Όλοι ξέρουν ότι κάποια στιγμή στην διαδικασία συνέντευξης εργασίας, φτάνουν στο σημείο που ρωτάνε ερωτήσεις όπως “πείτε μου κάτι για τον εαυτό σας” ή “ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σας”.
Τι θα λέγατε εάν μπορούσατε να προετοιμαστείτε τόσο καλά που να μπορείτε να ξεπεράσετε τις παραπάνω ερωτήσεις – και πολλές άλλες σαν αυτές – έτσι ώστε αντί ανησυχίας να γεμίσετε εμπιστοσύνη και συνεπώς, να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας;
Διαβάστε και μετά πηγαίνετε στο επόμενο interview, όντας έτοιμοι για όλα!
• Πείτε μου κάτι για τον εαυτό σας.
Ο εργοδότης ή υπεύθυνος προσλήψεων, με αυτή την ερώτηση θέλει να μάθει περισσότερα πράγματα για εσάς. Προκειμένου να απαντήσετε αποτελεσματικά, πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας αλλά όχι έπαρση. Η απάντησή σας πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 1 λεπτό και μικρότερη από 3 λεπτά, διαφορετικά, αν είναι μακρύτερη, θα τον κουράσετε και θα τον χάσετε. Προκειμένου να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση, μιλήστε για το που μεγαλώσατε, την εκπαίδευσή σας και την σχετική εμπειρία που έχετε.
• Τι σας καθιστά κατάλληλο για αυτή τη δουλειά;
Αυτή είναι πονηρή ερώτηση και θέλει προσοχή. Δεν πρέπει να απαντήσετε καυχισιάρικα αλλά πρέπει να προβάλλετε και τα προσόντα σας ως προς την συγκεκριμένη θέση, που σας καθιστούν καταλληλότερο από άλλους υποψήφιους. Για να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση, μην αναφερθείτε στη Σχολή από την οποία αποφοιτήσατε ή στον βαθμό σας αλλά καλύτερα, επικεντρωθείτε στα προσόντα και ικανότητές σας που σας καθιστούν πολύτιμο, όπως και σε συγκεκριμένα επιτεύγματα που σας κάνουν καλύτερο υποψήφιο για τη συγκεκριμένη εργασία.
• Γιατί φύγατε από την τελευταία εργασία σας;
Μην κακοχαρακτηρίζετε τον πρώην εργοδότη σας, απαντώντας σε αυτή την ερώτηση. Δεν παίζει ρόλο εάν λέτε την αλήθεια. Ακούγεται αντιεπαγγελματικό και γκρινιάρικο, και μπορεί να να θέσει εκτός της διεκδίκησης της συγκεκριμένης θέσης εργασίας. Εάν φύγατε από την προηγούμενη εργασία σας επειδή πραγματικά, δεν τα πηγαίνατε καλά με τον εργοδότη σας, πείτε την αλήθεια αλλά κομψα, όπως π.χ. «Δεν είχα την ίδια οπτική με τον εργοδότη μου για ορισμένα θέματα» και βέβαια, να έχετε υπόψη σας προκειμένου να αναφέρετε εάν σας ζητηθεί, κάποια από αυτά τα θέματα, τα οποία θα πρέπει να παρουσιάσετε σύντομα. Άλλη μία καλή απάντηση σε αυτή την ερώτηση, είναι ότι δεν υπήρχε χώρος στην προηγούμενη εταιρεία προκειμένου να αναπτύξετε τις επαγγελματικές σας ικανότητες και προσόντα περαιτέρω. Δεν θα πρέπει να πείτε ποτέ ότι φύγατε από την δουλειά σας επειδή δεν σας πλήρωναν ικανοποιητικά, καθώς μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι πάτε μόνο για τα χρήματα και να μετρήσει αρνητικά για εσάς.
