28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Ο Ι. Δραγασάκης για τις οικονομικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ι. Δραγασάκης για τις οικονομικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ι. Δραγασάκης για τις οικονομικές εξαγγελίες της ΣΥΡΙΖΑ: Σε συνέντευξή του στον Βήμα 99,5 FM, ο Ιωάννης Δραγασάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ανάφερε τα ακόλουθα που έχουν να κάνουν με τις προτάσεις του κόμματός του στο πεδίο της οικονομίας. Ο Ι. Δραγασάκης για τις οικονομικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ

• Όλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται υπό την συνθήκη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιστρέψει σε ελλείμματα.

• Άλλο αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να εξαιρεθούν οι δημόσιες επενδύσεις από τα δημόσια ελλείμματα, κάτι που θα το διεκδικήσουν και για το οποίο ενδιαφέρονται και άλλοι στην Ευρώπη, όπως οι Ιταλοί. Άλλωστε οι επενδύσεις διεθνώς, θεωρούνται ότι φέρουν στην οικονομία ένα πολλαπλασιαστικό όφελος σε σχέση με το κόστος τους.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ χτίζει αξιοπιστία απέναντι στον λαό, γι’ αυτό και η ενδεχόμενη υποτίμηση ή υπερτίμηση των εξαγγελθέντων μέτρων, θα διορθωθεί στην πορεία, όταν θα διαπιστώσουν ως κυβέρνηση την πραγματικότητα σε κάθε πεδίο.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Είπε δε, χαρακτηριστικά «Υπάρχει περίπτωση να το αφήσουμε αυτό για αργότερα;»

• Στο πού θα βρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα έσοδα για το πρόγραμμά του, απάντησε ως παράδειγμα ότι με τα στοιχεία που υπάρχουν, στην Ελλάδα η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ θα έπρεπε να είναι €25 δισ. και τώρα εισπράττουμε περί των €15-16 δισ.. Όταν στην Ευρώπη η εισπραξιμότητα είναι στο 80% και στην Ελλάδα πριν την κρίση ήταν 70%, αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει και το φέρει στα προ κρίσεως επίπεδα, τότε έχουμε €1,5 δισ..

• Χαρακτήρισε εγκληματικό το γεγονός ότι μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν έγινε και η εξυγίανση των «κόκκινων» δανείων. Διότι κάτι τέτοιο εκτός που θα ανακούφιζε τον κόσμο που σήμερα φοβάται ή κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, θα αποτελούσε μέτρο ανόρθωσης του τραπεζικού συστήματος, για να μπορέσει να λειτουργήσει.

• Όσον αφορά στην εξαγγελία για τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας, διευκρίνισε ότι δεν είναι όλες πλήρους απασχόλησης.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η οικονομία δεν βρίσκεται στα πρόθυρα απογείωσης (όπως περίπου ισχυρίζεται η ΝΔ), οπότε λέμε ότι, αντί να περιμένουμε πότε θα έρθει η ανάπτυξη και η απασχόληση, να κάνουμε ένα σχέδιο για θέσεις απασχόλησης, το οποίο θα τονώσει ή θα κάνει πιο βιώσιμη την ανάκαμψη, αν υπάρχει.

• Αυτό είναι που πρέπει να συζητήσουμε και ως κοινωνία: θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη ως μια βιώσιμη χώρα ή ως μια διαλυμένη χώρα; Και τι θέλετε να είναι η Ε.Ε.; Εμείς όμως, δεν μπορούμε να πούμε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε. Θα εμφανίσουμε το πρόγραμμά μας και θα το σχεδιάσουμε συγκεκριμένα, ήδη το κάνουμε και θα διαπραγματευτούμε.

• Σχετικά με το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους εταίρους μας, απάντησε ότι εφόσον έχουμε δίκιο, μπορούμε να πείσουμε για αυτό και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί με όρους αξιοπρέπειας, δείχνοντας την πρόθεση του κόμματός του για σκληρή διαπραγμάτευση, από την οποία πολλά θα μπορούσαν να κερδηθούν.

• Αναφέρθηκε στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει ένα συνδυασμό μικρών όπλων που διαθέτουμε και μόνο συνδυασμένα μπορούν να επιφέρουν ένα θετικό αποτέλεσμα. Ποια είναι αυτά; Πρώτον, το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης δημιουργίας 300.000 θέσεων εργασίας. Δεύτερον, η ρύθμιση των δανείων και των οφειλών προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τρίτον, η αύξηση του κατώτατου μισθού. Τέταρτον, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η ιδέα μας στηρίζεται στο συντονισμό των μέσων, είπε.

• Και πρόσθεσε ότι: Αν κάνουμε τα ίδια πράγματα που λέμε, το ένα το 2014, το άλλο το 2015 και το άλλο το 2016, θα εξατμιστεί η όποια ενέργεια που περικλείουν αυτά τα μέτρα. Το μόνο στο οποίο μπορούμε να προσδοκούμε είναι ο συνδυασμός αυτών των μέτρων. Παίρνουμε διάφορα μέτρα, τα ενώνουμε σε μία δέσμη και όλα αυτά παράγουν συνδυασμένα μια δύναμη πυρός που μπορεί να ξεκολλήσει την οικονομία από την κρίση.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
✎ Η συντομότερη Ανάλυση της Ελληνικής (Μνημονιακής) Οικονομίας
✎ Το πρόβλημα δεν ήταν ο Θεοχάρης, ούτε και ο Στουρνάρας

Related posts