Ακολουθούν τα βασικά σημεία της Ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, στο 1ο Συνέδριο Εθνικού Αγροτικού Δικτύου 2014-2020 – «Δικτύωση για την προώθηση της καινοτομίας στον αγροτικό χώρο»:
Κυρίες και κύριοι, Φίλες και φίλοι, Αγαπητοί σύνεδροι,
Στο σημερινό μας συνέδριο, που φιλοδοξεί να ανοίξει τους δρόμους σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα όπως είναι η Δικτύωση για την προώθηση της καινοτομίας στον αγροτικό χώρο, επειδή ακριβώς είναι το πρώτο συνέδριο, είμαστε δηλαδή από κάθε άποψη στο ξεκίνημα, είναι καλό για να ξέρουμε από την αρχή που και πως βαδίζουμε, να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Να βάλουμε ένα καθαρό και σαφές πλαίσιο κίνησης.
Η καινοτομία δεν είναι κάποιος νεολογισμός σαν όρος, ούτε αποτέλεσμα της σύγχρονης τεχνολογικής εξέλιξης. Είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη εξέλιξη.
Χωρίς να είμαι επηρεασμένος από την ομιλία του Ομπάμα και χωρίς διάθεση αρχαιολατρίας, θα σας φέρω ένα παράδειγμα από τον Θουκυδίδη. Λένε λοιπόν οι Κορίνθιοι για τους Αθηναίους στη συνεδρίαση της πελοποννησιακής συμμαχίας στη Σπάρτη:
«Αυτοί λοιπόν καινοτομούν σε πολλά και εφευρίσκουν με οξύ μυαλό και γρήγορα βάζουνε σε εφαρμογή ό,τι σκεφτούν, τολμούν και πέρα από τη δύναμή τους, μεταχειρίζονται τη γνώση τους σα να ανήκει στην πολιτεία, όταν πρόκειται να πράξουν κάτι για χατίρι της κι όταν σοφιστούν κάτι, αν δεν επιδιώξουν να το βάλουν σε εφαρμογή, νομίζουν πως έχασαν κάτι που είχαν κιόλας και γρήγορα επιχειρούν να εφαρμόσουν όσα σκεφτούν.»
Ήταν πάντα λοιπόν ζητούμενο στην ανθρώπινη δραστηριότητα και στις οργανωμένες κοινωνίες ασχέτως αν, με τα προχωρημένα επιτεύγματα της σημερινής τεχνολογίας, μοιάζει να είναι εφεύρημα των ημερών μας.
Τα πρώτο πλαίσιο προσέγγισης του ζητήματος που καλούμαστε να πραγματευτούμε είναι πολιτικό και οικονομικό. Η καινοτομία είναι πάντα ότι πιο δυναμικό, αυτό που μπορεί να κινητοποιήσει μια χώρα σε υψηλά επίπεδα ανάπτυξης.
Για να συμβεί όμως αυτό και να αξιοποιηθεί στο έπακρο, θα πρέπει να γίνει τροπισμός, να έχει μπει στο dna του επιστημονικού και παραγωγικού δυναμικού της κοινωνίας, να έχει ενσωματωθεί στα πολιτικά και οικονομικά αντανακλαστικά της πολιτείας.
Το δεύτερο πλαίσιο είναι το τεχνοκρατικό. Πριν μιλήσω γι αυτό και έρθω στο δια ταύτα, θα ήθελα να πω το εξής: δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι στον πρωτογενή τομέα, στον αγροδιατροφικό τομέα, χτυπάει ο σφυγμός της χώρας μας για την ανάκαμψη, την έξοδο από την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα και εν τέλει την ανάπτυξη.
Ως εκ τούτου, για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα του γεωργο κτηνοτροφικού τομέα, στην λογική που προανέφερα, είναι απαραίτητο να ενσωματωθεί η καινοτομία, και με την τεχνολογική και με την οργανωτική μορφή, στις γεωργικές δραστηριότητες και στη μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων.
Λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα της ελληνικής αγοράς και της αδυναμίας των επιχειρήσεων να επενδύσουν κατά μόνας στην Έρευνα – Τεχνολογία – Καινοτομία για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία, είναι ανάγκη να προωθηθούν συνεργασίες.
Η κατεύθυνση αυτή μπορεί να αναπτυχθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας.
Αυτό θέλουμε να πετύχουμε με την πρωτοβουλία Δικτύωση για την προώθηση της καινοτομίας στον αγροτικό χώρο.
Στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για την αξιοποίηση συνεργασιών στον αγροδιατροφικό τομέα, μέσα από το Μέτρο 16 δίνεται η ευκαιρία για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών – καινοτομιών, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν την εφαρμογή νέων, καινοτόμων διεργασιών, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων αλλά και στον τομέα των τροφίμων, όπως επίσης στην αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών, αλλά και πρακτικών παραγωγής που να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή .
Προωθούνται θάλεγα γενικά μέθοδοι συνεργασίας και κοινές δράσεις μεταξύ διαφορετικών παραγόντων του αγροτοδιατροφικού τομέα, με σκοπό την επίλυση σύνθετων προβλημάτων.
Θέλω να επισημάνω πριν τελειώσω και να επιμείνω, όχι άνευ λόγου, ότι το Δίκτυο αυτό είναι εθνικής εμβέλειας, είναι Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο και ως τέτοιο πρέπει από κάθε άποψη να δομηθεί και να λειτουργήσει, αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε βάλει.
Σας παρακινώ λοιπόν, ξεκινώντας με το σημερινό μας συνέδριο, να γίνετε τεχνοκράτες ευαγγελιστές της καινοτομίας και της συνεργατικής σύμπραξης στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης και σας βεβαιώνω ότι εμάς, την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις Υπηρεσίες του, θα μας έχετε – στην σημαντική αυτή προσπάθεια για τη χώρα μας – διαρκώς δίπλα σας.
Καλές συνεδριακές εργασίες και να είστε καλά
Σας ευχαριστώ.