• Πως θα περιγράφατε τον εαυτό σας;
Όπως πολλές ερωτήσεις που σας ζητούν να πείτε πράγματα για τον εαυτό σας, πρέπει να προσέχετε να ελιχθείτε έτσι ώστε να μην φανείτε καυχισιάρηδες αλλά από την άλλη, να πουλήσετε ικανοποιητικά τον εαυτό σας. Μην είστε πολύ σύντομος στην απάντησή σας αλλά ούτε και πολύ μακρύς, διότι εάν το μακρύνετε, θα χάσετε το ενδιαφέρον αυτού που σας παίρνει συνέντευξη. Για να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση, πάρτε τρία με τέσσερα χαρακτηριστικά σας γνωρίσματα και επεκτείνετά τα, αναλύστε τα και δώστε και κάποιο παράδειγμα που είχε να κάνει με αυτό σας το γνώρισμα. Καλύτερο εάν δε, το παράδειγμα έχει να κάνει με το χώρο εργασίας σας. Θα μπορούσατε να πείτε π.χ. ότι είστε ειλικρινής, να πείτε με δυο λόγια γιατί είναι σημαντικό γενικότερα και ειδικότερα στην εργασία και να δώσετε και ένα πρακτικό παράδειγμα, όπου πράξατε με ειλικρίνεια έτσι ώσυε να φανεί ότι δεν απαντάτε θεωρητικά αλλά πράγματι, το έχετε.
• Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σας;
Μην απαντήσετε με ορισμένα κλισέ όπως «Δουλεύω πολύ σκληρά» ή ότι «Έχω πρόβλημα με το να αφήνω εργασίες ανολοκλήρωτες», αφήστε δε, που πολλοί που θα συμμετάσχουν στην διεκδίκηση της εργασίας που διεκδικείτε, είναι πολύ πιθανό να δώσουν ίδιες ή παρόμοιες απαντήσεις, που αυτός που σας εξετάζει, δεν θα τις λάβει υπόψη του ή μπορεί να μετρήσουν και αρνητικά, καθώς μάλλον κατανοεί ότι είναι ψευδείς απαντήσεις, άρα αυτός που απαντάει με αυτό τον τρόπο είναι ανειλικρινής.
Το καλύτερο σε αυτή την περίπτωση είναι να είστε ειλικρινής: βρείτε όντως κάποια αδυναμία σας και αναφερθείτε στα βήματα που έχετε κάνει προεκιμένου να την αντιμετωπίσετε. Μπορείτε να βρείτε και μερικά ανώδυνα όπως π.χ. να είτε ότι έχετε πολύ άγχος όταν είναι να μιλήσετε σε κοινό. Εάν είχατε απαντήσει ότι η αδυναμία σας είναι το άγχος σε δημόσιες ομιλίες, θα έπρεπε να αναφερθείτε επιπλέον όπως είπαμε και στο τι κάνατε για να αντιμετωπίσετε το θέμα, όπως π.χ. ότι λαμβάνετε μέρος σε συναντήσεις Toastmasters κλπ. Να είστε σίγουροι ότι εάν μιλήσετε όντως για μια αδυναμία σας και για τις κινήσεις που κάνατε για να βελτιώσετε το θέμα σας, οι εργοδότες το εκτιμούν καθώς δείχνουν εργαζόμενους που δεν παραμένουν στατικοί αλλά εντοπίζουν από μόνοι τους τις αδυναμίες τους και φροντίζουν να τις θεραπεύσουν.
• Ποιο είναι το μεγαλύτερό σας προτέρημα;
Διαλέξτε κάποιο και μιλήστε για αυτό, έχοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Εννοείται ότι είναι καλύτερο να σχετίζεται με τα εργασιακά. Παράλληλα δώστε κάποιο πρακτικό παράδειγμα για να φανεί ότι δεν το λέτε θεωρητικά, αλλά ότι ισχύει πράγματι. Για παράδειγμα εάν είστε λογιστής και διεκδικείτε μια αντίστοιχη θέση, μπορείτε να πείτε ότι είστε επιμελής, σχολαστικός, προσεκτικός στην εργασία σας, συνεπακόλουθα η δουλειά γίνεται σωστά και μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι μια φορά που στην προηγούμενη εταιρία ήρθε έλεγχος, ενώ έκαναν φύλλο και φτερό τα βιβλία, δεν βρήκαν τίποτα, ήταν όλα εντάξει.
• Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά σου έως σήμερα;
Σε αυτή την ερώτηση μην απαντάτε για επιτεύγματά σας στο Λύκειο · είναι προφανώς ότι δεν ενδιαφέρουν. Άντε εάν δεν έχετε εργασιακή εμπειρία και είστε απόφοιτος πανεπιστημίου, τότε να πείτε για κάποιο / κάποια κατορθώματά σας στο πανεπιστήμιο. Αλλά αν είστε στο χώρο της εργασίας αρκετά χρόνια, τότε διαλέξτε κάτι από την εργασία σας. Αυτό θα τους ενδιαφέρει να ακούσουν. Και εννοείται ότι θα ενδιαφέρει περισσότερο, εάν το επίτευγμά σας σχετίζεται με την εργασία που διεκδικείτε.
Για παράδειγμα, μπορείτε να αναφέρετε ότι σκεφτήκατε ένα σύστημα που αποκολουθούν τώρα σε κάποιο προηγούμενη εταιρία που εργαστήκατε και της εξοικονομεί αρκετά χρήματα, π.χ. μετά από έρευνα δώσατε σε outsourcing την εκτύπωση, σε εταιρία που σας παρέχει τα μηχανήματα, το service και αναλώσιμα αυτών και η εταιρία στην οποία εργαζόσασταν πληρώνει τώρα, ένα υποπολλαπλάσιο του κόστους που είχε η ίδια. Ως παράδειγμα το δώσαμε· καλό είναι να σκεφτείτε κάτι που όντως πετύχατε σε κάποια από τις προηγούμενες εργασίες σας, προκειμένου να μπορείτε να το υποστηρίξετε και καλύτερα. Επίσης το επίτευγμα μπορεί να είναι και συλλογικό και όχι μόνο, καθαρά ατομικό – και θα λέγαμε μάλιστα ότι ένα επίτευγμα που είναι συλλογικό, στο οποίο συμμετείχατε και εσείς, είναι ιδιαιτέρως θετικό καθώς δείχνει ότι είστε συλλογικός ‘παίχτης’, συνεργάσιμος.
• Πως θα μετρούσατε την επιτυχία;
Η επιτυχία διαφορετικά προσδιορίζεται σε ατομικό επίπεδο, διαφορετικά σε επαγγελματικό, οπότε δεν υπάρχουν λάθος απαντήσεις. Ο καθένας μπορεί να περιγράψει – απαντήσει όπως νομίζει. Αλλά θα πρέπει να είναι συγκεκριμένος και βέβαια να κάνει αναφορά οπωσδήποτε και για το επαγγελματικό επίπεδο.
Μερικές απαντήσεις θα ήταν οι ακόλουθες:
α) Το να δουλεύω με ανθρώπους που έχουν πάθος για την δουλειά που κάνουμε και να βαδίζουμε συλλογικώς προς την επίτευξη στόχων, εκμεταλλευόμενοι τις ιδιαίτερες δυνατότητες όλων των συμμετεχόντων.
β) Το να προσφέρω το 100% των υφιστάμενων δυνατοτήτων μου στην εργασία που βρίσκομαι και να είμαι χρήσιμος στην εταιρία που εργάζομαι και να είμαι χαρούμενος και εγώ ο ίδιος από την προσφορά μου, συν να αντιμετωπίζω επιτυχώς τα προσωπικά μου ελαττώματα και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται.
• Γιατί ψάχνετε για νέα εργασία;
Ο καλύτερος τρόπος να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση – συχνά παγίδα, είναι το ότι θέλετε να εξυπηρετήσετε καλύτερα την ανάγκη σας για επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη. Με τίποτα δεν πρέπει να αναφέρετε ότι αναζητείτε εργασία επειδή στην προηγούμενη εργασία δεν σας πλήρωναν ικανοποιητικά.
Συνεπώς μπορείτε να πείτε ότι:
α) Η προηγούμενη εταιρία ήταν μικρή και δεν είχα προοπτική εξέλιξης.
β) Στην προηγούμενη εταιρία μου, διαφώνησα σε αρκετά ζητήματα ηθικού περιεχομένου και όταν είδα ότι δεν άλλαζε κάτι παρά το χρόνο που έδωσα, θεώρησα ότι θα πρέπει να αναζητήσω κάτι νέο.
γ) Στην προηγούμενη εταιρία μου, δεν μου επέτρεπε να ανελιχθώ πέραν της υφιστάμενης θέσης μου, πείτε γιατί ήταν οικογενειακή ή για οποιοσδήποτε άλλο λόγο.
