19 Μαρτίου 2024

Breaking News

Παροχή νέας στήριξης από την ΕΤΕπ

Παροχή νέας στήριξης από την ΕΤΕπ

Η ΕΤΕπ αυξάνει τη στήριξή της προς επενδύσεις προτεραιότητας στην Ελλάδα

  • Η ΕΤΕπ στηρίζει επενδύσεις συνολικού ύψους 18,6 δισ. ευρώ σε δράσεις για το κλίμα, υποδομές και επιχειρήσεις
  • Η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί την εθνική συμμετοχή σε καίριας σημασίας επενδύσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020
  • Η ΕΤΕπ χορηγεί νέο δάνειο ύψους 150εκατ. ευρώ στο πλαίσιο συνολικής εγκεκριμένης χρηματοδότησης ύψους 1,7 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε το 2014

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμφώνησε σήμερα να συνεχίσει να στηρίζει νέες επενδύσεις προτεραιότητας στην Ελλάδα, με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών επιχειρήσεων, την επιτάχυνση της έρευνας και καινοτομίας και τη στήριξη πρωτοβουλιών στους τομείς της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού και της ανάπλασης αστικών περιοχών στη χώρα. Στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος ύψους 18,6 δισ. ευρώ υπό το ΕΣΠΑ 2014-2020 έχουν στηριχθεί με επιτυχία από το 2014 έργα προτεραιότητας μικρής και μεσαίας κλίμακας ανά την Ελλάδα και έχουν αποφευχθεί καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων με υψηλό αντίκτυπο, τα οποία είναι σημαντικά για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Το νέο δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για επενδύσεις προτεραιότητας στην Ελλάδα υπεγράφη στο Υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα από τον κ. Andrew McDowell, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών και Διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και τον κ. Γιάννη Τσακίρη, Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στην υπογραφή παρίσταντο επίσης ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε σχετικά: «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμφώνησε σήμερα να συνεχίσει να στηρίζει νέες επενδύσεις προτεραιότητας στην Ελλάδα, με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών επιχειρήσεων, την επιτάχυνση της έρευνας και καινοτομίας και τη στήριξη πρωτοβουλιών στους τομείς της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού και της ανάπλασης αστικών περιοχών στη χώρα.

Αυτές οι επενδύσεις είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, τη στήριξη των επιχειρήσεων ώστε να μπορούν να δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και να αναπτύσσονται, και τη διασφάλιση της ελκυστικότητας της Ελλάδας για ξένες επενδύσεις.

Η παροχή νέας στήριξης από την ΕΤΕπ, που συμφωνήθηκε σήμερα, αποτελεί συνέχεια επιτυχών επενδύσεων σε έργα που μεταμορφώνουν τη χώρα και αποδεικνύει τη θέληση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να στηρίξει μακροπρόθεσμα την Ελλάδα. Χωρίς την εξαίρετη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΤΕπ, η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 18,6 δισ. ευρώ δεν θα ήταν εφικτή και πολλά έργα στη χώρα δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.».

Ο κ. Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δήλωσε σχετικά: «H συμβολή της ΕΤΕπ στη συγχρηματοδότηση της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013 και συγκριμένα το 2010. Συνεχίζουμε και σε αυτή την προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ καταδεικνύοντας την εμπιστοσύνη της ΕΤΕπ στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχοντας και τον ρόλο του συντονιστή σε θέματα επενδύσεων, χρηματοδοτήσεων και ανάπτυξης, θα παίξει ακόμη σημαντικότερο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.»

Ο κ. Andrew McDowell, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ευτυχής που στηρίζει αυτό το εθνικό πρόγραμμα με τη σημερινή υπογραφή νέου δανείου, ύψους 150 εκατ. ευρώ, το οποίο θα εξασφαλίσει νέους χρηματοδοτικούς πόρους για τα πιο πρόσφατα έργα, εκ των οποίων σχεδόν το 1/5 έχει σχέση με το κλίμα».

