6 Μαΐου 2024

ΟΟΣΑ: Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει στην Ελλάδα

ΟΟΣΑ: Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει στην Ελλάδα

ΟΟΣΑ: Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει στην Ελλάδα. Ο ΟΟΣΑ στην Ετήσια Έκθεσή του «Economic Policy Reforms 2015: Going for Growth» και συγκεκριμένα στην ενότητα για την Ελλάδα, θέτει τις ακόλουθες προτεραιότητες.ΟΟΣΑ: Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει στην Ελλάδα

Η γνώση των προτεραιοτήτων είναι σημαντική, καθώς ο νέος υπ.οικ. Γιάνης Βαρουφάκης, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα μας και που όλοι παραδέχονται (πρόσφατα και οι αμερικάνοι ενώ έκαναν αναφορά ότι η Ελλάδα πρέπει να παύσει γενικότερα την λιτότητα, ωστόσο επισήμαναν την ανάγκη μεταρρυθμίσεων), είπε ότι θα συζητήσει σε λίγες μέρες με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, αυτές τις μεταρρυθμίσεις, άρα οι επισημάνσεις του Οργανισμού στην έκθεσή του, είναι βαρύνουσας σημασίας.

Αναφέρει λοιπόν ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στην Έκθεσή του:

Προτεραιότητες που υποστηρίζονται από δείκτες

• Αυξήστε την αποτελεσματικότητα των ενεργών πολιτικών στην αγορά εργασίας και του δικτύου κοινωνικής προστασίας. Καλά στοχευμένες πολιτικές για την αγορά εργασίας και η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων κοινωνικής πρόνοιας, είναι αναγκαίες για τη μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας.

Ενέργειες που έγιναν: Ο εκμοντερνσιμός του ΟΑΕΔ είναι ήδη στο δρόμο, στοχεύοντας σε νέο λειτουργικό μοντέλο με εντονότερη εστίαση στις προσωπικές ανάγκες και πρόγραμμα παρακολούθησης. Επίσης εισήχθη το 2014 το Ελάχιστο Εγγυημένο Εσόδημα.

Προτάσεις: Ενδυνάμωση των ενεργητικών προγραμμάτων και η αξιολόγησή τους. Να προχωρήσει γοργά η αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, η έγκαιρη εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και, αντλώντας τα αναγκαία διδάγματα, η καθιέρωση ενός πλήρους κλίμακος προγράμματος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

• Μειώστε τα θεσμοθετημένα εμπόδια στον ανταγωνισμό. Τα γραφειοκρατικά διοικητικά βάρη σχετικά με τη λειτουργία των επιχειρήσεων και ο ασθενής ανταγωνισμός, εμποδίζουν την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις.

Ενέργειες που έγιναν: Μεταρρυθμίσεις στις διαδικασίες συναλλαγών, μείωσαν τις δυσκολίες για εξαγωγές. Νόμος το 2014 που στοχεύει στην απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για ίδρυση επιχειρήσεων και επενδύσεις. Πιο πρόσφατα, πέρασε νόμος που προωθεί τον ανταγωνισμό σε τέσσερις τομείς – κλειδιά, μεταξύ των ο τουρισμός και το λιανικό εμπόριο. Βελτιώσεις υπήρξαν στους τομείς κλειστών επαγγελμάτων που άνοιξαν. Το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές, επετράπη εφτά Κυριακές ετησίως. Προχωρά το άνοιγμα των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Προχώρησε και η ιδιωτικοποίηση σε ορισμένους άλλους τομείς (π.χ. λιμάνια, αεροδρόμια).

Προτάσεις: Συνέχιση προσπαθειών απλοποίησης των αδειοδοτικών διαδικασιών και τη μείωση των εναπομένοντων διοικητικών βαρών στις εξαγωγές. Στενή παρακολούθηση και εφαρμογή του νόμου ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Ταχεία υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

• Βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος. Η αναποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συνεπώς τη συσσώρευση ανθρώπινου κεφαλαίου και την παραγωγικότητα.

Ενέργειες που έγιναν: Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα προγράμματα διδακτέας ύλης έγιναν πιο ευέλικτα και η διαδικασία αξιολόγησης του διδακτικού προσωπικού βρίσκεται στον δρόμο προς υλοποίηση. Στην ανώτερη εκπαίδευση, ένα πρώτο κύμα συνενώσεων ολοκληρώθηκε και ένα εξωτερικό σύστημα αξιολόγησης προετοιμάζεται.

Προτάσεις: να προχωρήσει ταχέως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των καθηγητών. Να καταστούν τα σχολεία πιο αυτόνομα και χρηματοοικονομικά υπεύθυνα. Την εφαρμογή των νόμων του 2012 που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής μιας χρηματοδότησης των πανεπιστημίων βασισμένης στην απόδοση. Ολοκλήρωση της προγραμματισμένης εξωτερικής αξιολόγησης των ανώτατων ιδρυμάτων.

Άλλες προτεραιότητες – κλειδιά

• Αυξήστε την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης. Μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση είναι αναγκαία για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και την ταχεία εφαρμογή των σχετιζόμενων με την ανάπτυξη, δομικών μεταρρυθμίσεων.

Ενέργειες που έγιναν: Ένα «σχήμα κινητικότητας» αναπτύχθηκε το 2013 για να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα κατανομής θέσεων εργασίας στο Δημόσιο. Ένα νέο σύστημα προσλήψεως managers διαμορφώνεται αυτή την περίοδο, καθώς επίσης έγιναν βήματα προς την βελτίωση του τρέχοντος συστήματος αξιολόγησης των ΔΥ. Η αναδιοργάνωση των υπουργείων και των δημοσίων οργανισμών βρίσκονται σε εξέλιξη.

Προτάσεις: Να υπάρξει ταχεία κίνηση προς την δημιουργία ένα συστήματος αξιολόγησης των επιδόσεων του προσωπικού, που θα βασίζεται σε σαφείς ατομικούς στόχους. Η περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government).

• Αυξήστε την αποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος. Η φοροδιαφυγή είναι διαδεδομένη, αντανακλώντας αρνητικά στην αποτελεσματικότητα συλλογής εσόδων και αυξάνοντας ανησυχίες στην κοινωνία για ένα άδικο σύστημα κατανομής των φορολογικών βαρών.

Ενέργειες που έγιναν: Μεταρρυθμίσει τα έτη 2013 – 2014 απλοποίηση το σύστημα φορολογίας και διεύρυναν την βάση φορολογίας. Μέτρα ελήφθησαν το 2013 για την προώθηση της βελτίωσης των φορολογικών ελέγχων και συλλογής φόρων. Παράλληα αυξήθηκε η αυτονομία της φορολογικής διοίκησης.

Προτάσεις: Η αύξηση της αποδοτικότητας του φοροεισπρακτικού συστήματος και η βελτίωση της αποδοτικότητας των ελέγχων. Επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών προκειμένου να ενδυναμωθεί η επιβολή (των πληρωμών των φόρων).

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

✎ Σκέψεις για τη νέα ελληνική κρίση
✎ Τι θα γίνει με την Ελλάδα και την Ευρωζώνη; – What with Greece and Eurozone?
✎ Οι 300 υπέρ της Ελλάδος!
✎ Έξοδος από την Ευρωζώνη; Γιατί Όχι;

✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης
✎ Ο Νόμος της Αντίστροφης Προσπάθειας και γιατί Αποτυγχάνετε

• Σκέφτεσαι Σεμινάρια; … Εὐεπιχειρεῖν !

• Άλλα σημαντικά Νέα

Related posts