28 Απριλίου 2024

Προς κατάργηση του Τέλους €650 για ανενεργά ‘μπλοκάκια’ – Άδικος φόρος

Προς κατάργηση του Τέλους €650 για ανενεργά ‘μπλοκάκια’ – Άδικος φόρος

Προς κατάργηση του Τέλους €650 για ανενεργά ‘μπλοκάκια’ – Άδικος φόρος: Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί άμεσα, σχετική νομοθετική ρύθμιση για να βάλει τέλος, σε αυτόν τον παραλογισμό.Προς κατάργηση του Τέλους €650 για ανενεργά ‘μπλοκάκια’ – Άδικος φόρος

Διότι περί παραλογισμού για να μην πούμε για κλοπή, πρόκειται, η υποχρέωση πληρωμής Τέλους Επιτηδεύματος, όσων διατηρούν ανενεργά Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, που τα ακαθάριστά τους έσοδα δηλαδή, είναι μηδενικά.

Το (αυτονόητο) μέτρο, αναμένεται να αποσύρει τον ‘βρόγχο’ από τον λαιμό χιλιάδων επιτηδευματιών που κάθε χρόνο, υποχρεώνονται να πληρώνουν το Τέλος, ακόμη και αν δεν έχουν αποκτήσει ούτε ένα ευρώ εισοδήματος, με μοναδικό κριτήριο ότι εμφανίζονται «ενεργοί» στην εφορία και έχουν «ανοικτά» βιβλία.

Με άλλα λόγια, το κράτος, τιμωρούσε κάποιον που διατηρούσε Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών χωρίς να έχει έσοδα, συν το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είχε σημαντική αρνητική επίδραση στην οικονομία, αφού ωθούσε κάποιους επιτηδευματίες που γνώριζαν ότι δεν θα έχουν έσοδα, να αποσυρθούν και τυπικώς. Ενώ αν παρέμεναν, μπορεί κάποιοι εξ αυτών, να ήταν έστω ελαφρώς ενεργοί, προσδίδοντας κάτιτι στην οικονομία.

Υπενθυμίζουμε τέλος, ότι το Τέλος Επιτηδεύματος για ατομική επιχείρηση και τους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι €650 ετησίως. Εάν υπάρχει υποκατάστημα και για κάθε ένα από αυτά, ‘τιμωρείται’ με άλλα €600 ετησίως. Για τους φορολογουμένους που αμείβονται με «μπλοκάκι» και υπό προϋποθέσεις, φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων και το Τέλος Επιτηδεύματος ανέρχεται σε €500 ετησίως.

 

Related posts