16 Απριλίου 2024

Οδηγός για το πρόγραμμα κατάρτισης 1.300 επαγγελματιών υγείας

Οδηγός για το πρόγραμμα κατάρτισης 1.300 επαγγελματιών υγείας

Άνοιξε το σύστημα για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για το πρόγραμμα κατάρτισης 1.300 ανέργων επαγγελματικών υγείας. Καταληκτική ημερομηνία για τις αιτήσεις έχει οριστεί η 20η Δεκεμβρίου. Το news παρουσιάζει έναν οδηγό με πληροφορίες που θα φανούν χρήσιμες σε όσους ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα.

DOCTORS

Ποια είναι η προθεσμία επιβολής αιτήσεων;

Η προθεσμία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής των ωφελουμένων αρχίζει από την 11/12/2013 και λήγει την 20/12/2013 και ώρα 24.00.

Ποιοι έχουν δικαίωμα διεκδίκησης των 1300 επιταγών;

Δικαίωμα συμμετοχής στη Δράση και επομένως δικαίωμα υποβολής «Αίτησης Συμμετοχής» για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων που θα συγκροτήσει η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α, έχουν άνεργοι, Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή ομογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών με δικαίωμα νόμιμης διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας, επαγγελματίες υγείας, (γιατροί, νοσηλευτές, λοιπό οικονομικό-διοικητικό προσωπικό νοσοκομείων και διάφορες ειδικότητες παραϊατρικών επαγγελμάτων), εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα από το αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι. Διευκρινίζεται ότι οι Πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, ασφαλισμένοι ή μη σε οικεία ασφαλιστικά ταμεία, που δεν ασκούν ελευθέριο ή άλλο επάγγελμα, πρέπει επίσης να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Σε ποιες ειδικότητες ανήκουν οι ομάδες των ωφελούμενων;

1.Ιατροί

2.Νοσηλευτές

3.ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων

4.ΤΕ Ραδιολόγων – Ακτινολόγων

5.Διοικητικού – Οικονομικού

6.Πληροφορική

Ποια στοιχεία συμπληρώνω στην αίτησή μου;

Α. Επώνυμο, όνομα, όνομα πατρός, όνομα μητρός, ημερομηνία γέννησης

Β. Αριθμός διαβατηρίου ή ταυτότητας

Γ. Αριθμός δελτίου ανεργίας, ημερομηνία έκδοσης δελτίου ανεργίας

Δ.ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, αριθμός μητρώου ΙΚΑ, ΙΒΑΝ Τραπεζικού λογαριασμού

Ε Διοικητική περιφέρεια

Στ. Διάρκεια συνεχόμενης ανεργίας, φορολογητέο εισόδημα

Ζ. Επίπεδο εκπαίδευσης (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, Άλλο)

Η. Αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας, πολύτεκνος, τρίτεκνος, άτομο με αναπηρία

Θ. Τηλέφωνο επικοινωνίας, κινητό, πόλη κατοικίας, οδός και αριθμός

Ποιο είναι το συνολικό ποσό της επιταγής;

Το συνολικό ποσό της επιταγής κατάρτισης είναι 12.000 ευρώ

Ποιο είναι το ποσό που θα λάβω;

Δεν θα λάβετε και τις 12.000 ευρώ αλλά 7.500 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων) καθώς 4.500 ευρώ θα λάβει ο πάροχος κατάρτισης . Πιο αναλυτικά:

Το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται συνολικά σε 1.500€ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων).

Το επίδομα πρακτικής άσκησης για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται συνολικά σε 6.000€ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων).

Το συνολικό εκπαιδευτικό επίδομα (θεωρητικής και πρακτικής άσκησης) κάθε καταρτιζομένου, συνολικά ανέρχεται σε 7.500 € (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων).

Τα χρήματα θα καταβάλλονται σε τραπεζικό λογαριασμό μου;

Ναι τα χρήματα θα καταβληθούν στο λογαριασμό που έχετε δηλώσει κατά την υποβολή της «Αίτησης Συμμετοχής» σας στη δράση και στον οποίο θα πρέπει να αναφέρεστε ως πρώτος δικαιούχος.