Η δανειακή σύμβαση ύψους 150 εκατ. ευρώ που υπεγράφη σήμερα αποτελεί την πιο πρόσφατη στήριξη που παρέχει η ΕΤΕπ στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης με την Ελλάδα. Η ΕΤΕπ παρέχει συνολικά 1,7 δισ. ευρώ για την εθνική συμμετοχή της Ελλάδας στο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.

Ενίσχυση της δράσης για το κλίμα στην Ελλάδα

Το επενδυτικό πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει στην υλοποίηση νέων έργων στους τομείς της έξυπνης ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα και στη βελτίωση της διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων. Θα στηρίξει σημαντικά τη δράση για το κλίμα μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και βοηθώντας τα έργα να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες και πιο ακραίες κλιματικές συνθήκες.

Βελτίωση της παιδείας, της υγείας και της ανάπλασης αστικών περιοχών

Τα τελευταία χρόνια το επενδυτικό πρόγραμμα έχει στηρίξει έργα μικρής κλίμακας σε σχολεία, νοσοκομεία και κέντρα υγείας ανά την Ελλάδα, καθώς και την αναζωογόνηση και οικονομική ανάπτυξη κοινοτήτων στο σύνολο της χώρας.

Βοηθώντας επιχειρήσεις να επεκταθούν και να αναπτύξουν επιχειρηματικές δεξιότητες

Το νέο δάνειο της ΕΤΕπ που υπεγράφη σήμερα θα επιτρέψει στο επενδυτικό πρόγραμμα να παρέχει αυξημένη στήριξη προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, βοηθώντας, μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις να αναπτύξουν νέες αγορές και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Θα συμβάλει επίσης στη βελτίωση των δεξιοτήτων και στη ενίσχυση των ικανοτήτων των επιχειρήσεων.

 

Τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα μετά τη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Andrew McDowell

Αγαπητέ Andrew McDowell,

Αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω, και πάλι, στην Ελλάδα.

Ως ενός εκ των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σας καλωσορίζω στο Υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την υπογραφή δύο δανειακών συμβάσεων.

Μία δανειακή σύμβαση για τη συγχρηματοδότηση, εκ μέρους της ΕΤΕπ, μέρους της εθνικής συμμετοχής για την κάλυψη επιλεγμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Και μία για το Αεροδρόμιο Ηρακλείου, ύψους 180 εκατ. ευρώ.

Επιβεβαιώνεται έτσι, για ακόμη μία φορά, ότι η ΕΤΕπ διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, τόσο με την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία όσο και με την προώθηση επενδυτικών σχεδίων.

Διαχρονικά, από το 1963 μέχρι και σήμερα, αποδεικνύεται ότι αποτελεί βασικό χρηματοδοτικό εταίρο της χώρας.

Ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία.

Την δεκαετία της κρίσης.

Μας υποστηρίζει, τόσο με παροχή χρηματοδότησης όσο και με σημαντική τεχνική βοήθεια.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι, από το 2011, η χώρα μας έχει υπογράψει δανειακές συμβάσεις ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ, ενώ ειδικότερα το 2019, υπεγράφησαν συμβάσεις συνολικής αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, όσον αφορά τη χρηματοδότηση της χώρας με την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο συστάθηκε το 2015 και λειτουργεί στο πλαίσιο της ΕΤΕπ, η χώρα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με κριτήριο το σύνολο των επενδύσεων που κινητοποιούνται ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Σε συνέχεια αυτής της επιτυχημένης συνεργασίας, τονίζω ότι αποτελεί κεντρική προτεραιότητά μας να συνεχίσουμε να συμβάλουμε, από κοινού με την ΕΤΕπ και σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία της Ελληνικής Δημοκρατίας, στην αύξηση των επενδύσεων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, ώστε να καλύψουμε το μεγάλο επενδυτικό κενό της τελευταίας δεκαετίας.

Βασική προϋπόθεση προκειμένου να επιτευχθεί υψηλός και διατηρήσιμος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, να δημιουργηθούν πολλές, νέες και καλές θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή.

