5 Μαΐου 2024

Πολλά και υψηλά πρόστιμα για αδήλωτη εργασία

Πολλά και υψηλά πρόστιμα για αδήλωτη εργασία

Πολλά και υψηλά πρόστιμα για αδήλωτη εργασία: Για το διάστημα 15 Σεπτ. 2013 έως 31 Ιουλίου 2014, επεβλήθησαν σχετικά πρόστιμα συνολικού ύψους €33,6 εκατ..αδήλωτη εργασία

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας στο προαναφερθέν διάστημα και στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ», διενεργήθηκαν 20.179 έλεγχοι σε επιχειρήσεις.

Σε σύνολο 119.122 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 3.254 αδήλωτοι εργαζόμενοι ή σε ποσοστό 2,73% και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους €33,6 εκατ. – τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία.

Οι έλεγχοι διενεργούνται από μικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της Ε.ΥΠ.Ε.Α. του ΙΚΑ και τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας, σε περιπτώσεις εκτεταμένης παραβατικότητας. Οι έλεγχοι που διεξάγονται είναι στοχευμένοι έτσι ώστε να είναι και αποτελεσματικότεροι.

Ειδικότερα, στο μήνα Ιούλιο, ελέγχθησαν 2.898 επιχειρήσεις και βρέθηκαν αδήλωτοι 839 εργαζόμενοι σε σύνολο 12.492, ήτοι ποσοστό 6,72% · στις επιχειρήσεις αυτές που παρανομούσαν όσον αφορά στην αδήλωτη εργασία, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους €8,73 εκατ..

Στο θερινό δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανέρχονται στα €16,6 εκατ. και αποτελούν περίπου το ήμισυ των συνολικά επιβαλλόμενων προστίμων από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα ανέρχονται στο 18x του κατώτατου μισθού. Όσα πρόστιμα επιβάλλονται από το Σ.ΕΠ.Ε διαβιβάζονται στις εφορίες της χώρας απευθείας, ενώ αυτά της Ε.ΥΠ.Ε.Α. διαβιβάζονται απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία και το ΙΚΑ, χωρίς να περνούν πλέον από τις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανέφερε σχετικά ότι η μάχη για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας είναι διαρκής και δύσκολη, αλλά έχουν την θέληση και την οργάνωση προκειμένου η κυβέρνηση να δείξει αποτελεσματικότητα.
Ανέφερε επιπλέον ότι η δημιουργία του «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων» αποτελεί μια σημαντική οργανωτική καινοτομία για το σύστημα ελέγχων της πολιτείας. Εξορθολογίζει και ενισχύει την «προστιθέμενη αξία» της ελεγκτικής δραστηριότητας του υπουργείου Εργασίας στοχεύοντας σε εκείνες τις επιχειρήσεις που είναι πιθανότερο – βάσει παλαιότερων συμπεριφορών – να καταφεύγουν σε παράνομες πρακτικές, «επιβραβεύει» κατά κάποιο τρόπο τις τεκμηριωμένα συνεπείς και νόμιμες επιχειρήσεις, απαλλάσοντάς τες από το διοικητικό φόρτο που αναπόφευκτα επιφέρουν οι αλεπάλληλες επισκέψεις ελεγκτικών κλιμακίων και συνολικά, αυξάνει το γενικό επίπεδο συμμόρφωσης των επιχειρήσεων.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
✎ ΠΡΟΣΟΧΗ στον έλεγχο της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας – Μικτά κλιμάκια Επιθεώρησης Εργασίας και ΙΚΑ διεξάγουν ελέγχους

Related posts