20 Μαΐου 2024

Σημαντική μεταρρύθμιση στο τομέα των επαγγελματικών αδειοδοτήσεων

Σημαντική μεταρρύθμιση στο τομέα των επαγγελματικών αδειοδοτήσεων

Σημαντική μεταρρύθμιση στο τομέα των επαγγελματικών αδειοδοτήσεων. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας ανακοίνωσε την κατάργηση της άδειας λειτουργίας σε 103 βιομηχανικές και μεταποιητικές δραστηριότητες χαμηλού κινδύνου.Κ. Σκρέκας

Η απόφαση αυτή ελήφθη, βασιζόμενη σε μελέτη, για τις δραστηριότητες που δεν χρειάζεται να υπάρχει άδεια. Οι 103 αυτές βιομηχανικές και μεταποιητικές δραστηριότητες χαμηλού κινδύνου, σχετίζονται σχεδόν με 900 επαγγέλματα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη διεθνή στατιστική ταξινόμηση, οι 103 βιομηχανικές δραστηριότητες, αφορούν 7 τομείς, 24 κλάδους, 67 ομάδες, 129 τάξεις, 408 κατηγορίες και 897 υποκατηγορίες.

Η απόφαση αφορά περίπου στο 25% των οικονομικών δραστηριοτήτων, οι δε ωφελούμενοι κλάδοι και επαγγέλματα, αντιπροσωπεύουν περίπου το 14,5% του ΑΕΠ της χώρας μας.

Με την μεταρρύθμιση, η έναρξη εργασιών θα γίνεται με μια απλή αναγγελία στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και θα ακολουθεί ο έλεγχος.

Συνεπώς και στα πλαίσια της μεταρρύθμισης, καταργείται το στάδιο της αδειοδότησης για τον μεγαλύτερο αριθμό δραστηριοτήτων, δημιουργούνται γενικοί όροι λειτουργίας όπου κρίνεται απαραίτητο, δίδεται η δυνατότητα αυτοσυμμόρφωσης της επιχείρησης ή και της πιστοποίησης τρίτου, διατηρείται η εκ των προτέρων αδειοδότηση μόνο με συγκεκριμένες εξαιρέσεις και ενισχύονται οι έλεγχοι σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

Όσον αφορά στο χρονικό πλαίσιο υλοποίησης της σημαντικής αυτής μεταρρύθμισης στο τομέα των αδειοδοτήσεων, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2015.

Η μεταρρύθμιση στις αδειοδοτήσεις θα έχει τα εξής αποτελέσματα για τους πολίτες:

  • την εξοικονόμηση χρόνου, που υπολογίζεται σε 2 με 3 μήνες, 
  • την μείωση του οικονομικού κόστους που αφορά στην πληρωμή παραβόλων από €60 έως €1.500, 
  • άμεση απόδοση του επενδυμένου κεφαλαίου 
  • σημαντικός περιορισμός της ανάγκης επαφής με τη Διοίκηση. 

Από την άλλη πλευρά, για τη Δημόσια Διοίκηση, θα έχει τα εξής αποτελέσματα:

  • απαλλαγή μεγάλου μέρους διαχειριστικού βάρους, 
  • αξιοποίηση του δυναμικού σε ουσιαστικότερο έργο.

Εμείς ως TaxCoach, σημειώνουμε ότι η εν λόγω μεταρρύθμιση, σίγουρα είναι ωφέλιμη για την οικονομία, δεν χωράει αμφισβήτηση και κακώς δεν είχε γίνει ταχύτερα.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
Ευκαιρίες Επιδότησης προσεχώς
Επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο τύμβος Καστά έχει ‘πλούσιο’ περιεχόμενο

Εσείς εὐεπιχειρεῖτε;

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts