26 Απριλίου 2024

Οι προσεχείς φορολογικές υποχρεώσεις

Οι προσεχείς φορολογικές υποχρεώσεις

Οι προσεχείς φορολογικές υποχρεώσεις: Γεμάτο από φορολογικές υποχρεώσεις είναι το β΄ εξάμηνο του έτους. Έως το τέλος του χρόνου, θα πρέπει να καταβληθούν ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος πολυτελείας, ο ενιαίος φόρος ακινήτων και τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ φέτος αλλάζει η διαδικασία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών, ενώ ξεκινάει πιλοτικά και ο νέος τρόπος απόδοσης του ΦΠΑ.προσεχείς φορολογικές υποχρεώσεις

Δείτε αναλυτικότερα τις υποχρεώσεις σας:

Φόρος Εισοδήματος: Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους μέχρι την 30ή Ιουνίου 2014. Εφόσον προκύπτει φόρος, αυτός θα καταβληθεί σε 3 δόσεις. Η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί μέχρι 31/7/2014, η δεύτερη μέχρι 30/9/2014 και η τρίτη δόση μέχρι 30/11/2014.
Μαζί με τον φόρο εισοδήματος θα καταβληθούν, η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.

• Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων: Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

• Συμπληρωματικός Φόρος Ακινήτων: Στο ίδιο εκκαθαριστικό με τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων θα περιλαμβάνεται και το ποσό του συμπληρωματικού φόρου. Ο συμπληρωματικός φόρος θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμών που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητο όριο και προοδευτική φορολογική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 300.000 ευρώ. Οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου και οι υπόλοιπες στους μήνες που ακολουθούν, ενώ η τελευταία θα καταβληθεί την 31η Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι με τον νέο φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων φορολογούνται για πρώτη φορά τα αγροτεμάχια, οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι, ενώ αντίθετα απαλλάσσονται τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (αποθήκες, μαντριά κ.λπ.).

• Νέο σύστημα απόδοσης ΦΠΑ: Ανάσα ρευστότητας σε χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και εξυγίανσης της αγοράς δίνει το νέο σύστημα καταβολής του ΦΠΑ μεταξύ ιδιωτών καθώς και ιδιωτών με το Δημόσιο. Με το νέο σύστημα που θα ξεκινήσει πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο και θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2015, η καταβολή του ΦΠΑ θα πραγματοποιείται όταν το τιμολόγιο πληρωθεί ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσής του.

Σήμερα ο εκδότης του τιμολογίου είναι υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ μέσα στην προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (κάθε μήνα ή τρίμηνο), ασχέτως αν αυτό πληρωθεί 6 μήνες αργότερα.

• Συγκεντρωτικές καταστάσεις: Μέχρι τις 2 Ιουνίου πρέπει οι υπόχρεοι ελεύθεροι επαγγελματίες να υποβάλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις (για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2014). Για φέτος, οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών του πρώτου τριμήνου του έτους θα υποβληθούν έως τις 2 Ιουνίου, για το β΄ τρίμηνο έως τις 31 Ιουλίου, για το γ΄ έως 31 Οκτωβρίου και για το δ΄ τρίμηνο του έτους έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015.

• Φόρος Πολυτελείας: Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, τις πισίνες και τα αεροσκάφη θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ με έκπτωση 1,5%.

• Τέλη Κυκλοφορίας: Όπως κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του έτους θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας.

Πηγή: sknews.gr

Related posts