20 Απριλίου 2024

Οι τρέχουσες σημαντικές οικονομικού ενδιαφέροντος, εξελίξεις

Οι τρέχουσες σημαντικές οικονομικού ενδιαφέροντος, εξελίξεις

Ακολουθούν οι τρέχουσες σημαντικές οικονομικού ενδιαφέροντος εξελίξεις από τον κόσμο και την Ελλάδα:

• Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εαρινή της Έκθεση, αναθεώρησε αρνητικά την πρόβλεψή της για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης σε 1,2% για το 2019 και 1,5% το 2020 από 1,3% και 1,6% αντίστοιχα που προέβλεπε το Φεβρουάριο. Η Επιτροπή προχώρησε σε σημαντική πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψής της για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής και της ιταλικής οικονομίας για το 2019. Για την ελληνική οικονομία η πρόβλεψη για το τρέχον έτος παρέμεινε σταθερή, στο 2,2% ενώ αναθεώρησε πτωτικά την εκτίμηση για το 2020 στο 2,2%.

• Στη Γερμανία, οι εργοστασιακές παραγγελίες ανέκαμψαν το Μάρτιο μετά από δύο συνεχόμενους πτωτικούς μήνες. Ενισχύθηκαν συγκεκριμένα κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, ωστόσο η αύξηση ήταν μικρότερη της πρόβλεψης για άνοδο 1,4%.

• Οι νέες διαθέσιμες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν το Μάρτιο, κατά 346 χιλ. και διαμορφώθηκαν στις 7.488 χιλ, επίδοση μεγαλύτερη του αναμενόμενου, καθώς εκτιμούνταν ενίσχυσή τους στις 7.350 χιλ..

• Άνοδο σημείωσαν χθες στην πλειοψηφία τους τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, λόγω της αποστροφής των επενδυτών στον κίνδυνο, μετά από την ένταση στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και λόγω της πτωτικής αναθεώρησης των προβλέψεων για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε 1 μ.β. στο -0,04%. Στη περιφέρεια οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας και της Ισπανίας υποχώρησαν 3 μ.β. και 2 μ.β. (στο 1,09% και στο 0,96%) αντίστοιχα ενώ ενισχύθηκε η απόδοση του 10ετους ομολόγου της Ιταλίας 4 μ.β. στο 2,62%. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έκλεισε αμετάβλητη στο 3,35%.

• Άνοδο κατέγραψαν και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα χθες, με την απόδοση της 10ετίας και της 2ετίας να υποχωρούν 1 μ.β. στο 2,46% και στο 2,28% αντίστοιχα.

• Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκαν χθες Τρίτη 7 Μαΐου οι συναλλαγές, για 2η διαδοχική ημέρα, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω της έντασης γύρω από τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας αλλά και λόγω των καθοδικά αναθεωρημένων εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 1,37%, με τον κλάδο της ενέργειας να οδηγεί την πτώση. Με απώλειες άνω του 2% έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στην Αμερική καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την πορεία των συνομιλιών ΗΠΑ – Κίνας σχετικά με την επιβολή δασμών επί των κινέζικων προϊόντων. Απώλειες καταγράφονται σήμερα Τετάρτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά ήπιες.

• Ο δείκτης PMI του τομέα μεταποίησης στην Κίνα, έπεσε στο 50,1 τον Απρίλιο από 50,5 τον Μάρτιο, ο οποίος (Μάρτιος) ήταν και ο πρώτος μήνας επέκτασης (τιμές άνω του 50) σε περίοδο τεσσάρων μηνών. Επίσης, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας συρρικνώθηκε στα $13,84 δισ. από $32,42 δισ. τον Μάρτιο.

• Στην Ιαπωνία, ο δείκτης PMI του τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στο 51,8 τον Απρίλιο από 52,0 το Μάρτιο, παραμένοντας ωστόσο για 31 συνεχείς μήνες πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

• Το πετρέλαιο υποχώρησε χθες λόγω των ανησυχιών για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Κατάφερε ωστόσο να περιορίσει μέρος των απωλειών λόγω των εντεινόμενων εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Η τιμή του αργού έκλεισε στα $61,40/βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 1,37%.

• Ο χρυσός έκλεισε χθες σε θετικό έδαφος για 3η διαδοχική ημέρα, παρά την ενίσχυση του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων, καθώς μειώθηκε η ανοχή των επενδυτών στον κίνδυνο. Η τιμή του έκλεισε στα $1284,47/ουγκιά σημειώνοντας άνοδο 0,26%.

• Στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας από το Ζάππειο, προχώρησε σε εξαγγελίες μέτρων που θα ενισχύσουν οικονομικά τους πολλούς και γενικότερα την οικονομία, δείτε ΕΔΩ σχετικά, ωστόσο και όπως ήταν αναμενόμενο, δέχτηκε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν αποτελούν ως προεκλογικές παροχές και πρακτική.

○>>>xΧΧx•xXΧx<<<○

15/5ου: Σεμινάριο για τις Φορολογικές Δηλώσεις. Δείτε και τις Προσφορές

16/5ου: Πρακτικό σεμινάριο Διαχείρισης ψηφιακής πλατφόρμας AIRBNB

○>>>xΧΧx•xXΧx<<<○

…Στα λημέρια των ανέμων
εκεί
που τα όνειρα σκορπίζονται
οι αμαρτίες γεννιούνται ή πεθαίνουν
οι φιλοδοξίες παίρνουν θέση
και εναντιώνονται ματώνοντας ζωές,
κοίταξε
Διάφανη, κρυστάλλινη ψυχή μου
άφησε να δουν το μεγαλείο σου
τη δύναμη σου.
Κοίταξε Δώσε για να σου δοθούν
Αγάπησε για να σ ’αγαπήσουν
Μην περιμένεις την ανάσταση σου…
[Γ.Β.Μαλιώρης]
#PoetryIsNotDead

Related posts