Μόλις βγήκες στην αγορά εργασίας είτε ψάχνεις δουλειά μετά από απόλυση. Έχεις φτιάξει το βιογραφικό σου σύμφωνα με τα καινούρια πρότυπα, επιμελήθηκες το ντύσιμό σου και είσαι έτοιμη να περάσεις από επαγγελματική συνέντευξη. Ποια λάθη να αποφύγεις και πώς να πουλήσεις τα αδύνατα σημεία σου;
Πως να “πουλήσεις” τις αδυναμίες σου
Μόλις βγήκες στην αγορά εργασίας είτε ψάχνεις δουλειά μετά από απόλυση. Έχεις φτιάξει το βιογραφικό σου σύμφωνα με τα καινούρια πρότυπα, επιμελήθηκες το ντύσιμό σου και είσαι έτοιμη να περάσεις από επαγγελματική συνέντευξη. Ποια λάθη να αποφύγεις και πώς να πουλήσεις τα αδύνατα σημεία σου;
Λάθος 1ο
Δεν έχεις αδύνατα σημεία: Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις διαφημίζοντας τον εαυτό σου είναι να μην παραδεχτείς τις αδυναμίες σου. Να θυμάσαι πως δεν υπάρχει άνθρωπος αλάνθαστος και η αδυναμία σου να αναγνωρίσεις τα μειονεκτήματά σου θα μεταφραστεί ως έλλειψη αυτογνωσίας. Άλλωστε έχοντας επίγνωση των αδυναμιών σου μπορείς να τις διαχειριστείς και να τις καταπολεμήσεις. Το να αναγνωρίζεις τι αδυναμίες σου δε σημαίνει πως δεν έχεις ισχυρή προσωπικότητα. Αντιθέτως, για να αντιμετωπίσουμε και να διορθώσουμε τα μειονεκτήματά μας πρέπει να τα αναγνωρίσουμε και αυτό είναι χαρακτηριστικό δύναμης.
Λάθος 2ο
Σε πιάνουν εξ’ απηνής: Εάν δεν γνωρίζεις εσύ η ίδια τις αδυναμίες σου πως θα μπορέσεις να πείσεις τους άλλους ότι μπορείς να διαχειριστείς μια κρίση ή μια δυσκολία;
Λάθος 3ο
Η αδυναμία σου είναι η τελειομανία: Αυτό ίσως ακουστεί ιδιαίτερα ενοχλητικό. Η μόνη σου αδυναμία είναι ότι είσαι τέλεια; Θυμήσου ότι κανείς δεν είναι τέλειος σε αυτόν τον κόσμο και με το να διατείνεσαι ότι δεν έχεις κανένα ελλάτωμα απλά αρνείσαι τον ίδιο σου τον εαυτό.
Λάθος4ο
Σου λένε ότι το ελλάτωμα σου είναι.. : Το ζητούμενο είναι να αναγνωρίσεις η ίδια τα αδύνατα σημεία σου και όχι ο περιγυρός σου. Δείξε σίγουρη για τον εαυτό σου και πείσε πως έχεις καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να αποκτήσεις αυτογνωσία.
Πώς να παρουσιάσεις τα μειονεκτήματά σου
“Πούλησε” τα σωστά: Αφού απαριθμήσεις τις αδυναμίες εξήγησε συνοπτικά τους λόγους για τους οποίους θεωρείς ότι αποτελούν μειονεκτήματα και απόδειξε ότι γνωρίζεις πώς να διαχειριστείς τη κατάσταση. Το να γνωρίζεις την αδυναμία σου αποδεικνύει πως έχεις αυτογνωσία. Τι κάνεις όμως γι΄αυτό; Αν θέλεις για παράδειγμα να υποστηρίξεις ότι είσαι τελειομανής μπορείς να δηλώσεις ότι συχνά, στην προσπάθειά σου να παραδώσεις μια εργασία την υπεραναλύεις με αποτέλεσμα να μένουν σε εκκρεμότητα άλλες εργασίες. Στη συνέχεια για να το διορθώσεις πες ότι για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα «υπογράφεις» συμβόλαιο με τον εαυτό σου βάζοντας καταληκτική ημερομηνία παράδοσης. Θα έχεις πει το ίδιο πράγμα παρουσιάζοντας το σαν αδυναμία, την οποία όμως γνωρίζεις πώς να αντιμετωπίσεις. Αυτός είναι άλλωστε και ο ρόλος της συγκεκριμένης ερώτησης.
