23 Αυγούστου 2024

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα μεταξύ των Χειρότερων και από Υλικά αγαθά αλλά και Ποιότητα

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα μεταξύ των Χειρότερων και από Υλικά αγαθά αλλά και Ποιότητα

Ο ΟΟΣΑ βάσει ενός πλήθους δεικτών με σημαντικές παραμέτρους, όπως εισόδημα, στέγαση, ισορροπία εργασίας και ζωής, προσωπικής ασφάλειας κ.λπ., βγάζει δυο βασικούς δείκτες για τις χώρες μέλη του, που ο ένας έχει να κάνει με τις συνθήκες διαβίωσης σε επίπεδο υλικών αγαθών, και ο άλλος έχει να κάνει με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά διαβίωσης.

Στο γράφημα που βλέπετε από πάνω, αλλά το θέτουμε και κάτω, πιο μεγάλο και πιο αναλυτικά, βλέπουμε λοιπόν στον οριζόντιο άξονα, τις επιδόσεις των συνθηκών διαβίωσης από πλευράς υλικών χαρακτηριστικών, και στον κάθετο άξονα, το επίπεδο συνθηκών διαβίωσης από πλευράς ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Σημειώνουμε ότι όσο πιο πολύ προς τα δεξιά του γραφήματος (όπως βλέπουμε) και προς τα πάνω, τόσο καλύτερα είναι μία χώρα, αφού λαμβάνει υψηλή βαθμολογία και στον οριζόντιο άξονα (επίδοση από σκοπιάς υλικών αγαθών), και στον κάθετο (επίδοση από σκοπιάς ποιοτικών χαρακτηριστικών).

Η χώρα μας δυστυχώς, όπως συμβαίνει συχνά πυκνά σε διάφορους τέτοιους δείκτες διεθνούς σύγκρισης, βρίσκεται μεταξύ των χειρότερων.

Η χώρα μας είναι αυτή με την ένδειξη GRC, και όσον αφορά στον οριζόντιο άξονα, ήτοι τις υλικές συνθήκες, έχει βαθμολογία λιγότερο από 1 και περισσότερο από 0,5, κάτι που την καθιστά προτελευταία, με τελευταία την Σλοβακία (SVK), η οποία είναι πολύ κοντά μας. Μας περνάει μέχρι και η Τουρκία (TUR) που από πλευράς υλικών συνθηκών προσεγγίζει το 2,5 και εννοείται και άλλες, ευρωπαϊκές όμως, “συγκρίσιμες” χώρες όπως αυτές του Νότου (Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία), οι οποίες όλες αυτές οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που τις λέμε “συγκρίσιμες”, στην πραγματικότητα και όπως αποτυπώνεται στο γράφημα, είναι σε αρκετά καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα.

Η Ελλάδα και στον κάθετο άξονα, ήτοι αυτόν με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά διαβίωσης, τα πάει μεν άσχημα, αλλά ευτυχώς σε αυτόν, δεν είμαστε από τους τελευταίους. Η επίδοσή μας είναι άνω του 2,5 και προσεγγίζει το 3, όταν χαμηλότερες επιδόσεις έχουν οι: Χιλή (CHL), Τουρκία (TUR), Λετονία (LVA), Ουγγαρία (HUN), Μεξικό (MEX), Πορτογαλία (PRT), Ισραήλ (ISR), Πολωνία (POL).

Από το σύνολο των χωρών, καλύτερα τα πηγαίνουν αυτές που βρίσκονται πιο κοντά στην γραμμή, διότι εάν αποκλείνουν, συνεπάγεται ότι σε κάποιο από τα επίπεδα, ήτοι υλικών συνθηκών και ποιοτικών χαρακτηριστικών, τα πηγαίνουν μάλλον άσχημα. Δείτε για παράδειγμα, τις ΗΠΑ (USA), που βρίσκονται δεξιά στο γράφημα αλλά κάτω: αυτό σημαίνει ότι όσοι μένουν στις ΗΠΑ απολαμβάνουν ένα πολύ καλό (υψηλό) επίπεδο διαβίωσης από πλευράς υλικών συνθηκών, αλλά καθώς βρίσκεται χαμηλά στον κάθετο άξονα, αυτό σημαίνει ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά διαβίωσης, είναι χαμηλά. Στις κορυφαίες θέσεις, βρίσκουμε τους συνήθεις “υπόπτους”: την Νορβηγία, την Σουηδία, τον Καναδά, την Ελβετία.

Related posts