19 Μαρτίου 2024

Breaking News

Ποιο το Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, που θα εφαρμοστεί πολύ σύντομα

Ποιο το Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, που θα εφαρμοστεί πολύ σύντομα

Ποιο το Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, που θα εφαρμοστεί πολύ σύντομα: Ο βασικός μισθός θα είναι στα €680 μηνιαίως και προβλέπονται μειώσεις από 2% έως 12% στην πλειοψηφία των εργαζομένων, αλλά και αυξήσεις στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αναλόγως του επιπέδου σπουδών τους.191014-1

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Το Βήμα της Κυριακής», οι περισσότεροι Δημόσιοι Υπάλληλοι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται για άλλη μία φορά.

Μειώσεις θα υποστούν και οι υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υποδομών, λόγω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς που κράτησαν στις αμοιβές τους μετά τις περικοπές του 2012.

Αναλυτικότερα:

• Ο μισθός πρωτοδιοριζόμενου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), θα οριστεί πολύ σύντομα στα €680 έναντι €780 σήμερα.

Ο μισθός αυτός αντιστοιχεί στον βασικό μισθό του ιδιωτικού τομέα (€586), αλλά καταβάλλεται επί 12 μήνες, αντί 14 στον ιδιωτικό τομέα δεδομένου ότι στον ιδιωτικό τομέα, δεν έχουν περικοπεί τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα άδειας, όπως συμβαίνει στο Δημόσιο.

• Παρομοίως, ο βασικός μισθός για υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) στο Δημόσιο θα είναι €748 από €858 που είναι σήμερα,

• Για τους υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) €996 έναντι € 1.037 και

• Για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ)  €1.070 έναντι € 1.092.

Ωστόσο δεν θα υπάρχουν μόνο μειώσεις, αλλά σε κάποιους εργαζόμενους θα υπάρξουν και αυξήσεις. Αυξήσεις αναμένονται στους ιατρούς του ΕΣΥ, σε καθηγητές και εκπαιδευτικούς γενικότερα, σε πανεπιστημιακούς και σε όσους κατέχουν μεταπτυχιακό.

Ουσιαστικά, οι αυξήσεις θα δοθούν σε ομάδες εργαζομένων μετά την ‘κατεύθυνση’ της Τρόικα, να αυξηθεί η διαφορά των αποδοχών των Δημοσίων Υπαλλήλων που είναι απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης σε σχέση με αυτούς που είναι υψηλοτέρου επιπέδου εκπαίδευσης (ΤΕ, ΠΕ, μεταπτυχιακά).

Οι Συντάξεις

Οι αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, δημιουργούν αναπόφευκτα, νέα δεδομένα και στις συντάξεις για όσους συνταξιοδοτούνται.

Λέγεται ότι η Τρόικα επιθυμεί την προσαρμογή των συντάξεων σε χαμηλότερα επίπεδα για όλους όσοι υποστούν μειώσεις των αποδοχών τους και – ασφαλώς – να αυξηθούν για τις κατηγορίες των ειδικών μισθολογίων που θα πάρουν αυξήσεις.

Η κυβέρνηση λέγεται ότι ανθίσταται σε μια τέτοια εξέλιξη. Παρά τις μεγάλες μειώσεις μισθών που έγιναν τα τελευταία έτη και την αλλαγή του ενιαίου μισθολογίου το 2012, είχε προβλεφθεί με ειδική διάταξη ότι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τις εισφορές πάνω στους παλαιούς μισθούς τους, διασφαλίζοντας την μη μείωση των συντάξεών τους.

Εκ του ΣΥΡΙΖΑ, η κα Δέσποινα Σπανού, ως υπεύθυνη του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής, σχολίασε σχετικά:

«Τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε περαιτέρω μειώσεις των μισθών των Δημοσίων Υπαλλήλων και τα οποία μάλιστα είναι ήδη αντικείμενα συζήτησης με την Τρόικα, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση εξαπατά τον ελληνικό λαό όταν ισχυρίζεται ότι η περίοδος των θυσιών τελείωσε και ότι βγαίνουμε από την κρίση.

Οι Δημόσιοι Δπάλληλοι, οι οποίοι έχουν δει έως τώρα τους μισθούς τους να μειώνονται μέχρι και 50% από τις αρχές του 2010, θα υποστούν επιπλέον μείωση που θα έχει σαν αποτέλεσμα, την πλήρη αδυναμία χιλιάδων οικογενειών να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης και εξυπηρέτησης των αναγκών τους.

Επιπλέον, οι μειώσεις μισθών μεταφέρονται αμέσως στην πραγματική οικονομία με τεράστιες συνέπειες για την αγορά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση απ’ό,τι φαίνεται έχει βάλει σαν στόχο της την εξαθλίωση των εργαζομένων, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και την καταστροφή της οικονομίας.

Τα ψέματα όμως τελείωσαν. Είναι άμεση ανάγκη προσφυγής στις εκλογές πριν ολοκληρωθεί το σχέδιο τους για συνολική εξόντωση του ελληνικού λαού με τις συνεχιζόμενες μειώσεις μισθών και συντάξεων, με τις απολύσεις και την καταπάτηση οποιασδήποτε έννοιας εργασιακού δικαιώματος. Μας στερούν ουσιαστικά το ίδιο το δικαίωμα στην ζωή.

Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι δεν θα τους επιτρέψουμε».

Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής

Εν τω μεταξύ, από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τα δημοσιεύματα περί νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
“Τα όσα δημοσιεύονται σήμερα για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελούν σχεδιασμούς, τους οποίους το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποδεχθεί. Ο αρμόδιος Υπουργός καλά θα κάνει να μάθει να διαβουλεύεται με τους κυβερνητικούς εταίρους του και να ασχολείται λιγότερο με τις διαρροές στα ΜΜΕ”.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Μεγάλες μειώσεις μισθών των Εκπαιδευτικών στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο
✎ Η ανάλυση των Συντάξεων σύμφωνα με τα στοιχεία του ΗΛΙΟΣ για τον Σεπτέμβριο

Related posts