4 Μαΐου 2024

Προσοχή! Ιός που «βάζει χέρι» στους τραπεζικούς λογαριασμούς – Πώς να προστατευτείς

Προσοχή! Ιός που «βάζει χέρι» στους τραπεζικούς λογαριασμούς – Πώς να προστατευτείς

Προσοχή! Ιός που «βάζει χέρι» στους τραπεζικούς λογαριασμούς – Πώς να προστατευτείς
Το νέο κακόβουλο λογισμικό ονομάστηκε ‘EMOTET’ και εξαπλώνεται γρήγορα μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.Προσοχή! Ιός που «βάζει χέρι» στους τραπεζικούς λογαριασμούς - Πώς να προστατευτείς

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους πολίτες που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τραπεζική (e-banking) για την εμφάνιση ενός νέου κακόβουλου λογισμικού, που στοχεύει στην παράνομη πρόσβαση του τραπεζικού τους λογαριασμού (Banking Malware).

Αυτό, μπορεί να υποκλέπτει τα ηλεκτρονικά στοιχεία πρόσβασης του e-banking (username, password, κ.λπ.) και να ‘συλλέγει’ τα δεδομένα της κίνησης του δικτύου του χρήστη (sniff network traffic), υποκλέπτοντας ευαίσθητα δεδομένα και των υπολοίπων συνδεδεμένων χρηστών.

Το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό, εξαπλώνεται ταχέως μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Πιο συγκεκριμένα, στον χρήστη αποστέλλεται μήνυμα (e-mail), το οποίο τον ενημερώνει για κάποια μεταφορά ποσού, που έγινε στο τραπεζικό του λογαριασμό και το οποίο περιέχει σύνδεσμο (link) για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίμαχη τραπεζική μεταφορά.

Ο χρήστης είναι εύκολο να ξεγελαστεί διότι θα θέλει να δει, τι συναλλαγή έγινε χωρίς να το γνωρίζει. Πατώντας όμως τον σύνδεσμο (link), που περιέχεται στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αρχίζει η διαδικασία εγκατάστασης του κακόβουλου λογισμικού, εν αγνοία του χρήστη.

Το κακόβουλο λογισμικό έχει την ικανότητα να παρακάμπτει ακόμα και την ασφαλή σύνδεση HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure). Το γεγονός αυτό, θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υποκλοπή των ηλεκτρονικών στοιχείων εισόδου στο e-banking, καθώς οι χρήστες θεωρούν ότι πραγματοποιούν τις on-line τραπεζικές τους συναλλαγές με ασφάλεια.

Οι πολίτες, που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με παρόμοιο περιεχόμενο καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους, ούτε να κατεβάζουν τα αρχεία που περιέχονται σε αυτά. Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται σε κάθε χρήστη η επιβεβαίωση των συναλλαγών μέσω του τραπεζικού του ιδρύματος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ορθότητα του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πριν προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες.

Επιπλέον, σε περίπτωση που ο χρήστης πατήσει τον σύνδεσμο σε παρόμοιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο έχει επιβεβαιωθεί για την πλαστότητά του, συστήνεται η επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος.

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλεφωνικά στους αριθμούς 11012 και 210 6476464 ή στέλνοντας e-mail στα ccu@cybercrimeunit.gov.gr και 11012@hellenicpolice.gr.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:

• Συνελήφθησαν απατεώνες για Φωτοβολταϊκά

Related posts