• Έχετε ερωτήσεις για μένα;
Είναι πολύ πιθανό αυτός που σας παίρνει συνέντευξη, να σας κάνει αυτή την ερώτηση στο τέλος της διαδικασίας. Μπορείτε να εκμεταλλευθείτε την ερώτηση για να δείξετε το ενδιαφέρον σας για την εταιρία (του), κάτι που θα μετρήσει θετικά για εσάς, καθώς όποιος ενδιαφέρεται περισσότερο ενεργητικά για μια εταιρία, είναι πιθανότερο να αποτελέσει έναν καλό εργαζόμενο – άρα έχουν λόγο να τον προτιμήσουν.
Θα μπορούσατε π.χ. να ρωτήσετε εάν η εταιρία, συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης των εργαζομένων της έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν ευκολότερα την δυνατότητα να πετύχουν βελτίωσή τους σε κάποια σημεία, ή ποιες θα ήταν οι προσδοκίες της εταιρίες από εμένα, στην περίπτωση που με προσλάβετε ή ποια είναι η οργάνωση του τμήματος στο οποίο διεκδικείτε θέση εργασίας κλπ.
Υπάρχουν και άλλες δύσκολες ερωτήσεις που μπορούν να σας κάνουν. Εσείς πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να απαντήσετε, έχοντας προετοιμαστεί επαρκώς από πριν.
Δείτε ορισμένες άλλες πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να σας κάνουν:
• Πείτε μου για το βιογραφικό σας;
Προσοχή! Προφανώς το έχουν διαβάσει αλλά εάν σας βάλουν να το αναπτύξετε, εννοείται ότι πρέπει να γνωρίζετε τις πληροφορίες του απέξω, διότι διαφορετικά σημαίνει μάλλον ότι το βιογραφικό σας περιέχει ψευδείς πληροφορίες, ανακρίβειες.
• Γιατί υπάρχει ένα κενό στην απασχόλησή σας μεταξύ [τότε]και [τότε];
Εδώ πρέπει να βρείτε πως να απαντήσετε, αλλά καλό είναι να μπορείτε να καλύψετε το κενό, λέγοντας π.χ. ότι ναι μεν τότε οι συνθήκες στην αγορά εργασίας ήταν εξαιρετικά δύσκολες και δεν είχα βρει κάτι αλλά φρόντισα να παρακολουθώ σεμινάρια για να μην μείνω εκτός αγοράς και εξελίξεων.
• Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε για διασκέδαση;
Εάν κολλήσετε θα καταλάβει ότι δεν διαβάζετε, εάν πείτε, θα καταλάβει κάτι από τα ενδιαφέροντά σας, ίσως και από τον χαρακτήρα σας.
• Ποιοι είναι οι ανταγωνιστές μας;
Καλό είναι να γνωρίζετε – δείχνει ότι έχετε ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη εταιρία.
• Θα μπορούσατε να μετακινηθείτε σε άλλη πόλη εάν το ζητήσουν οι ανάγκες της εταιρίας μας;
• Θα μπορούσατε να ταξιδεύετε συχνά λόγω των αναγκών της εργασίας;
• Πείτε μου πως διαχειριστήκατε μια δύσκολη κατάσταση;
• Θα δουλεύατε σε αργίες ή Σαββατοκύριακα εάν το απαιτούσαν οι συνθήκες εργασίας;
• Πως θα διαχειριζόσασταν ένα αγριεμένο πελάτη;
• Πως αποδίδετε κάτω από πίεση;
• Ποια τα χόμπι σας;
• Ποιο το αγαπημένο σας website;
Μην απαντήσετε το facebook.
>>>•<<<
Τα σημαντικά λάθη του βιογραφικού σας
Τα μόνα 5 πράγματα που χρειάζεστε να έχετε μαζί σας σε ένα job interview
>>*****<<<
Δείτε ακόμη…
ΓΛΩΣΣΑ ΣΩΜΑΤΟΣ και Τεχνικές Αναγνώρισης Λεκτικών – Μη Λεκτικών Μηνυμάτων
*
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ – η Τέχνη του Κερδίζειν στις Συναλλαγές
*
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗΣ σε Προσωπικό και Επαγγελματικό επίπεδο – RE-START your P.B.P.
*