Προς αυτή την κατεύθυνση επιδιώκουμε:

  • Επιτάχυνση των συμφωνημένων χρηματοδοτήσεων.
  • Σταθεροποίηση της ετήσιας χρηματοδότησης σε σημαντικό ύψος, υψηλότερο προηγούμενων ετών.
  • Διερεύνηση νέων τομέων χρηματοδότησης, ειδικότερα στο πεδίο της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος, όπως συζητήθηκε και κατά της διάρκειας του προχθεσινού Ecofin.
  • Στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους άλλους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, προκειμένου να βρεθούν οι επωφελέστερες χρηματοδοτικές προτάσεις στον τομέα που εξειδικεύεται ο καθένας.
  • Στοχευμένη παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τεχνικό και στον οικονομικό τομέα.
  • Ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ.
  • Ενίσχυση της υποστήριξης χρηματοδότησης των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των ξένων ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα μας.
  • Και τέλος, χρηματοδότηση της επενδυτικής πολιτικής της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, καθώς και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η Ελλάδα προσμένει στη συνέχιση, διεύρυνση και μεγιστοποίηση της χρηματοδοτικής δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη χώρα μας, τον μεγαλύτερο πολυμερή δανειολήπτη και δανειστή στον κόσμο.

Εκτιμά ότι, το 2020, μπορούν να υπογραφούν δανειακές συμβάσεις που θα ξεπερνούν τα 3,1 δισ. ευρώ, τόσο για έργα δημοσίου συμφέροντος, όσο και ιδιωτικού.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω και πάλι τις ευχαριστίες μου προς τον Αντιπρόεδρο και συνολικά την ΕΤΕπ για τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει τους τελευταίους μήνες, για το κοινό καλό της Ελλάδας και της Τράπεζας.

 

Τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Andrew McDowell μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

«Είναι χαρά μου να βρίσκομαι στην Αθήνα στην πρώτη επίσκεψή μου για το 2020 και για τη νέα δεκαετία. Είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση για τη δραστηριότητα της ΕΤΕπ στην Ελλάδα το 2019 και για τις κατευθύνσεις αυτής της συνεργασίας τα επόμενα χρόνια. Το 2019 ήταν μια πολύ παραγωγική χρονιά, με τις χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ να ανέρχονται πάνω από τα 2 δισ. ευρώ και συνυπολογίζοντας και την θυγατρική μας ΕΤαΕ στα 2,1 δισ. ευρώ.

Θα δημοσιεύσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τη δραστηριότητα αυτή μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. Όπως γνωρίζετε, το 2019 χορηγήσαμε νέες χρηματοδοτήσεις για το Λιμάνι του Πειραιά, για τη βελτίωση των ενεργειακών υποδομών, τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων με τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), τη στήριξη της γεωργίας, της αναβάθμισης των πόλεων, τα αντιπλημμυρικά έργα, συμβάσεις που δημοσιοποιήθηκαν σε αυτό το κτίριο το φθινόπωρο του 2019. Σε αυτήν την επίσκεψη, σήμερα, ανακοινώνουμε κι άλλες συμφωνίες χρηματοδότησης.

Με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, ο οποίος είναι και Διοικητής της ΕΤΕπ, συζητήσαμε κι ευρύτερα για την νέα στρατηγική της ΕΤΕπ, ως τον κύριο χρηματοδοτικό φορέα της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Συζητήσαμε για τις προοπτικές που δημιουργεί αυτή η στρατηγική για τους στόχους της ΕΤΕπ και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα.  Θα μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στη χρηματοδότηση επενδύσεων για την ενέργεια, την ενεργειακή αποδοτικότητα, τις ενεργειακές υποδομές όπως μεταφορά, διανομή, διασύνδεση. Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία συνεργασίας, καθώς υπάρχουν τεράστιες ανάγκες για επενδύσεις στους τομείς αυτούς, με βάση τους φιλόδοξους στόχους της Ελλάδας.  Συζητήσαμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε αυτή τη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΤΕπ σε αυτόν τον τομέα και σε άλλους.

