21 Αυγούστου 2024

Οι Βρυξέλλες ακύρωσαν το Rethink Athens

Οι Βρυξέλλες ακύρωσαν το Rethink Athens

Οι Βρυξέλλες ακύρωσαν το Rethink Athens, το μεγαλεπήβολο σχέδιο ανάπλασης μεγάλης έκτασης, που περιλαμβάνει κεντρικές οδικές αρτηρίες και στον Φαληρικό Όρμο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα ΒΗΜΑ οι Βρυξέλλες απαίτησαν και πέτυχαν την απένταξη της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου και των έργων ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου από την λίστα των μεγάλων έργων που θα χρηματοδοτΟι Βρυξέλλες ακύρωσαν το Rethink Athensηθούν από το νέο ΕΣΠΑ.

Προφανώς με αυτό τον τρόπο, ακύρωσαν και την υλοποίησή του, αφού χωρίς κοινοτικά κονδύλια και μόνο με την εθνική συμμετοχή, δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο χρηματοδότησε τις μελέτες του Rethink Athens για την πεζοδρόμηση του κεντρικού άξονα της Αθήνας, εξέφρασε με ανακοίνωσή του τον προβληματισμό και τη λύπη του για τις εξελίξεις. Η ανακοίνωσή του είναι η ακόλουθη:

«Το 2010 η Ελληνική Πολιτεία, δια της τότε Υπουργού ΥΠΕΚΑ, απευθύνθηκε στο Ίδρυμα Ωνάση και ζήτησε τη συμβολή του στο αναπτυξιακό, όπως τόνισε, έργο της ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου. Ο σχεδιασμός του έργου, όπως παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα, αφορούσε σε ένα διαμήκη άξονα που αρχίζει από το Σύνταγμα και καταλήγει στο τέλος της οδού Πατησίων. Στόχος της παρέμβασης ήταν η διαμόρφωση των συνθηκών οικονομικής αναζωογόνησης του κέντρου της Αθήνας και των όμορων προς αυτό περιοχών, η συνολική διευκόλυνση της κυκλοφορίας με τη δημιουργία γραμμής ΤΡΑΜ και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ως το άκρο της Πατησίων, πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων με ταυτόχρονη ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα του κέντρου, το πρόγραμμα δηλαδή που ονομάστηκε Rethink Athens.

Τo Ίδρυμα Ωνάση αποδέχθηκε να συμβάλει σε αυτό τον σχεδιασμό της Πολιτείας, αναγνωρίζοντας τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του έργου, καθώς άλλωστε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είχαν πρόσφατα προχωρήσει σε παρόμοιες παρεμβάσεις, με ιδιαίτερη-όπως αποδείχθηκε-επιτυχία. Το Ίδρυμα Ωνάση, σε διαρκή συνεργασία και υπό την εποπτεία των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας, πραγματοποίησε και ολοκλήρωσε με Ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό τις πιο κατάλληλες και ολοκληρωμένες μελέτες που διασφαλίζουν την αρτιότητα του έργου, προσφέροντας στην Πολιτεία την πληρέστερη δυνατή επιστημονική στήριξη για την επίτευξη του στόχου. Επιπροσθέτως, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπόνησης των μελετών αναπτύχθηκε ένας γόνιμος και ολοκληρωμένος διάλογος με το σύνολο των φορέων που επηρεάζονται από το έργο (εμπορικοί και βιομηχανικοί σύλλογοι, επιμελητήρια, φορείς του τουρισμού και επαγγελματικοί φορείς που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την παρέμβαση). Σημειώνουμε μάλιστα, ότι οι 33 συνολικά μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Ωνάση πιστοποίησαν την αναπτυξιακή διάσταση της παρέμβασης.

Με αυτά τα δεδομένα, δημιουργούνται ερωτήματα για τη μη ένταξη του έργου στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι λυπηρό ότι δύο μείζονα, ομόλογα και αλληλοσυμπληρούμενα έργα, δηλαδή η ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου (Rethink Athens) και του Φαληρικού Δέλτα (χώρος παρέμβασης του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος), δεν εντάχθηκαν στα συγχρηματοδοτούμενα έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Ίδρυμα Ωνάση έπραξε στο ακέραιο το χρέος του σε ένα έργο που σχεδιάστηκε από την Ελληνική Πολιτεία, που όμως αφορά τη ζωή και την προοπτική των εκατομμυρίων κατοίκων της Αθήνας αλλά και όλων των Ελλήνων. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα βρεθεί η τόλμη, η ικανότητα και η θέληση να μην στερηθεί η Αθήνα την αλλαγή της.