Πόσα χρήματα περίπου αντιστοιχούν σε κάθε ώρα κατάρτισης θεωρητικής και πρακτικής;

Για κάθε ώρα κατάρτισης θεωρητικής και πρακτικής αντιστοιχούν 6,25 ευρώ (μαζί με τις κρατήσεις). Δηλαδή 1200 ώρες Χ 6.25 ευρώ = 7.500 ευρώ

Πότε και πως γίνεται η πληρωμή μου;

Πληρωμή επιδόματος θεωρητικής κατάρτισης :

Το επίδομα της θεωρητικής κατάρτισης ανέρχεται στο ποσό των 1.500 € (240 ώρες Χ6,25 € ανά ώρα κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων) και καταβάλλεται με την ολοκλήρωση της θεωρητικής κατάρτισης και εφόσον οι ωφελούμενοι του τμήματος έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις πρακτικής άσκησης, σύμφωνα με την παρακάτω διαδικασία:

Μετά την τοποθέτηση των ωφελουμένων σε θέσεις πρακτικής άσκησης, αφού έχει ολοκληρωθεί η θεωρητική κατάρτιση, ενός Τμήματος κατάρτισης, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας, η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α. λαμβάνει σχετική ενημέρωση. Η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α. λαμβάνοντας υπόψη τις απουσίες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της θεωρητικής κατάρτισης και οι οποίες έχουν δηλωθεί στην ειδική ιστοσελίδα, εκδίδει «Εντολή καταβολής εκπαιδευτικού επιδόματος θεωρητικής κατάρτισης ωφελουμένων», η οποία παράγεται από την ειδική ιστοσελίδα.

ΙΙ. Πληρωμή επιδόματος πρακτικής άσκησης

Το επίδομα της πρακτικής άσκησης ανέρχεται στο ποσό των 6.000 € (960 ώρες χ 6,25 € ανά ώρα κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων), καταβάλλεται δε με την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης σύμφωνα με την παρακάτω διαδικασία:

Με την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης ενός Τμήματος κατάρτισης μέσω της ειδικής

ιστοσελίδας η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α. λαμβάνει σχετική ενημέρωση.

• Η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α. λαμβάνοντας υπόψη τις απουσίες που έχουν δηλωθεί στην ειδική ιστοσελίδα, εκδίδει «Εντολή καταβολής εκπαιδευτικού επιδόματος πρακτικής άσκησης ωφελουμένων» η οποία παράγεται από την ειδική ιστοσελίδα.

• Η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α. σύμφωνα με την «Εντολή καταβολής εκπαιδευτικού επιδόματος πρακτικής άσκησης ωφελουμένων», εκτελεί την πληρωμή καταβάλλοντας το σχετικό ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό των καταρτιζομένων.

Προσοχή:

Οι ωφελούμενοι ουδεμία άλλη απαίτηση έχουν από την Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α., πέραν του ποσού που θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Οι πληρωμές των ωφελουμένων θα αναστέλλονται, καθ’ όσον χρόνο δεν έχουν χορηγηθεί οι σχετικές πιστώσεις.

Σε πόσες περιφέρειες μπορώ να καταθέσω αίτηση;

Κάθε ενδιαφερόμενος, έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση συμμετοχής σε μια μόνο Διοικητική Περιφέρεια, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής του.

Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων;

Η υποβολή αιτήσεων είναι ηλεκτρονική και κάθε ενδιαφερόμενος για να εγγραφεί στο μητρώο ωφελούμενων θα πρέπει να επισκεφτεί την ιστοσελίδα http://www.voucher.gov.gr τη φόρμα «Αίτηση συμμετοχής».