Το κλειδί βρίσκεται στις λέξεις: Προσπάθησε να πεις διαφορετικά το ίδιο πράγμα. Για παράδειγμα αντί να πεις «Οι συνεργάτες μου συχνά με φοβούνται διότι έχω ηγετική φυσιογνωμία» μπορείς να το διορθώσεις λέγοντας πως όταν κατέχεις θέση ευθύνης γίνεσαι αυστηρή με τους υποτελείς σου θέλοντας η δουλειά να ολοκληρωθεί σωστά και γρήγορα.
Να έισαι ξεκάθαρη και συγκεκριμένη: Μην υπερβάλλεις και μην πλατειάζεις. Προσπάθησε να μην επαναλαμβάνεσαι προσπαθώντας να παρουσιάσεις τις αδυναμίες σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Να είσαι προετοιμασμένη: Κατέγραψε σε ένα χαρτί τα δυνατά και αδύνατα σημεία σου. Στη συνέχεια σκέψου πως τα δεύτερα σε επηρεάζουν στην καθημερινότητά σου και τι τεχνικές μπορείς να αναπτύξεις για να εξαλείψεις τις δυσάρεστες επιπτώσεις που έχουν στην εργασία σου. Καλό θα ήταν να έχεις ήδη ετοιμάσει την απάντησή σου για τουλάχιστον τρεις αδυναμίες σου. Ο εργοδότης σου ίσως αρκεστεί σε μια και μόνο αδυναμία σου πιθανότατα όμως να σου ζητήσει να μιλήσεις για δύο ή και τρία αδύνατα σημεία σου.
Απάντησε διπλωματικά: Αν δεις ότι ο εργοδότης συνεχίζει να σε βομβαρδίζει με ερωτήσεις περί μειονεκτημάτων ενώ του έχεις ήδη απαριθμήσει τρία και δεν μπορείς να σκεφτείς ακόμη ένα προσπάθησε να αποφύγεις την απάντηση με διπλωματία. Πες για παράδειγμα πως κάθε μήνα έχεις την τάση να καταγράφεις τα αδύνατα σημεία σου σε ένα χαρτί ώστε να βρίσκεις τρόπο να τα αντιμετωπίσεις. Συνεπώς υπάρχουν αρνητικά που έχεις καταφέρει να διαχειριστείς και ως εκ τούτου πλέον δεν υφίστανται και άλλα που πιθανότατα εμφανιστούν στην πορεία.
Τι να προσέξεις
* Να είσαι ειλικρινής. Το μεγαλύτερο λάθος είναι να προσπαθήσεις να παρουσιάσεις τις αδυναμίες σου σαν τα μεγαλύτερα προτερήματα σου. Θα φανεί αρκετά αλαζονικό και ίσως έχει αρνητικές συνέπειες για την έκβαση της συνέντευξης
* Μην αναφέρεις μειονεκτήματα για τα οποία δεν γνωρίζεις ή δεν μπορείς σκεφτείς τεχνικές με τις οποίες θα τα αντισταθμίσεις. Καλύτερα να τα παραλείψεις παρά να βρεθείς στη δυσάρεστη θέση να κοιτάς τον συνομιλητή σου μη γνωρίζοντας τι να πεις.
* Σκέψου ότι ένα μειονέκτημα με την κατάλληλη διατύπωση μπορεί να παρουσιαστεί ως πλεονέκτημα αλλά και το αντίστροφο.
* Προσπάθησε να «ψυχολογήσεις» τον συνομιλητή σου. Θυμήσου ότι δεν υπάρχει χρυσός κανόνας για την επιτυχία σε μια επαγγελματική συνέντευξη. Για το λόγο αυτό πρέπει να προσαρμόζεσαι στις καταστάσεις και να απαντάς κατά περίσταση.
Προσοχή: Τα παραπάνω δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν οδηγός για κάθε περίσταση. Οι περισσότερες εταιρίες έχουν αναθέσει σε άτομα ειδικευμένα τη διεξαγωγή επαγγελματικών συνεντεύξεων. Ωστόσο, πολλές μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις αναθέτουν στους προϊσταμένους των τμημάτων να κάνουν τις συνεντεύξεις για την επιλογή προσωπικού. Πιθανότατα οι άνθρωποι αυτοί να έχουν την κατάλληλη γνώση ώστε να βγάλουν συμπεράσματα, ίσως όμως και όχι. Στην περίπτωση αυτή προσπάθησε να καταλάβεις αν η παραδοχή των αδυναμιών σου τους προδιαθέσει αρνητικά ή όχι ενώ σε κάθε περίπτωση δώσε την πιο διπλωματική απάντηση.
Πηγή Δήμητρα Γκούντρα-e-go.gr
>>>•<<<
✎ ✎ ✎ Δείτε ακόμη…