Έχοντας ήδη διανύσει μία μακρά περίοδο κατά την οποία η εικόνα του κέντρου της Πόλης μας είναι ταυτισμένη με την απαξίωση και την εξαθλίωση, την ερημοποίηση και την εγκατάλειψη, αναρωτιόμαστε ποιος θα πάρει άραγε την ευθύνη για την περαιτέρω επιδείνωση που συνεπάγεται η ενδεχόμενη ακύρωση του Rethink Athens;
Εμείς είμαστε πάντα δεσμευμένοι να προσφέρουμε όπως κάναμε με την κατασκευή του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, όπως κάναμε με την δημιουργία και λειτουργία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, όπως κάνουμε σε εκατοντάδες έργα και παρεμβάσεις που αφορούν την Ελλάδα και τον ελληνισμό σε όλο τον κόσμο. Η Αθήνα αξίζει περισσότερα και παραμένει στο επίκεντρο της αποστολής του Ιδρύματος Ωνάση».

Τώρα εμείς (TaxCoach), θα πούμε ότι ανακουφιζόμαστε που οι Βρυξέλλες ακύρωσαν το εν λόγω μεγαλεπήβολο σχέδιο. Παρουσιάστηκε ως έργο αναβάθμισης αλλά πέραν από τα ωραίο βίντεο, ποτέ δεν υποστηρίχτηκε επαρκώς βάσει απλής, κοινής λογικής.

Αναλυτικότερα, εάν πεζοδρομούνταν μια τόσο μεγάλη κεντρική έκταση των Αθηνών στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο με τα χαρακτηριστικά που έχει η περίοδος (βαθιά οικονομική ύφεση) και βασικές οδικές αρτηρίες έβγαιναν ‘εκτός’ από τις οποίες διέρχεται μεγάλη ροή αυτοκινήτων, θα είχε ως αποτέλεσμα:

Το πλήθος των αυτοκινήτων που περνούσαν από την Πανεπιστημίου, μη μπορώντας πλέον να περάσουν από αυτήν, αναγκαστικά θα διοχετεύονταν στους παράπλευρους κεντρικούς δρόμους. Το αποτέλεσμα;
Ήδη σήμερα το κέντρο της Αθήνας υποφέρει συχνά από κυκλοφοριακή συμφόρηση, αν έβγαινε ‘εκτός’ και η Πανεπιστημίου, στους παράπλευρους κεντρικούς δρόμους, θα γίνονταν κυριολεκτικά κυκλοφοριακή κόλαση καθημερινά, αφού θα δέχονταν όλον αυτόν τον φόρτο αυτοκινήτων που πριν περνούσαν από την Πανεπιστημίου.

Η ίδια η Πανεπιστημίου άλλωστε, έτσι όπως είναι σήμερα, έχει φαρδιά και άνετα πεζοδρόμια για τους πεζούς και είναι αρκετά φαρδύς και ο ίδιος ο αυτοκινητόδρομος, με αρκετές λωρίδες κυκλοφορίας, για να περνούν άνετα ως επί το πλείστον, τα αυτοκίνητα. Είναι με άλλα λόγια όμορφη και λειτουργική.

Εάν πεζοδρομηθεί η Πανεπιστημίου, αφενός η τροφοδοσία των καταστημάτων στην περιοχή θα δυσκόλευε, αφετέρου η πρόσβαση των πολιτών προς το κέντρο της Αθήνας, δεν θα βελτιωθεί αλλά θα χειροτερεύσει. Διότι τόσος κόσμος που έως και σήμερα πάει στο κέντρο είτε με τις συγκοινωνίες, είτε με το αυτοκίνητό του, δεν θα μπορεί στο σύνολό του να ‘απορροφηθεί’ από τις συγκοινωνίες.
Οι συγκοινωνίες άλλωστε δεν έφτιαξαν σε επαρκώς ικανοποιητικό επίπεδο, ούτε με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Θα πρέπει κάποιος να είναι αφελής για να πιστεύει ότι θα βελτιώνονταν με το Rethink Athens τόσο πολύ, που να δέχονταν έναν μεγάλο επιπλέον φόρτο ανθρώπων και να ήταν ικανοποιητικές.

