17 Μαΐου 2024

Ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ) αποσυνδέεται από τις αντικειμενικές αξίες

Ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ) αποσυνδέεται από τις αντικειμενικές αξίες

Ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ) αποσυνδέεται από τις αντικειμενικές αξίες και θα υπολογίζεται επί της πραγματικής αξίας πώλησης των ακινήτων, όπως θα αναγράφεται στο σχετικό συμβόλαιο.Ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ) αποσυνδέεται από τις αντικειμενικές αξίες

Αυτή είναι άλλη μια κίνηση που δρομολογεί η κυβέρνηση από τις αρχές του 2015, που στοχεύει στην εξομάλυνση της στρέβλωσης που υπάρχει σήμερα στην αγορά ακινήτων λόγω του γεγονότος ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι πλέον και στις περισσότερες των περιπτώσεων, ιδιαίτερα υψηλές σε σχέση με τις πραγματικές εμπορικές αξίες.

Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στις πρόσφατες αλλαγές που σχετίζονται με την αποσύνδεση του τεκμηρίου απόκτησης του ακινήτου από την αντικειμενική αξία, ώστε αφενός να μην προκύπτουν επιπλέον επιβαρύνσεις για τους αγοραστές, αφετέρου να μην υπάρχει πρόβλημα με το Πόθεν Έσχες τους.

Με αυτές τις αλλαγές, υπολογίζεται ότι θα υπάρξει μια σχετική τόνωση στην τελματωμένη αγορά ακινήτων της χώρας μας. Πραγματικά, ήταν παράλογο ο φόρος υπεραξίας που καταβάλλει ο πωλητής να υπολογίζεται στην πραγματική τιμή πώλησης, ενώ ο ΦΜΑ να υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας.

Οι αντικειμενικές αξίες πλέον, θα αποτελούν βάση υπολογισμού μόνο του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων ή των δημοτικών τελών. Και μην ξεχνάμε ότι το ΣτΕ υποχρεώνει με απόφασή του την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες εντός εξαμήνου.

Με την προωθούμενη ρύθμιση, ο ΦΜΑ που σήμερα είναι 3%, καθώς θα επιβάλλεται στην πραγματική τιμή πώλησης, θα έχει ως αποτέλεσμα ο αγοραστής σε αρκετές περιπτώσεις να μην πληρώσει φόρο, εφόσον το ποσό της αγοράς δεν υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια.

Τα αφορολόγητα όρια είναι €200 χιλιάδες για τους άγαμους και €250 χιλιάδες για τους έγγαμους, με προσαύξηση €25 χιλιάδων για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και €30 χιλιάδων για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

Παράδειγμα 1

Φορολογούμενος Έγγαμος αγοράζει διαμέρισμα – πρώτη κατοικία, που ισχύει αφορολόγητο (€250 χιλιάδες). Το διαμέρισμα είναι 120 τ.μ., αντικειμενικής αξίας €280 χιλιάδων και πραγματικής €180 χιλιάδων.

• Με το υφιστάμενο σύστημα που ο ΦΜΑ σχετίζεται με τις αντικειμενικές αξίες και δεδομένου ότι είναι πρώτη κατοικία, ο φόρος επιβάλλεται στις επιπλέον του αφορολόγητου, δηλαδή στις €30 χιλιάδες. Επομένως ο φόρος μεταβίβασης με το σημερινό σύστημα, είναι €900.

• Με τη νέα ρύθμιση, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν θα πληρώσει τίποτα για ΦΜΑ στο Δημόσιο αφού καλύπτεται από το αφορολόγητο.

Παράδειγμα 2

Φορολογούμενος προχωρεί στην αγορά δευτερεύουσας κατοικίας, εμβαδού 78 τ.μ.. Η αντικειμενική αξία αυτής, είναι €140.000, ενώ η αγορά έγινε στις €80.000.

• Βάσει όσων ισχύουν σήμερα, ο ΦΜΑ που πρέπει να καταβάλει ο αγοραστής είναι €4.200.

• Με τη νέα ρύθμιση, που ο φόρος 3% θα υπολογίζεται επί της πραγματικής αξίας πώλησης, ο φόρος μειώνεται στα €2.400.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Αλλαγή στο Πόθεν Έσχες για τα Ακίνητα
Ευκαιρίες Επιδότησης προσεχώς
Επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο τύμβος Καστά έχει ‘πλούσιο’ περιεχόμενο

Γνωστές επιχειρήσεις έχουν εμπιστευθεί το “Εὐεπιχειρεῖν”. Εσείς;

Άλλα σημαντικά Νέα

Related posts