10 Μαΐου 2024

Οι φορολογούμενοι αναμένουν τη νέα ‘λυπητερή’ του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Οι φορολογούμενοι αναμένουν τη νέα ‘λυπητερή’ του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Οι φορολογούμενοι αναμένουν τη νέα ‘λυπητερή’ του ΕΝ.Φ.Ι.Α. – Παραδείγματα: Αφού πήραν την ‘λυπητερή’ με τον φόρο εισοδήματος, αναμένουν και του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.). Οι φορολογούμενοι αναμένουν τη νέα ‘λυπητερή’ του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Πώς φορολογούνται όμως οι κατοικίες με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.;

Για τον υπολογισμό του φόρου στις περιπτώσεις των κατοικιών και των λοιπών κτισμάτων λαμβάνονται υπόψη οι εξής συντελεστές:
• Βασικός Φόρος: Κυμαίνεται από €2 έως €13 ανά τ.μ. αναλόγως της τιμής ζώνης.
• Συντελεστής Παλαιότητας Κτίσματος: Κυμαίνεται από 0,6 για κτίσματα παλαιότητας άνω των 100 ετών έως 1,25 για κτίσματα παλαιότητας μερικών μηνών έως και 4 ετών.
• Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας: Εφαρμόζεται στις περιπτώσεις ειδικών κτιρίων και κλιμακώνεται αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων της συνολικής επιφάνειας των κύριων χώρων.
• Συντελεστής Ορόφου: Προκύπτει βάσει του ορόφου στο οποίο βρίσκεται το κτίσμα. Δεν εφαρμόζεται στα ειδικά κτίρια και τις μονοκατοικίες.
• Συντελεστής Μονοκατοικίας: Εφαρμόζεται συντελεστής 1,02.
• Συντελεστής πρόσοψης: Κυμαίνεται από 1 έως 1,02, ανάλογα με τον αριθμό των προσόψεων του κτίσματος σε δρόμους. Ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται μόνο στους κύριους χώρους. Δεν εφαρμόζεται στα κτίρια ειδικών χρήσεων.
• Συντελεστής Βοηθητικών Χώρων ο οποίος ορίζεται σε 0,1.
• Συντελεστής Ημιτελών Κτισμάτων ο οποίος είναι ίσος με 0,4. Ο συντελεστής εφαρμόζεται για κάθε ημιτελές κτίσμα, το οποίο δεν ηλεκτροδοτείται και είναι κενό ή ηλεκτροδοτείται με «εργοταξιακό» ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχε ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και παραμένει κενό.
• Συντελεστής Ειδικών Κτιρίων (Σ.Ε.Κ.), ο οποίος ορίζεται σε 0,5. Δεν εφαρμόζεται όταν χρησιμοποιείται ο συντελεστής βοηθητικών χώρων. Για τα ειδικά κτίρια αγροτικής χρήσης, ο συντελεστής ειδικών κτιρίων και ο συντελεστής βοηθητικών χώρων ορίζεται σε μηδέν.

Ο υπολογισμός του ΕΝ.Φ.Ι.Α. με παράδειγμα:

Διαμέρισμα 90 τ.μ., 3ου ορόφου, κατασκευής του 1993, γωνιακό ήτοι δύο προσόψεων στην περιοχή του Χολαργού. Βάσει της τιμής ζώνης της περιοχής του, αντιστοιχεί φόρος €4,5 ανά τ.μ.. Επομένως, ο φόρος υπολογίζεται ως εξής:

Βασικός φόρος €4,5 x 90 τ.μ. x συντελεστή παλαιότητας 1,05 x συντελεστή ορόφου 1,02 x συντελεστή προσόψεων 1,02 = €442,43.
Για τη σύγκριση, ο ιδιοκτήτης του εν λόγω διαμερίσματος, το 2013 είχε καταβάλει για το Χαράτσι, τα ποσό των €481,95.

Η πολιτεία αναμένει να βεβαιώσει μέσω ΕΝ.Φ.Ι.Α., συνολικά το ποσό των €2,95 δισ.. Ο φόρος αναμένεται να πάρει παράταση έως δύο μήνες (το πολύ), ωστόσο είναι κάτι που δεν μπορούν να αποφύγουν οι φορολογούμενοι.