Εάν υλοποιούνταν το Rethink Athens, για λίγο καιρό στην αρχή, θα υπήρχε από περιέργεια μια αυξημένη επισκεψιμότητα προς το κέντρο, για να δουν τις αναπλάσεις, τα παρτέρια, τα λουλούδια κ.λπ., αργότερα όμως που η περιέργεια θα είχε ικανοποιηθεί και δεδομένης της δυσκολίας της προσβασιμότητας προς το κέντρο (πόσο ελκυστικό θα ήταν να μπαίνεις σε ένα λεωφορείο ή τρόλεϊ για να πας στο κέντρο και να είσαι στοιβαγμένος σαν σε κονσέρβα από σαρδέλες; ), η ροή επισκεπτών προς το αθηναϊκό κέντρο θα μειώνονταν σημαντικά και σε μόνιμη πλέον βάση.

Όταν λοιπόν μια μεγάλη έκταση, θα παρουσίαζε μειωμένη ροή από επισκέπτες, τα λιγοστά καταστήματα που λόγω της οικονομικής ύφεσης προσπαθούν να επιβιώσουν, θα γνώριζαν νέα μείωση του τζίρου τους λόγω της μειωμένης επισκεψιμότητας και βέβαια, αυτή η περαιτέρω μείωση, θα ήταν για πολλά καταστήματα καταστροφική, καθώς θα περνούσαν σε ζημιές και θα έκλειναν.

Εάν υλοποιούνταν το Rethink Athens, λόγω του εντονότερου κλεισίματος καταστημάτων, αυτή η μεγάλη πεζοδρομημένη έκταση θα υποβαθμίζονταν, όπως υποβαθμίζεται κάθε περιοχή που εμπορικά δεν είναι ‘ζωντανή’ και έχει πλήθος κλειστών καταστημάτων.

Την μεγάλη αυτή έκταση που θα είχε χάσει το ενδιαφέρον των πολιτών, θα καταλάμβαναν σταδιακά και αναπόφευκτα, περιθωριακά στοιχεία όπως ναρκομανείς, μικρέμποροι που κάνουν παρεμπόριο ασκώντας σε κάποιον βαθμό και αθέμιτο ανταγωνισμό προς τα παραπλεύρως ευρισκόμενα εμπορικά καταστήματα, μικροκακοποιοί, κ.λπ..

Ακόμα και οι υπηρεσίες του Δήμου, αμφιβάλουμε εάν θα είχαν την δυνατότητα με τα οικονομικά του Δήμου να μην είναι ανθηρά, να υποστηρίξουν κηποτεχνικά τα παρτέρια και τα άνθη και δέντρα που θα κάλυπταν την όλη αναβάθμιση της μεγάλης αυτής έκτασης. Μετά από κάποιον καιρό λοιπόν, τα παρτέρια και οι κηπίσκοι θα έδειχναν εγκαταλειμμένα.

Θεωρούμε λοιπόν, ότι η σχεδιαζόμενη αναβάθμιση Rethink Athens, μεγαλεπήβολη στα βίντεο και στις μακέτες, σε λίγο βάθος χρόνου από την υλοποίησή της, φαίνεται ότι λογικά θα επέφερε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ευαγγελίζεται, ήτοι υποβάθμιση αντί αναβάθμισης. Και είναι δεδομένο ότι ως σχέδιο, είναι και ακριβό, οπότε για ένα σχέδιο ακριβό και αμφιβόλων αποτελεσμάτων, είναι προτιμότερο τα κονδύλια που υπάρχουν να διοχετευθούν σε άλλα έργα, με πιο απτά θετικά αποτελέσματα στην οικονομία.

Μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια εποχή έντονης οικονομικής ύφεσης. Η ύφεση είναι βαθιά λόγω ανεπάρκειας ρευστότητας. Είναι λοιπόν σημαντικότατο και προς το συμφέρον των πολιτών της Ελλάδος, η μικρή ρευστότητα που υπάρχει, να διοχετεύεται σε έργα που με την λογική, δείχνουν ότι μπορούν να παράγουν ένα πολλαπλασιαστικό οικονομικό αποτέλεσμα σε σχέση με το κόστος τους.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
Ευκαιρίες Επιδότησης προσεχώς
Επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο τύμβος Καστά έχει ‘πλούσιο’ περιεχόμενο

Ενισχύστε επαγγελματικά τον Εαυτό σας!

Ενδιαφέροντα Νέα

Related posts