3 Μαΐου 2024

Πως θα γίνει η ρύθμιση των οφειλών σε εφορία και Ταμεία

Πως θα γίνει η ρύθμιση των οφειλών σε εφορία και Ταμεία

Πως θα γίνει η ρύθμιση των οφειλών σε εφορία και Ταμεία: Διαβάθμιση των δόσεων αντιστρόφως ανάλογα με το ύψος οφειλών, μείωση επιτοκίου και απλοποίηση των διαδικασιών προβλέπονται στο κυβερνητικό σχέδιο για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.Πως θα γίνει η ρύθμιση των οφειλών σε εφορία και Ταμεία

Βέβαια προς το παρόν τίποτα δεν έχει καταλήξει σε επίπεδο αποδοχής από τους πιστωτές μας, γι’αυτό και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεν είπε συγκεκριμένα πράγματα και ούτε και τα στελέχη των οικονομικών υπουργείων, είπαν κάτι ιδιαίτερα περισσότερο. Αναμένεται πάντως μέχρι και τον Οκτώβρη, να καταλήξουν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις.
Άλλωστε η ρύθμιση είναι μια αναγκαιότητα για να δουλέψει το σύστημα από το να τιναχτεί στον αέρα.

Το μεγάλο θέμα έχει δύο βασικές ενότητες όσον αφορά στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Η μία ενότητα έχει να κάνει με τις μεγάλες επιχειρήσεις και η δεύτερη όλους τους άλλους.

Όσον αφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις, που χρωστούν σε εφορία, ταμεία και τράπεζες, η διαπραγμάτευση στοχεύει στην επίτευξη 120 δόσεων, ήτοι βάθος 10 ετών.

Όσον αφορά σε όλα τα υπόλοιπα, που εντάσσονται οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση στοχεύει σε μια διαχείριση κλιμάκωσης των δόσεων αντιστρόφως ανάλογα του μεγέθους των οφειλών.
Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, λίγο περισσότερο λαλίστατος, ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή περί 72 δόσεων (ήτοι 6 έτη) που βέβαια λόγω του ‘υπερβολικού’ χαρακτήρα του, σίγουρα είναι στην διαπραγμάτευση, αλλά μην το θεωρήσουμε και δεδομένο.
Εν πάση περιπτώσει, μια διαβάθμιση των δόσεων είναι πολύ πιθανό να είναι από 60 έως 108 δόσεις ή αλλιώς από 5 έως 9 έτη.

Η διαβάθμιση θα είναι αντιστρόφως ανάλογη του ύψους των οφειλών: για οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία έως €15 χιλιάδες, θα προσφέρονται περισσότερες δόσεις και όσο αυξάνει η οφειλή, οι δόσεις θα είναι λιγότερες – σε κάθε περίπτωση όμως θα είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με το σημερινό καθεστώς.

Ο λόγος που το έχουν δομήσει έτσι, είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των οφειλών είναι σε αυτά τα μικρά ποσά και όσο αυξάνουν τα ποσά οφειλών, οι οφειλέτες καθίστανται πολύ λιγότεροι.
Επομένως, όταν η συντριπτική πλειοψηφία οφείλει σχετικά μικρά ποσά, προκειμένου αυτά να εισπραχθούν, βαθαίνει ο χρονικός ορίζοντας αποπληρωμής.

Η διαδικασία ένταξης στην ρύθμιση θα είναι απλή: Για τα μικρά ποσά (έως 15 με 20 χιλιάδες ευρώ), δεν θα απαιτείται κατάθεση εγγυητικής επιστολής, ενώ βασική προϋπόθεση θα παραμείνει, ως ευνόητο άλλωστε, η καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Η ελάχιστη δόση που θα μπορεί να καταβάλλει κανείς, θα είναι €50 μηνιαίως.

Για τις υψηλές οφειλές από €300.000 και πάνω, το υπουργείο Εργασίας στοχεύει σε μια περισσότερο ευέλικτη, αναλόγως την κάθε περίπτωση, προσέγγιση του οφειλέτη και διακανονισμό, καθώς στόχος είναι η είσπραξη.

Ένα κίνητρο που θα δοθεί γενικότερα στους οφειλέτες, είναι ότι σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των οφειλόμενων, θα υπάρχει ένα μεγάλο ‘κούρεμα’ των προσαυξήσεων – επίσης, στοχεύουν στη μείωση του επιτοκίου προσαύξησης κατά 50%, έτσι ώστε να περιοριστεί κοντά στο 4% και να είναι πιο βατό.

Τέλος, στη κυβέρνηση υπάρχει ένας προβληματισμός του πως θα κινηθεί η αγορά (επιχειρήσεις) στην παρούσα φάση λόγω των προσδοκιών για νέο καθεστώς ρυθμίσεων. Η ανησυχία είναι μήπως τεχνητά κάποιοι κάνουν παύση πληρωμών, έτσι ώστε να ενταχθούν στι•ς νέες, κατά πολύ βελτιωμένες ρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση, σε λίγο καιρό, θα γνωρίζουμε επί δεδομένων.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Σε όχι λιγότερες από 72 δόσεις η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

✎ Ενδιαφέρουσα ομιλία από τον Δένδια στην Κ.Ε.Ε.Ε.

Related posts