20 Αυγούστου 2024

Σε έντονα αρνητικά επίπεδα το ‘καταναλωτικό κλίμα’ στην Ελλάδα

Σε έντονα αρνητικά επίπεδα το ‘καταναλωτικό κλίμα’ στην Ελλάδα

Σε έντονα αρνητικά επίπεδα το ‘καταναλωτικό κλίμα’ στην Ελλάδα: Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών για την Ελλάδα που υπολογίζει ο διεθνής οίκος GfK, διαμορφώθηκε στις -20,3 μονάδες, περιοριζόμενος κατά 10,3 μονάδες έναντι του Ιουνίου. Σε έντονα αρνητικά επίπεδα το ‘καταναλωτικό κλίμα’ στην Ελλάδα

Δηλαδή ο δείκτης παραμένει αρνητικός και με τάση χειροτέρευσης.

Επίσης, ο δείκτης προσδοκιών περί το εισόδημα για την χώρα μας, διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στις -27,2 μονάδες, σχεδόν 10 μονάδες χαμηλότερα από τον Ιούνιο.
Ο δείκτης αυτός καταδεικνύει ότι οι Έλληνες καταναλωτές, θεωρούν ότι τα εισοδήματά τους θα μειωθούν περαιτέρω.

Συνεπακόλουθα, ο δείκτης προθυμίας για αγορές τον Σεπτέμβριο, διαμορφώθηκε στο -29, μειωμένος παρομοίως περίπου κατά 15 μονάδες.

Όλα τα παραπάνω, καταδεικνύουν το κακό καταναλωτικό κλίμα στην Ελλάδα και την απροθυμία των καταναλωτών να καταναλώσουν, λόγω της γενικότερης ανασφάλειας όσον αφορά στα οικονομικά τους.

Για την σύγκριση, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος για την Ε.Ε.-28 διαμορφώθηκε σε +4,2 μονάδες έναντι +9,1 μονάδες στο προηγούμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών για την Γερμανία κατέρρευσε από +46,2 μονάδες που ήταν στο προηγούμενο τρίμηνο σε +4,4 μονάδες – έχασε δηλαδή σχεδόν 42 μονάδες!
Αντίστοιχα, ο δείκτης προθυμίας για αγορές, υποχώρησε σχεδόν κατά 10 μονάδες, διαμορφούμενος στις +42,5 μονάδες που εξακολουθεί να παραμένει βέβαια σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Στη Γαλλία, ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών υποχώρησε κατά 6,5 μονάδες, περιοριζόμενος στις -26,8 μονάδες.
Υπ’ αυτές τις έντονα αρνητικές οικονομικές προσδοκίες, δεν είναι έκπληξη ότι ο δείκτης προθυμίας για αγορές, διαμορφώνεται στο -29,8, περιοριζόμενος λίγο περισσότερο από 5 μονάδες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρόλο που ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών μειώθηκε κατά 13 μονάδες, βρίσκετε ωστόσο, σε ικανοποιητικά επίπεδα, στο +24,6.
Ο δείκτης προθυμίας για αγορές, διαμορφώθηκε στο -2,2, βελτιούμενος οριακά από το προηγούμενο τρίμηνο και παραμένει σε αρνητική περιοχή, λόγω της ανησυχίας για το μελλοντικό τους εισόδημα.

Στην Ιταλία που βιώνει κρίση, ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε σε -28,7 μονάδες, σχεδόν 16 μονάδες χαμηλότερα από τον Ιούνιο.
Σχετικά καλύτερη επίδοση συναντάμε στον δείκτη προθυμίας για αγορές που είναι μεν αρνητικός (-6,4 μονάδες) αλλά σε σαφώς καλύτερα επίπεδα σε σχέση με τις οικονομικές προσδοκίες. Ο δείκτης προθυμίας για αγορές, βαίνει βελτιούμενος και τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2011.

Τέλος στην Ισπανία που παρομοίως βιώνει δύσκολες οικονομικές ώρες, ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών διαμορφώθηκε σε +24,5 αφού έφτασε το +31,1 τον Αύγουστο που ήταν και η καλύτερη επίδοση από τον Οκτώβριο του 1999.
Ωστόσο, ο δείκτης προθυμίας για αγορές, βρέθηκε τον Σεπτέμβριο στο -9,1, δείχνοντας ακόμα απροθυμία κατανάλωσης.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
✎ Η Ευρωζώνη ‘σπατάλησε’ δυο χρόνια!

Related posts