28 Απριλίου 2024

Πλούτος της Ελλάδος σε σπάνια μέταλλα

Πλούτος της Ελλάδος σε σπάνια μέταλλα

Πλούτος της Ελλάδος σε σπάνια μέταλλα: Το ελληνικό υπέδαφος και ορισμένα σπάνια μέταλλα προσήλκησαν το ενδιαφέρον κινέζων επενδυτών. Στην διάρκεια διεθνούς Συνεδρίου που έγινε στην χώρα μας πριν λίγες μέρες, αντιπροσωπεία από την Κίνα, που ηγείται στο πεδίο ορυκτών μετάλλων, επισκέφθηκε την Ελλάδα.Πλούτος της Ελλάδος σε σπάνια μέταλλα

Υπολογίζεται ότι 17 πολύτιμα μέταλλα σχετιζόμενα με την βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, υπάρχουν στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία αυτών βρίσκεται σε υποθαλασσιες περιοχές στο Βόρειο Αιγαίο και στην Θράκη.

Ενδείξεις ύπαρξης σπάνιων μετάλλων παρουσιάζονται στις περιοχές της Ροδόπης, Θεσσαλονίκης, Χίου, Κιλκίς και στην υποθαλάσσια στη περιοχή του Στρυμονικού Κόλπου, όπως και βωξίτες στην ενδοχώρα.

Τα μέταλλα αυτά χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία κατασκευής καταλυτών αυτοκινήτων, στη διύλιση πετρελαίου, στις τηλεοράσεις, στις συσκευές κινητής τηλεφωνίας, σε φορητούς υπολογιστές, σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες σε υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σε τουρμπίνες ανεμογεννητριών, σε ιατρικές συσκευές, σε φωτοβολταϊκά, σε πυραυλικά συστήματα, σε δορυφόρους και αλλού.

Ευρωπαίοι γεωλόγοι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα, όπως και η Φινλανδία, Σουηδία, Δανία και Νορβηγία, διαθέτουν σπάνια μέταλλα και αποθέματα μεταλλευμάτων και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ‘σώσουν’ από τις αβέβαιες εισαγωγές, τις βιομηχανίες αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών της Ευρώπης.

Related posts