19 Μαρτίου 2024

Breaking News

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά και οι προτάσεις του εμπορικού κόσμου στην Τηλεδιάσκεψη της ΕΣΕΕ με την κα Γεννηματά

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά και οι προτάσεις του εμπορικού κόσμου στην Τηλεδιάσκεψη της ΕΣΕΕ με την κα Γεννηματά

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά και οι προτάσεις του εμπορικού κόσμου στην Τηλεδιάσκεψη της ΕΣΕΕ με την κ. Φώφη Γεννηματά

Γ. Καρανίκας: «Οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες και ο κίνδυνος μεγαλύτερος για τους πιο ευάλωτους της αγοράς»

Τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ελληνικό Εμπόριο και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα λόγω των αλυσιδωτών και απροσδιόριστων επιπτώσεων της πανδημίας στο διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα και στα τουριστικά έσοδα που συνδέονται άμεσα με τον κύκλο εργασιών χιλιάδων επιχειρήσεων έθεσε σήμερα, Τρίτη 26 Μαΐου, σε Τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά, αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Καρανίκα.

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου επισήμαναν ότι μετά τις 11 Μαίου, με τις εμπορικές αγορές σε όλη τη χώρα σε πλήρη επαναλειτουργία επί δύο συνεχόμενες εβδομάδες, ο τζίρος των καταστημάτων παραμένει αναιμικός. Εξίσου μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η ιδιαίτερη μεταβλητότητα του οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρας μας αλλά και παγκοσμίως και η συνακόλουθη αδυναμία πρόβλεψης των εξελίξεων ακόμη και για το εγγύς μέλλον. Το γεγονός αυτό επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας για επιχειρηματίες και καταναλωτές, περιορίζοντας δραστικά τη δυνατότητά τους να κάνουν ένα μίνιμουμ προγραμματισμό ακόμη και για τις πάγιες ανάγκες τους, πόσο μάλλον για αγορές εμπορευμάτων που δεν αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης.

Σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες, η ΕΣΕΕ υπογράμμισε την ανάγκη να ανοίξει η ομπρέλα προστασίας της Πολιτείας, με περισσότερες και γενναίες ελαφρύνσεις φόρων και εισφορών και ισχυρή τόνωση της ρευστότητας, προκειμένου να καλύψει όλες και κυρίως τις πιο ευάλωτες κατηγορίες των εμπορικών επιχειρήσεων και να προστατέψει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας σε αυτές.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας έθεσε υπόψη της κυρίας Γεννηματά το συνεκτικό πλαίσιο των Προτάσεων της, με προτεραιότητα τα εξής μέτρα:

  • Η θεσμοθέτηση του ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού
  • Η επιδότηση όλων των εμπορικών μισθώσεων από την Πολιτεία σε ποσοστό 40% έως τις 31 /12 /2020. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται από το ΙΝ.ΕΜ.Υ – ΕΣΕΕ σε 258 εκ. ευρώ.
  • Η πλήρης αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου.
  • Η άρση των αδικιών κατά τη ΄β φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με στόχευση στις 130.00 ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό που έμειναν εκτός στην α΄ φάση.
  • Η θεσμοθέτηση του χρηματοδοτικού εργαλείου των μικροπιστώσεων ως εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας για το 80% των εμπορικών επιχειρήσεων που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
  • Η παράταση κατά 75 ημέρες της εμφάνισης, πληρωμής και σφράγισης των επιταγών. Η νέα παράταση έρχεται να καλύψει και τις ειδικές ανάγκες των εποχικών επιχειρήσεων, οι οποίες τώρα αρχίζουν σταδιακά να λειτουργούν με συσσωρευμένες υποχρεώσεις.
  • Η ειδική υποστήριξη όλων των επιχειρήσεων των τουριστικών περιοχών με μέτρα αντίστοιχα με των επιχειρήσεων διαμονής.
  • Η επαναφορά του ευνοϊκού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά.

 

Η κυρία Γεννηματά τόνισε πως αρκετές από τις προτάσεις της ΕΣΕΕ περιλαμβάνονται ή συγκλίνουν με τα μέτρα που έχει προτείνει το Κίνημα Αλλαγής στην κυβέρνηση. Υποδέχθηκε κατ’ αρχήν θετικά και δεσμεύθηκε να μελετήσει διεξοδικά την πρόταση της ΕΣΕΕ για επιδότηση κατά 40% των εμπορικών μισθώσεων. Επίσης υπογράμμισε την αξία των μικροπιστώσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας δήλωσε:

«Ο εμπορικός κόσμος βρίσκεται εν μέσω μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, τις επιπτώσεις της οποίας αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να σταθμίσει ούτε κατά προσέγγιση. Δεν αποκλείεται, και αυτό τονίσαμε σήμερα στην Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κυρία Γεννηματά, η πανδημία του COVID-19 να αποτελέσει σημαντικότερη πρόκληση για την πραγματική οικονομία από την σκληρή δεκαετή κρίση. Το νέο πλήγμα του κορωνοιού βρίσκει το εμπόριο και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με νωπές τις πληγές από τα μνημόνια, γι αυτό και είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Τα καταστήματα έμειναν χωρίς τζίρους για περίπου δύο μήνες, τα καταναλωτικά πρότυπα αλλάζουν αιφνίδια, ακόμη και βίαια θα μπορέσουμε να πει κανείς, αφού οι μεταβολές επισυμβαίνουν σε ένα καθεστώς φόβου και ανασφάλειας. Αν η εικόνα της αγοράς δεν βελτιωθεί σημαντικά και μετά το άνοιγμα της εστίασης, πολλές εμπορικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν το φθινόπωρο αδυναμία να καταβάλλουν μισθούς και υποχρεώσεις προς το κράτος. Η ΕΣΕΕ θέτει σε όλο το πολιτικό φάσμα μετ΄ επιτάσεως την ανάγκη λήψης γενναίων μέτρων ελάφρυνσης των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών και τόνωσης της ρευστότητας των εμπορικών επιχειρήσεων».

Ενδιαφέροντα Χρηστικά Σεμινάρια

LOLplus: ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

 

Related posts