Τι άλλο πρέπει να κάνω;

Μετά την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να διαφυλάξετε το αποδεικτικό της υποβολής της αίτησής σας, το οποίο αναγράφει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ), καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της. Ο κωδικός αυτός είναι μοναδικός για κάθε αίτηση συμμετοχής, χορηγείται αυτόματα από το οικείο μηχανογραφικό σύστημα με την υποβολή της, αποτελεί το αποδεικτικό υποβολής της και χρησιμοποιείται αντί για το ονοματεπώνυμο του αιτούντος σε όλα τα έγγραφα (Μητρώα, πίνακες κ.ά.).

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής;

Η επιλογή τους και η εγγραφή τους στο Μητρώο Ωφελουμένων θα γίνει με μοριοδότηση, βάσει των παρακάτω κριτηρίων:

1. Οικογενειακή κατάσταση .

2. Ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ατομικό (οικ. έτος 2013)

3. Χρόνος ανεργίας

4. Hλικία

Μπορείτε να μου πείτε την αναλυτική μοριοδότηση των κριτηρίων;

Α/Α

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

1

Οικογενειακή κατάσταση (Μέγιστο 5 μόρια)

Αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών

5

Άνεργοι/ες τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι

2

Άνεργοι/ες με σύζυγο ή παιδιά ΑμεΑ με αναπηρία 67% και άνω

5

2

Εισόδημα (Μέγιστο 30 μόρια)

Έως 8.000

30

8.001-12.000

20

12.001-15.000

10

15.001 και άνω

0

3

Χρόνος Ανεργίας-Διάρκεια συνεχιζόμενης ανεργίας (Μέγιστο 30 μόρια)

0-12 μήνες

20

Άνω των 12 μηνών

30

4

Ηλικία (Μέγιστο 30)

Νέοι/ες άνεργοι/ες έως 29 ετών

30

Από 29 ετών και άνω

20

ΣΥΝΟΛΟ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ

ΜΕΓΙΣΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 95 μόρια

 

Ποια είναι η διαδικασία επιλογής;

Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

1.Έλεγχο της αίτησης για να διαπιστωθεί εάν πληρείται τα κριτήρια επιλεξιμότητας

2.Αν πληρείται τις προϋποθέσεις θα ακολουθήσει η μοριοδότηση με βάση των πιο πάνω πίνακα.

3.Ακολούθως καταρτίζεται ο πίνακας των δικαιούχων. Προσοχή στον πίνακα θα αναγράφεται ο κωδικός αριθμός συμμετοχής γι ‘ αυτό και θα πρέπει να τον έχετε σημειώσει κάπου για να διαπιστώσετε εάν έχετε επιλεχθεί.

4.Επίσης στους πίνακες θα υπάρχουν και οι επιλαχόντες που θα ανέρχονται στο 30% των θέσεων. Δηλαδή 390 επιλαχόντες συνολικά.

Πρέπει να καταθέσω κάπου τα δικαιολογητικά μου;

Οι επιλεγέντες υποχρεούνται εντός 10 ημερών από την ημερομηνία της δημοσιοποίησης του Μητρώου να υποβάλλουν το σύνολο των δικαιολογητικών τους – ανεξαρτήτως ειδικότητας/εκπαιδευτικού αντικειμένου – που τεκμηριώνουν τη μοριοδότηση των στοιχείων που ο ενδιαφερόμενος έχει συμπληρώσει στην Αίτηση Συμμετοχής τουγια κάθε πεδίο, στον Πάροχο Κατάρτισης που έχουν επιλέξει.

Μέχρι πότε πρέπει να ενεργοποιήσω την επιταγή μου;

Η ενεργοποίησή της θα πρέπει να γίνει μέχρι 31/5/2014

Πότε διαγράφεται κάποιος από το Μητρώο;

Ο ωφελούμενος χάνει το δικαίωμα της ενίσχυσης και διαγράφεται από το Μητρώο Ωφελουμένων, στις παρακάτω περιπτώσεις:

Ι. Εάν ο ωφελούμενος δεν ενεργοποιήσει την επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (31/5/2014)

ΙΙ.Εάν από τα δικαιολογητικά που θα υποβάλει ο ωφελούμενος στον πάροχο κατάρτισης, διαπιστωθεί ότι δεν αποδεικνύονται τα στοιχεία που έχει δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής του στη δράση. Στην περίπτωση αυτή ο πάροχος κατάρτισης ενημερώνει την Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α. μέσω της ειδικής ιστοσελίδας και ο υποψήφιος διαγράφεται αυτόματα από το Μητρώο Ωφελουμένων.

