24 Απριλίου 2024

Περί Δηλώσεων, Τεκμηρίων και ΦΠΑ

Περί Δηλώσεων, Τεκμηρίων και ΦΠΑ

Περί Δηλώσεων, Τεκμηρίων και ΦΠΑ:  Κατά τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, οι άνεργοι, φοιτητές και μικροκαταθέτες χωρίς άλλα πραγματικά εισοδήματα αλλά με μικροποσά από τόκους, ενοίκια ή περιστασιακή απασχόληση, θα φορολογηθούν φέτος με την κλίμακα των μισθωτών–συνταξιούχων και το αφορολόγητο των €9.500 που ισχύει για όσους έχουν εισοδήματα έως €21.000.Περί Δηλώσεων, Τεκμηρίων και ΦΠΑ

Το πρόβλημα των τεκμηρίων ανακύπτει φέτος, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι κλίμακες φορολογίας εισοδήματος έχουν διαχωριστεί και είναι άλλη για μισθωτούς συνταξιούχους, άλλη για ελεύθερους επαγγελματίες και άλλη για εισοδήματα από κινητές αξίες και ακίνητα. Αφορολόγητο ισχύει μόνο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες και ορίζεται σε €9.500 για εισοδήματα έως €21.000. Πάνω από τα €21.000, το αφορολόγητο φθίνει σταδιακά για να μηδενιστεί στα €42.000 εισοδήματος.

O Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης, συμβουλεύει τους φορολογούμενους που κινδυνεύουν αδίκως να επιβαρυνθούν εκ των τεκμηρίων, να μην οριστικοποιούν προς το παρόν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Ούτως ή άλλως, η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 30/6ου.

Κεντρική ιδέα του νέου συστήματος είναι πως «αν δεν έχεις πληρωθεί το ΦΠΑ για οποιαδήποτε συναλλαγή με το Δημόσιο ή με ιδιώτες, δεν έχεις υποχρέωση να τον αποδώσεις». Η ένταξη στο νέο σύστημα θα είναι προαιρετική. Όσοι ενταχθούν σε αυτό, δεν θα έχουν υποχρέωση να αποδώσουν τον ΦΠΑ μέχρι να τον εισπράξουν αλλά στο ίδιο διάστημα προφανώς δεν θα μπορούν να τον εκπέσουν.

Ο ΦΠΑ θα λογίζεται σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με τις εισπράξεις και τις πληρωμές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα γίνονται οι σχετικές εγγραφές στα βιβλία των επιχειρήσεων.

Related posts