2 Μαΐου 2024

Πόσες αποδείξεις πρέπει να μαζέψουμε φέτος ;;;

Πόσες αποδείξεις πρέπει να μαζέψουμε φέτος ;;;

ΒΙΝΤΕΟ του Star δίνει πληροφορίες για τη φοροκάρτα και το Πόσες αποδείξεις πρέπει να μαζέψουν φέτος οι φορολογούμενοι.

Για το 2013 το όριο ήταν 25% του εισοδήματος, αλλά μόνο για τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες (μισθοί, συντάξεις κ.λπ.) και δεν υπερβαίνουν τις 42.000 ευρώ. Για τους φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ προβλέπεται η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων συνολικής αξίας 10.500 ευρώ (ποσό δηλαδή ίσο με το 25% των 42.000 ευρώ). Πόσες αποδείξεις

Για το 2014 το όριο έχει πέσει στο 10% του δηλούμενου ατομικού εισοδήματος με ποσό-ταβάνι τα 10.500 ευρώ για τα εισοδήματα του 2014, σύμφωνα με τον Ν.4172/2013. Για να γίνουν αποδεκτές από το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνονται σε εμπρόθεσμη δήλωση εισοδήματος, ενώ λογίζονται συνολικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζονται ανάλογα με το δηλούμενο εισόδημα.

Οι αποδείξεις αυτές αφορούν στο ατομικό εισόδημα μόνον από μισθωτές υπηρεσίες ή συντάξεις, καθώς για φορολογούμενους με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (ελεύθεροι επαγγελματίες,ατομικές κλπ) υπάρχει η δυνατότητα μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος μέσω εγγραφής εξόδων στα βιβλία τους. Φυσικά αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν π.χ. ο ένας σύζυγος είναι μισθωτός, τότε δικαιούται τη μείωση φόρου και δηλώνει αποδείξεις δαπανών διαβίωσης στο ποσοστό του εισοδήματος του μέχρι 10%, αλλά αν ο ο άλλος σύζυγος είναι ελεύθερος επαγγελματίας δεν δικαιούται της έκπτωσης αυτής και δεν επιμερίζονται δαπάνες σε αυτόν.

Οι κατηγορίες δαπανών που αναγνωρίζει το ΥΠΟΙΚ για τα εισοδήματα του 2014 είναι οι κάτωθι και αναγνωρίζονται σε όλο το ποσό:

Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά
Αλκοολούχα ποτά και καπνός
Ένδυση και υπόδηση
Στέγαση (μόνο οι υπηρεσίες και τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας)
Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες
Μεταφορές (μόνο οι μεταφορές πραγμάτων, η συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου/μοτοσυκλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα, τα λιπαντικά, το αντιψυκτικό και η μίσθωση ταξί)
Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές στη Δημόσια Τηλεόραση και σε συνδρομητικά κανάλια
Εκπαίδευση (μόνο τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών)
Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια
Αλλά αγαθά και υπηρεσίες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για κάθε είδους ασφάλιση).
Τέλος θα πρέπει να προσεχθεί ότι αν για οποιοδήποτε λόγο ο φορολογούμενος δεν προσκομίσει το 10% του εισοδήματος του σε αποδείξεις τότε θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο με την κλίμακα των μισθωτών, ήτοι 22% επί της αξίας της διαφοράς μεταξύ των αποδείξεων που προσκόμισε και των αποδείξεων που θα έπρεπε να προσκομίσει.

Δηλαδή αν πχ ένας φορολογούμενος έχει δηλούμενο εισόδημα 20.000 ευρώ, θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις ύψους 20.000 Χ 10% = 2.000 ευρώ, αν όμως προσκομίσει 1.000 ευρώ τότε στο συνολικό πληρωτέο όρο θα επιβαρυνθεί και με τη διαφορά 2.000-1.000 = 1.000 Χ 22% = 220 ευρώ. Τουτέστιν θα πληρώσει 220 ευρώ παραπάνω φόρο ως ένα είδος πρόστιμου.

Δείτε το βίντεο από το Star

 

 

>>>•<<<
Διαβάστε ακόμη… 

Ν. Δένδιας: Κύριες μεταρρυθμίσεις – συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη και «Οριζόντιες Πολιτικές»

Μικρή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου τον Μάιο

Χορήγηση 30 υποτροφιών από το Ελληνοβρετανικό Κολλέγιο για περίοδο 2014-2015

Πρόεδρος ΚΕΕ-ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος: Νέα ρύθμιση για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία προωθεί η κυβέρνηση

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ για το 1ο πεντάμηνο του 2014 έναντι 1,6 δισ. ευρώ του 2013

ΥΠΟΙΚ: Σπεύσατε να υποβάλλετε τις Φορολογικές σας δηλώσεις

Ενιαίο Μισθολόγιο ΔΥ. Υπάρχει;

Παροχές περίθαλψης που δικαιούνται οι ανασφάλιστοι στον ΟΑΕΕ

Ποιους «καίει» ιδιαίτερα η φορολογία

Επιστροφή ΦΠΑ χωρίς υποβολή αίτησης

Εγκρίθηκαν 576.000 αιτήσεις για το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ – Ανακοίνωση του Χ. Σταϊκούρα

Related posts