ΙΙΙ. Εάν ο ωφελούμενος υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο απουσιών κατά τη διάρκεια της θεωρητικής κατάρτισης του προγράμματος κατάρτισης.

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα της κατάρτισης;

Κάθε πρόγραμμα κατάρτισης περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση και έχει συνολική διάρκεια 1200 ώρες.

Η θεωρητική κατάρτιση έχει διάρκεια 240 ώρες συνολικά και ημερησίως δεν μπορεί να υπερβαίνει τις έξι (6) ώρες.

Η ημερήσια διάρκεια της πρακτικής άσκησης είναι επτά (7) ώρες και δεν μπορεί να υπερβαίνει τους επτά (7) μήνες.

Η ημερήσια εκπαίδευση (θεωρία και πρακτική) ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι την 22η ώρα. Δεν επιτρέπεται η θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση τις Κυριακές καθώς και τις επίσημες αργίες.

Σε ποιους εργασιακούς χώρους θα πραγματοποιηθεί η κατάρτισή μου;

Το σύνολο των ωρών της πρακτικής άσκησης θα υλοποιείται σε Δημόσια Νοσοκομεία ή άλλες υπηρεσίες υγείας, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Πόσες απουσίες μπορώ να κάνω;

Α. Ο καταρτιζόμενος υποχρεούται να παρακολουθεί ανελλιπώς το πρόγραμμα κατάρτισης των 1200 ωρών, με την απαιτούμενη επιμέλεια. Επίσης, υποχρεούται να συμμετέχει ενεργά στις τεχνικές και μεθόδους εκπαίδευσης, που ακολουθούνται κατά τη διάρκεια της κατάρτισης.

Β. Ο καταρτιζόμενος μπορεί να απουσιάσει μέχρι το 10% της διάρκειας της θεωρητικής κατάρτισης (δηλ. 24 ώρες) και να μην ξεπεράσει το 10% επί της συνολικής διάρκειας των ωρών του προγράμματος κατάρτισης (δηλ. 120 ώρες).

Γ. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται να απουσιάσει μέχρι το 20% διάρκειας της θεωρητικής κατάρτισης (δηλ. 48 ώρες) και να μην ξεπεράσει το 20% επί της συνολικής διάρκειας των ωρών του προγράμματος κατάρτισης (δηλ. 240 ώρες) αποκλειστικά εάν:

Α. είναι άτομο με αναπηρία, μετά από αιτιολογία και σε συνεννόηση με τον πάροχο

κατάρτισης,

Β. έχει αποδεδειγμένη νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Στην περίπτωση αυτή ο ωφελούμενος υποχρεούται να προσκομίσει άμεσα στον πάροχο κατάρτισης σχετική βεβαίωση από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύθηκε,

Γ. διανύει περίοδο εγκυμοσύνης ή λοχείας, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.

Στην περίπτωση αυτή η ωφελούμενη υποχρεούται να προσκομίσει άμεσα στον πάροχο κατάρτισης σχετική βεβαίωση του νοσοκομείου ή του αρμόδιου ιατρού. Στις ανωτέρω περιπτώσεις ο πάροχος κατάρτισης θα πρέπει να μεσολαβήσει και να βοηθήσει τον καταρτιζόμενο, ώστε να καλύψει την διδακτέα ύλη για να μπορέσει να παρακολουθήσει απρόσκοπτα τη συνέχεια του προγράμματος.

Καλόγηρος Βασίλειος

Πηγή: news.gr

Related posts