16 Απριλίου 2024

Πόσο θετική είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού;

Πόσο θετική είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού;

Πόσο θετική είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, στη χώρα μας, στην παρούσα συγκυρία;

Είναι αναμφισβήτητο ότι είναι καλό, ο κατώτατος μισθός στην χώρα μας, να αυξηθεί. Οποιοσδήποτε καλόπιστος συνομιλητής, θα το δέχονταν αυτό. Είναι σαφές, ότι όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ή με έναν χαμηλό μισθό, δεν μπορούν να ζήσουν αυτόνομα, χωρίς την βοήθεια π.χ. από γονείς ή ό,τι άλλο.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι αναμφισβήτητα καλή όταν η οικονομία είναι (ουσιαστικά και ευρέως) αναπτυσσόμενη, διότι όταν πολύς κόσμος, αρχίζει και λαμβάνει έστω λίγα περισσότερα χρήματα, αναπόφευκτα θα αυξήσει την κατανάλωση, πράγμα θετικό για τις επιχειρήσεις. Έχουμε επιχειρηματολογήσει και σχετικά, δείτε ΕΔΩ.

Είναι ωστόσο η ελληνική οικονομία έτσι αναπτυσσόμενη;

Όσοι βρίσκονται μέσα στην αγορά γνωρίζουν ότι ο μόνος κλάδος που αναπτύσσεται ουσιαστικά και ευρέως είναι ο τουρισμός, ενώ όλοι οι άλλοι κλάδοι δραστηριότητας είναι σε κατάσταση στασιμότητας ή παραμένουν και σε μικρή συρρίκνωση. Ακόμα και όσοι δεν βρίσκονται μέσα στην αγορά για να το γνωρίζουν, μπορούν να το καταλάβουν εμμέσως, από το γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, από φόρους και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, επιβαρύνονται κάθε μήνα, σχεδόν κατά €1 δισ., ποσό βεβαίως τεράστιο, που μόνο με μια υγιή και αναπτυσσόμενη οικονομία δεν συνάδει.
Και ακόμα και αυτός ο κλάδος του τουρισμού, ίσως από φέτος να βρεθεί στο peak του και από φέτος ή του χρόνου, να αρχίσει μια πίεση στα έσοδά του, λόγω υπερπροσφοράς – παντού χτίζονται ξενοδοχεία και τα διαθέσιμα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων δωμάτια αυξάνουν αλματωδώς, και έστω και μικρής μείωσης της ζήτησης, που θα συμβεί επειδή οι τουρίστες θα βρίσκουν οικονομικά ανταγωνιστικότερο πακέτα διακοπών σε χώρες όπως η γειτονική μας Τουρκία.
Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Επομένως πως μπορεί να υποστηρίξει η πραγματική οικονομία την αύξηση αυτή του κατώτατου μισθού; Λεφτόδεντρο οι μικροεπιχειρήσεις, όπως είναι η συντριπτική πλειοψηφία στη χώρα μας, δεν έχουν. Αναφέραμε πριν, το δεδομένο ότι ενδεικτικό του ότι η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν πάει καλά και δεν ευημερεί, είναι η συνεχής αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, κάθε μήνα. Αυτό είναι ένα δεδομένο, δεν είναι θεωρία. Όπως επίσης δεδομένο είναι ότι δεκάδες χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων, λόγω αυτής της δυσπραγίας, μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα σε άλλες πιο φιλικές χώρες, όπως Κύπρο ή Βουλγαρία. Με την επιπλέον επιβάρυνση λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, οι πιέσεις προς τις επιχειρήσεις θα μείνουν ως είχαν ή /και θα αυξηθούν· ως αποτέλεσμα, ένας κατά τι μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων, θα επιδιώξει την μεταφορά της φορολογικής του έδρας, εκτός Ελλάδος, που και αυτό αρνητικό είναι, αφού αντί να εισπράττει φόρους το ελληνικό Δημόσιο, θα εισπράττει το Δημόσιο μιας άλλης χώρας.

Θα ήταν επίσης, καλή η αύξηση του κατώτατου μισθού, εάν δεν συνέβαινε ταυτόχρονα με μείωση του αφορολόγητου. Διότι όταν συμβαίνει έτσι, όπως και συμβαίνει, με το ένα χέρι σου δίνει, και με το άλλο σου παίρνει σχεδόν όλα όσα δίδει, αφήνοντας πραγματικά ψίχουλα στους ωφελούμενους. Αυτό βέβαια, είναι κοροϊδία.

Φαίνεται λοιπόν ότι προς το παρόν και για τον ορατό ορίζοντα, η αύξηση αυτή του κατώτατου μισθού, παρ’όλο που θα ήταν επιθυμητή, δεν μπορεί να υποστηριχθεί. Πολλοί δε από τους μικροεπιχειρηματίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, μπορεί εάν απασχολούσαν με πλήρη απασχόληση έναν ή και 2 – 3 εργαζόμενους, να τους γυρίσουν σε μερική απασχόληση, να τους πάνε σε ‘μαύρα’, κάτι που θα είναι εις βάρος των εργαζομένων αλλά και του κράτους.

Βέβαια, πέραν των εκτιμήσεών μου, κοντός ψαλμός, στους επόμενους μήνες, καθώς θα βγαίνουν τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ για τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα, θα γίνει φανερό, το πώς η οικονομία άντεχε ή όχι ένα τέτοιο μέτρο στην παρούσα συγκυρία, καθώς εάν δεν το άντεχε, θα αυξηθεί εντονότερα το ποσοστό των με μερική απασχόληση και η μέση αμοιβή (η μέση, όχι η κατώτατη) θα είναι στάσιμη ή μειούμενη. Ίδωμεν.

Κατανοώ λοιπόν, ότι η κυβέρνηση στα πλαίσια μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου, θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις, όσες τέλος πάντων μπορεί να δημιουργήσει, αλλά η πραγματική οικονομία δεν κινείται σύμφωνα με την διάθεση δημιουργίας εντυπώσεων της κάθε κυβέρνησης, αλλά από το πραγματικό οικονομικό περιβάλλον και του πόσο θετικό, ουδέτερο ή αρνητικό είναι αυτό, προς την εκδήλωση επιχειρηματικότητας.

Παναγιώτης Σοφιανόπουλος
Οικονομολόγος

Διαβάστε επίσης:
• Δήλωση του Προέδρου ΕΣΕΕ για την αύξηση του κατώτατου μισθού

• Επιλέξτε μετοχές ‘τυχαία’ και κερδίστε την αγορά και τους επαγγελματίες!

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Μόνο γιατί μ’ αγάπησες γεννήθηκα,
γι’ αυτό η ζωή μου εδόθη.
Στην άχαρη ζωή την ανεκπλήρωτη
μένα η ζωή πληρώθη.
[Πολυδούρη Μαρία]
#PoetryIsNotDead

Related posts