18 Μαΐου 2024

Πρόστιμα μέχρι €500 σε όσους φορολογούμενους δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά

Πρόστιμα μέχρι €500 σε όσους φορολογούμενους δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά

Πρόστιμα μέχρι €500 σε όσους φορολογούμενους δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά, για τον έλεγχο των δηλώσεων. υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ

Όσοι φορολογούμενοι έχουν εκκρεμότητα όσον αφορά στην δήλωσή τους και είχαν κληθεί να προσκομίσουν κάποια δικαιολογητικά για έλεγχο στην εφορία προκειμένου να οριστικοποιηθεί η δήλωσή τους και δεν το έκαναν, θα πληρώσουν πρόστιμο που θα κυμαίνεται από €100 έως €500.

Θα έχουν ωστόσο οι φορολογούμενοι με τέτοιου είδους εκκρεμότητες για το οικονομικό έτος 2014, περιθώριο 15 ημερών να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά στην εφορία τους.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με απόφαση της ΓΓΔΕ, για τις περιπτώσεις που έχουν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις οικονομικών ετών 2014 και προηγούμενων, αλλά δεν έχουν εκδοθεί πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου καθώς δεν προσκομίστηκαν προς έλεγχο τα όποια δικαιολογητικά ζητήθηκαν από την εφορία, δίδονται οι παρακάτω οδηγίες για τον χειρισμό τους:

α) Η ολοκλήρωση της διαδικασίας οριστικοποίησης των δηλώσεων και έκδοσης πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου, δεν δύναται να πραγματοποιηθεί από τη ΔΗΛΕΔ, γιατί δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλλει πρόστιμα. Επομένως καλούνται οι ΔΟΥ να εκδώσουν τις πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου, βάσει όσων στοιχείων έχουν στην διάθεσή τους.

β) Η έκδοση και κοινοποίηση της πράξης πρέπει να πραγματοποιείται βάσει του άρθρου 37 του ΚΦΔ και να δίδεται προσοχή ώστε να αναφέρονται τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε ο προσδιορισμός.

Επιβάλλεται επίσης πρόστιμο €100 ή €250 ή €500 κατά περίπτωση, ανάλογα με τον τρόπο τήρησης των βιβλίων βάσει των λογιστικών προτύπων (μη τήρηση – απλοποιημένα – πλήρη).

Η πιο πάνω διαδικασία θα τηρείται σε όλες τις περιπτώσεις που εκκρεμούν εκκαθαρίσεις φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, ανεξάρτητα από το οικονομικό έτος που αφορούν, αρκεί να υπάρχει αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων μετά την 1η/1ου/2014 και οι υπόχρεοι να μην έχουν ανταποκριθεί.

Ειδικά για τις δηλώσεις του οικονομικού έτους 2014 που εμπίπτουν στην πιο πάνω περίπτωση, θα αποσταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα από τη ΔΗΛΕΔ προς τους φορολογούμενους, στο οποίο θα δίνεται προθεσμία 15 ημερών να προσέλθουν στις ΔΟΥ με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, διαφορετικά θα εκδίδεται η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου και η πράξη επιβολής προστίμου.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες – πάντα πρόσφατα ενημερωμένες

✎ 103 χιλιάδες ρύθμισαν τις οφειλές τους, έως και τις 28 Απριλίου
 Κατάντια; Σοβιετία; Ή σύνηθες μέγεθος;
✎ Παράταση για ένα μήνα της προθεσμίας για εφάπαξ ή τμηματική πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο
✎ Ο Νόμος της Αντίστροφης Προσπάθειας και γιατί Αποτυγχάνετε

• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

Άλλα σημαντικά Νέα

Related posts