23 Απριλίου 2024

Πρόσθετη Ενίσχυση στα Ταμεία για να καταβάλουν τις συντάξεις

Πρόσθετη Ενίσχυση στα Ταμεία για να καταβάλουν τις συντάξεις

Πρόσθετη Ενίσχυση στα Ταμεία για να καταβάλουν τις συντάξεις: Έως το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, τρία σημαντικά ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, είχαν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής ενίσχυσης.Πρόσθετη Ενίσχυση στα Ταμεία για να καταβάλουν τις συντάξεις

Συγκεκριμένα:

  • το ΙΚΑ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014, είχε απορροφήσει το 85,6% της ετήσιας επιχορήγησης που έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό σχετικά, 
  • ο ΟΓΑ παρομοίως, είχε απορροφήσει το 86,3% της ετήσιας επιχορήγησης
  • ο ΟΑΕΕ τέλος, είχε απορροφήσει το 106,3% της ετήσιας επιχορήγησης.

Ειδικότερα όσον αφορά στον ΟΑΕΕ, σημειώνεται ότι περί των 774 χιλιάδων ασφαλισμένων στο Ταμείο, καταβάλουν σήμερα εισφορές για την πληρωμή συντάξεων περίπου 342 χιλιάδων συνταξιούχων. Η σχέση δηλαδή ασφαλισμένων προς συνταξιούχους είναι εξαιρετικά αδύναμη, μόλις 2,2 προς 1.

Εάν λάβουμε δε υπόψη μας, ότι οι μισοί περίπου από τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ αδυνατούν να πληρώσουν κανονικά τις εισφορές τους, καταλαβαίνει κανείς επομένως, την δραματική κατάσταση στην ρευστότητα του Οργανισμού και την δυνατότητά του να πληρώνει τις συντάξεις.

Γι’ αυτό χορηγήθηκε στον ΟΑΕΕ προ ολίγου καιρού, επιπλέον ενίσχυση, ύψους €350 εκατ. και παρομοίως εκτιμάται, πως με πρόσθετες ενισχύσεις, θα καλυφθούν έως το τέλος του 2014 και οι ανάγκες των ΙΚΑ και ΟΓΑ.

Στον Προϋπολογισμό είχε προβλεφθεί αποθεματικό ασφαλείας συνολικού ύψους €1,12 δισ., εκ του οποίου €510 εκατ. έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί. Με το αδιάθετο υπόλοιπο της τάξης των €610 εκατ., θα πρέπει να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες ρευστότητας των Ταμείων, κάτι που όπως δείχνουν τα πράγματα, θα γίνει τσίμα – τσίμα.

Κατανοείτε ότι εάν στο 2014 το αποθεματικό ασφαλείας των €1,12 δισ. εξαντληθεί, ότι παρόμοιο αποθεματικό εάν όχι και υψηλότερο, θα απαιτηθεί στο 2015 για να μπορέσουν τα Ταμεία να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή των συντάξεων.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Η βασική σύνταξη όλων των Ταμείων από το 2015 – Πως θα τροποποιείται ανά τον χρόνο
✎ Ποιο το Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, που θα εφαρμοστεί πολύ σύντομα

Διαβάστε ακόμα…

Related posts