Συζητήθηκε, επίσης, η υποστήριξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που είναι προτεραιότητα της Ελλάδας για τη στήριξη της οικονομίας,  των επενδύσεων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η ΕΤΕπ διαθέτει εκτός από τη δυνατότητα χρηματοδότησης και τη δυνατότητα υποστήριξης με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Θεωρούμε εξαιρετικά καλή τη σχέση που έχουμε με την Ελλάδα και με τη βοήθεια του γραφείου μας στην Αθήνα, το οποίο εξασφαλίζει την αμεσότητα της επαφής. Ως Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, και λαμβάνοντας υπόψη το ύψος 2 δισ. των χρηματοδοτήσεων του 2019, δεν βλέπω λόγο μείωσης της δραστηριότητάς μας στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον, δεδομένης και της ανάγκης να υπερκαλυφθεί η μειωμένη επενδυτική δραστηριότητα της τελευταίας δεκαετίας, λόγω της κρίσης.

Η Ελλάδα υπήρξε σε όλο αυτό το διάστημα προτεραιότητα για την ΕΤΕπ και συνεχίζει να είναι, ούτως ώστε να υποστηριχθεί η ανάκαμψη τη οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας και συνακόλουθη αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών στα επιθυμητό επίπεδο.

Σας ευχαριστώ».

— === <> === —

Χρηματοδότηση ύψους 180 εκατ. από την ΕΤΕπ για το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου

  • Το έργο αντικαθιστά το δεύτερο σε κίνηση αεροδρόμιο της Ελλάδας και θα διπλασιάσει τη δυναμικότητα εξυπηρέτησης επιβατών για την Κρήτη
  • Η εξάλειψη των περιορισμών στον αριθμό επιβατών είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη του τουρισμού στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί
  • Το νέο αεροδρόμιο θα συμβάλει στην αποφυγή φαινόμενων συμφόρησης και καθυστερήσεων, στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην ενίσχυση της ασφάλειας
  • Χιλιάδες θέσεις απασχόλησης θα δημιουργηθούν κατά την κατασκευή και ακόμη περισσότερες μετά τη θέση σε λειτουργία του έργου

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμφώνησε να χορηγήσει δάνειο ύψους 180 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου του Ηρακλείου στην Κρήτη. Το νέο αεροδρόμιο θα αντικαταστήσει το υπάρχον. Κατά τη θερινή τουριστική περίοδο στο υπάρχον αεροδρόμιο επικρατεί μεγάλη συμφόρηση και είναι αδύνατη η εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού επιβατών στο απαιτούμενο επίπεδο υπηρεσιών και ασφάλειας.

Η παροχή αυτής της νέας στήριξης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για επενδύσεις στην ελληνική αεροπορία υπεγράφη σήμερα από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Andrew McDowell, τον Υπουργό Οικονομικών και Διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Χρήστο Σταϊκούρα, και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του κ. McDowell στην Αθήνα. Στην τελετή υπογραφής παρίσταντο, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης.

Ο Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή συμφωνία αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της αεροπορίας στην Ελλάδα, καθώς θα επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση του τουριστικού δυναμικού της ωραίας Κρήτης. Είμαι ευτυχής που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, το οποίο θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις απασχόλησης κατά την κατασκευή του και τη λειτουργία του και θα καλωσορίζει θερμά εκατομμύρια επισκεπτών της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, δήλωσε: «Σήμερα είμαστε πραγματικά χαρούμενοι γιατί ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο ξεκινάει. Το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, στην περιοχή του Καστελίου. Ένα έργο πολύ σημαντικό για ολόκληρη την Κρήτη, αλλά και συνολικά για τον τουρισμό μας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί σταθερό σύμμαχο μας όχι μόνο σήμερα, αλλά και σε άλλες σημαντικές περιπτώσεις: στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε όλη τη χώρα, αλλά και σε ένα πρόγραμμα καίριων δράσεων για την οδική ασφάλεια. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική και η συνεισφορά της πραγματικά πολύτιμη.

