18 Μαΐου 2024

Οι ‘φωτεινές’ οικονομικές επιδόσεις διεθνώς το 2015

Οι ‘φωτεινές’ οικονομικές επιδόσεις διεθνώς το 2015

Η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), παρά τα υπερπροβεβλημένα προβλήματα διεθνώς, διαπίστωσε σημεία ικανοποιητικής οικονομικής προόδου, διεθνώς πάντα, το 2015. Και καθώς είναι καλό, να επικεντρωνόμαστε στα θετικά, αντί των αρνητικών, ας δούμε ποια ήταν αυτά, ως ένα είδος απολογισμού:

• Η απόλυτη Φτώχεια παγκοσμίως βρίσκεται πλέον κάτω του 10%. Συνεχίζοντας στην σταθερή πτωτική πορεία και το 2015, ο δείκτης Φτώχειας, υποχώρησε κάτω του 10% όταν πριν 25 χρόνια, σχεδόν το ένα τρίτο του κόσμου, ζούσε σε συνθήκες απόλυτης Φτώχειας. Σήμερα μόλις 9,6% ζούνε με $1,90 ή λιγότερο την ημέρα. Δείτε στο κάτωθι γράφημα, πως μειώνεται σταθερά.

poverty

 

• Η παιδική θνησιμότητα έπεσε κατά 53% κατά τα τελευταία 25 χρόνια. Το 1990, 12,7 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας έως 5 ετών πέθαναν. Το 2015, το μέγεθος αυτό περιορίστηκε σε 5,9 εκατομμύρια. Παρομοίως, μεγάλη ήταν η πτώση στην αυτή περίοδο και στους θανάτους μητέρων (κατά 44% στην 25ετία).

child mortality

 

• Οι τιμές των εμπορευμάτων (commodities) συνέχισαν πτωτικά κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών. Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν σχεδόν κατά 40% και του χαλκού κατά 25% περίπου. Οι διολισθαίνουσες σε χαμηλότερα επίπεδα τιμές σε πολλές πρώτες ύλες ‘χτύπησαν’ εξαγωγείς όπως η Ρωσία, που αναμένεται να δει συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 4% το 2015. Αλλά από την άλλη, οι χαμηλότερες τιμές στα commodities, ήτοι ενέργεια, μεταλλεύματα, αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, συνεπάγονται ότι τα κόστη για φαγητό και για την παραγωγή, μειώθηκαν, κάτι που είναι καλό για μεγάλο πλήθος καταναλωτών από πλήθος χωρών, ιδίως των φτωχών.

comm2015

 

• Το να ξεκινήσεις μια Επιχείρηση κατέστη ευκολότερο το 2015, σε διεθνή πάντα κλίμακα. Ο διεθνής δηλαδή μέσος όρος, για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση, το 2004 ήταν 51 μέρες. Σήμερα, είναι μόνο 20 μέρες καθώς πολλές κυβερνήσεις, σε όλη αυτήν την περίοδο, κατέβαλλαν προσπάθειες καταπολέμησης της γραφειοκρατίας έτσι ώστε οι επιχειρηματίες, να μπορούν να επιχειρούν ευκολότερα και συντομότερα.

start business

 

Related posts