δύο πράγματα πρέπει να δούμε όσο το δυνατόν συντομότερα.

  • Το ένα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους πάνω από 70 δις ευρώ στον τραπεζικό τομέα χωρίς να υπολογίζουμε τα ιδιωτικά χρέη μεταξύ ιδιωτών ή επιχειρήσεων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιλύσουμε και πρέπει να σας πω ότι είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι μπορούμε να το κάνουμε.
  • Το δεύτερο έχει να κάνει με τα διαρθρωτικά ταμεία από την Ε.Ε. Την επόμενη προγραμματική περίοδο μεταξύ 2014-2020 τα κονδύλια που θα λάβει η Ελλάδα από την Ε.Ε ξεπερνούν τα 16 δις ευρώ. Η ταχεία απορρόφηση αυτού του τεράστιου ποσού και η δυνατότητα να μεταφέρουμε ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, δημιουργώντας κατανάλωση και βοηθώντας τις επενδύσεις θα είναι ένα τεράστιο καθήκον. Και είμαστε σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε προκειμένου να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία. Και φυσικά 3η και τελευταία, αλλά όχι λιγότερο σημαντική προτεραιότητα είναι αυτό που συζητάμε σήμερα, άμεσες ξένες επενδύσεις.

Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, και αυτό ισχύει για όλες τις χώρες: Όλες οι χώρες χρειάζονται επενδύσεις. Οι εποχές αλλάζουν και χωρίς επενδύσεις δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Καμία χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει. Δημιουργώντας λοιπόν ένα κλίμα στο οποίο αυτές οι επενδύσεις μπορούν να έλθουν και να δημιουργήσουν περισσότερες επιχειρήσεις και περισσότερη απασχόληση είναι εξίσου πολύ σημαντικό για την Ελλάδα,  αλλά θα μπορούσα να πω και για την Ευρώπη και τον κόσμο. Σας ευχαριστώ πολύ που με δεχτήκατε, είμαι πολύ χαρούμενος που είστε σήμερα εδώ».

 

>>>•<<<
Διαβάστε ακόμη… 

Μικρή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου τον Μάιο

Χορήγηση 30 υποτροφιών από το Ελληνοβρετανικό Κολλέγιο για περίοδο 2014-2015

Έναρξη 1ης Ημερίδας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Πρόεδρος ΚΕΕ-ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος: Νέα ρύθμιση για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία προωθεί η κυβέρνηση

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ για το 1ο πεντάμηνο του 2014 έναντι 1,6 δισ. ευρώ του 2013

ΥΠΟΙΚ: Σπεύσατε να υποβάλλετε τις Φορολογικές σας δηλώσεις

Επαναλειτουργεί το Taxisnet

Ενιαίο Μισθολόγιο ΔΥ. Υπάρχει;

Παροχές περίθαλψης που δικαιούνται οι ανασφάλιστοι στον ΟΑΕΕ

Ποιους «καίει» ιδιαίτερα η φορολογία

Επιστροφή ΦΠΑ χωρίς υποβολή αίτησης

Εγκρίθηκαν 576.000 αιτήσεις για το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ – Ανακοίνωση του Χ. Σταϊκούρα

Related posts