Ο κ. Andrew McDowell, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναγνωρίζει τη σημασία των νέων επενδύσεων για την αύξηση της δυναμικότητας εξυπηρέτησης επιβατών, την ενίσχυση της ασφάλειας και τη στήριξη της ανάπτυξης του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα. Το δάνειο ύψους 180 εκατ. ευρώ που χορηγεί η ΕΤΕπ θα επιτρέψει να ξεκινήσει τελικά η κατασκευή του νέου αεροδρομίου του Ηρακλείου, ύστερα από χρόνια προγραμματισμού και καθυστερήσεων. Η ΕΤΕπ χαιρετίζει τη δέσμευση που έχει αναληφθεί για ανάπλαση της περιοχής του υπάρχοντος αεροδρομίου του Ηρακλείου, από την οποία θα προκύψουν οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. Αυτή η ανάπλαση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των όρων του δανείου μας».

Το νέο αεροδρόμιο θα κατασκευαστεί στο Καστέλι, 30 χλμ. από το Ηράκλειο. Το υπάρχον αεροδρόμιο θα παύσει να λειτουργεί μόλις τεθεί σε λειτουργία το νέο.

Το 28ετές δάνειο της ΕΤΕπ προς το Ελληνικό Δημόσιο θα χρηματοδοτήσει την εθνική συμμετοχή στο έργο κόστους 517 εκατ. ευρώ.

Μεταβολή της δυναμικότητας εξυπηρέτησης επιβατών

Το υπάρχον αεροδρόμιο του Ηρακλείου είναι το δεύτερο σε κίνηση στην Ελλάδα και το σημαντικότερο από τα τρία πολιτικά αεροδρόμια της Κρήτης. Ο αριθμός των επιβατών στο υπάρχον αεροδρόμιο έχει ακολουθήσει αυξητική πορεία από το 2012 και σήμερα υπερβαίνει τα 8,1 εκατομμύρια ετησίως. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αναμενόταν όταν κατασκευάστηκε το αεροδρόμιο και από τον αριθμό επιβατών που μπορούν να εξυπηρετηθούν επαρκώς σήμερα.

Το νέο αεροδρόμιο θα έχει αυξημένη λειτουργική δυναμικότητα και θα προσφέρει στους επιβάτες μεγαλύτερη άνεση και βελτιωμένες υπηρεσίες.

Βελτίωση των συνδέσεων με την υπόλοιπη Κρήτη

Η κατασκευή του νέου αεροδρομίου του Ηρακλείου αναμένεται να διαρκέσει μία πενταετία. Το έργο θα περιλαμβάνει έναν αυτοκινητόδρομο μήκους 18 χλμ. και οδούς πρόσβασης μήκους 6 χλμ.

Σε συνέχεια της στήριξης προς κορυφαία αεροδρόμια ανά την υφήλιο

Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χρηματοδοτήσει μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε αεροδρόμια στη Φραγκφούρτη, το Άμστερνταμ, το Λονδίνο, τη Μαδρίτη, τη Βουδαπέστη, το Ελσίνκι, το Ζάγκρεμπ και το Πεκίνο ανάμεσα σε άλλα μεγάλα αεροδρόμια. Η ΕΤΕπ έχει επίσης χρηματοδοτήσει την κατασκευή του νέου αερολιμένα Αθηνών και την αναβάθμιση 14 περιφερειακών αεροδρομίων ανά την Ελλάδα.

<><><><><><><><>

ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ: Λογιστική – Φορολογική αντιμετώπιση – Ηλεκτρονικά Βιβλία, στις 06 Φεβρ.
Πρακτικό σεμινάριο Διαχείρισης ψηφιακής πλατφόρμας AIRBNB, στις 07 Φεβρ.
ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ τα Εμπόδια σε Σκαλοπάτια, στις 12 Φεβρ.
Μάθε να ΕΠΕΝΔΥΕΙΣ – ΤΕΧΝΙΚΕΣ για κέρδη στα Χρηματιστήρια, στις 15 Φεβρ.
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΙ Σωστά… Πετυχαίνω Συμφέρουσες Συμφωνίες, στις 24 Φεβρ.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Παραπόνων και Ψυχολογίας Πελάτη, στις 5 Μαρτ.

Related posts