Παραδείγματα ΕΝ.Φ.Ι.Α.:

  • Διαμέρισμα ισογείου 15ετίας, επιφάνειας 90 τ.μ. και με μία πρόσοψη, στην περιοχή Αγίων Αναργύρων (με τιμή ζώνης €900 ανά τ.μ.): Του αντιστοιχεί ΕΝ.Φ.Ι.Α. ποσού €289,97.
  • Νεόδμητο διαμέρισμα 70 τ.μ., 2ου ορόφου, δύο προσόψεων στο Αιγάλεω (με τιμή ζώνης €1.050 ανά τ.μ.): Του αντιστοιχεί ΕΝ.Φ.Ι.Α. ποσού €333,52.
  • Διαμέρισμα 8ετίας, 120 τ.μ. επιφάνειας στον 1ο όροφο, με μία πρόσοψη, στον Άλιμο (με τιμή ζώνης €1.450 ανά τ.μ.): Του αντιστοιχεί ΕΝ.Φ.Ι.Α. ποσού €538.

… και Συμπληρωματικός φόρος για τους έχοντας ακίνητη περιουσία άνω των €300 χιλιάδων, που θα γίνει βάσει των αντικειμενικών αξιών, που βέβαια πλέον, απέχουν παρασάγγας (προς τα πάνω) από τις εμπορικές αξίες της τρέχουσας περιόδου.

Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται επί της συνολικής αξίας των αστικών ακινήτων του ιδιοκτήτη, όπως ο Φ.Α.Π.. Τα φυσικά πρόσωπα έχουν αυξημένο αφορολόγητο συγκριτικά με το προηγούμενο καθεστώς, από €200 χιλιάδες σε €300 χιλιάδες και χαμηλότερους αρχικούς συντελεστές, που ξεκινάει από 2 τοις χιλίοις για περιουσία άνω των €300 χιλιάδων κατά άτομο. Ο συντελεστής αυξάνεται προοδευτικά στο μέγιστο 1%, για περιουσίες των €5 εκατομμυρίων.

Παράδειγμα συμπληρωματικού φόρου:
Διαμέρισμα 20ετίας, 110 τ.μ. επιφανείας, 2ου ορόφου και τριών προσόψεων, στη Γλυφάδα (με τιμή ζώνης €4.600 ανά τ.μ.): Του αντιστοιχεί ΕΝ.Φ.Ι.Α. ποσού €1.344,57.
Ο συμπληρωματικός φόρος που του αντιστοιχεί, είναι €318. Το σύνολο λοιπόν των φόρων που θα πληρωθεί για αυτό το διαμέρισμα, είναι €1.662,57.

Εμείς ως TaxCoach έχουμε να πούμε ότι δεδομένου ότι το μέσο χρεωστικό στον φόρο εισοδήματος διαμορφώθηκε γύρω στα €1.300, σε μια περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων πολιτών έχουν πραγματικά εισοδήματα εξαιρετικά μειωμένα έως και μηδενικά, από την στιγμή που πληρώνουν μέσω της κατανάλωσης στο κράτος 23% (κατά κανόνα) με τον ΦΠΑ, ήδη η ρευστότητά τους θα είναι εξαντλημένη από τον φόρο εισοδήματος και βέβαια οι στόχοι είσπραξης από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., τίθενται εν αμφιβόλω.
Επιπλέον, το μπαράζ υπερφορολόγησης στο β΄ εξάμηνο τρέχοντος έτους και στο βαθμό που μέρος των φορολογουμένων ανταποκριθεί πληρώνοντας τους φόρους (λέμε μέρος διότι κάποιοι φορολογούμενοι, έχοντας ‘στεγνώσει’ δεν θα πληρώσουν ή θα πληρώσουν τμήμα μονάχα των φόρων), μία σημαντικού μεγέθους για την περίοδο που διανύουμε ρευστότητα, θα φύγει από τα νοικοκυριά, πηγαίνοντας προς το κράτος και προφανώς, μέρος αυτού θα λείψει από την κατανάλωση. Έτσι, η πρόβλεψη της κυβέρνησης για επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη φέτος, καθίσταται εντονότερα, όχι απλώς έωλη, αλλά παντελώς ‘φαντασιόπληκτη’ διότι πως είναι δυνατόν, σε μια τόσο νοσούσα από την έλλειψη ρευστότητας οικονομία, να βγει επιπλέον ρευστότητας από τα νοικοκυριά και την αγορά στο δεύτερο μισό του έτους, συνεπώς η ανεπάρκεια ρευστότητας να ενταθεί και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη;

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:

✎ Πως μπορούμε να διαχειριστούμε την υπερφορολόγησή μας

Related posts