Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.) σημαντική παραμένει η μισθολογική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, τόσο στην Ελλάδα τόσο και σε ολόκληρη την Ε.Ε.. Στην Ελλάδα δε, είναι εντονότερη.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, η διαφορά των συνολικών αποδοχών μεταξύ των δύο φύλων ανέρχεται σε 45,2%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 41,1%.
Επιπρόσθετα, η μέση ωριαία αμοιβή των γυναικών στην Ευρώπη των 27, είναι κατά 16,4% χαμηλότερη από την αντίστοιχη των ανδρών, πράγμα που με άλλα λόγια συνεπάγεται ότι οι γυναίκες ετησίως εργάζονται χωρίς αμοιβή, 59 ημέρες περισσότερες εν συγκρίσει με τους άνδρες.
Στην υποτίμηση της γυναικείας εργασίας, ‘παίζουν’ ρόλο παραδόσεις και στερεότυπα όπως και η αξιολόγηση από πλευράς εργοδοτών της πιθανότητας εγκυμοσύνης, κάτι που βγάζει ‘εκτός’ εργασίας τις γυναίκες εργαζόμενες για αρκετό διάστημα.
Όπως αναφέρουν τα αποτελέσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εικόνα της υστέρησης των αμοιβών των γυναικών, οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων, όπως η υποτίμηση της αξίας της εργασίας στις γυναίκες στις περιπτώσεις που συγκρίνουμε την ίδια εργασία με άνδρες, το ότι μεταξύ των δύο φύλων εξακολουθεί το φαινόμενο οι άνδρες να αναλαμβάνουν καλύτερα αμειβόμενες θέσεις (π.χ. στελεχιακές) και οι γυναίκες χειρότερα αμειβόμενες θέσεις όπως π.χ. υπάλληλοι super market. Παίζει ρόλο και το γεγονός ότι οι γυναίκες αναλαμβάνουν συχνά, άλλα σημαντικά άμισθα καθήκοντα, όπως το νοικοκυριό και τη φροντίδα των παιδιών σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άνδρες. Οι εργαζόμενοι άνδρες περνούν κατά μέσο όρο 9 ώρες την εβδομάδα σε άμισθες δραστηριότητες φροντίδας και νοικοκυριού, ενώ οι γυναίκες περνούν 26 ώρες που σημαίνει τουλάχιστον 4 ώρες κάθε μέρα. Το γεγονός αυτό αντανακλάται στην αγορά εργασίας με περισσότερες από 1 στις 3 γυναίκες να μειώνουν τις έμμισθες ώρες τους σε μερικής απασχόλησης, ενώ μόνο 1 στους 10 άνδρες κάνει το ίδιο. Δηλαδή, οι γυναίκες έχουν την τάση να περνούν περιόδους μακριά από την αγορά εργασίας συχνότερα απ’ ότι οι άνδρες. Αυτές οι διακοπές στη σταδιοδρομία δεν επηρεάζουν μόνο τις ωριαίες αποδοχές, αλλά ‘αντανακλούν’ στις μελλοντικές αποδοχές και συντάξεις.
Με αφορμή την εκδήλωση «Ισότητα αμοιβών ανάμεσα στα δύο φύλα – Υπάρχει;»που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ημέρας για την ίση αμοιβή ανδρών και γυναικών, η Διοικητής του ΟΑΕΔ, Μ. Καραμεσίνη, ανέφερε ότι χάσμα των φύλων στις ωριαίες αμοιβές μεγεθύνεται με την ηλικία και πρότεινε τρόπους με τους οποίους μπορεί να κλείσει η ψαλίδα, όπως επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας μέσα από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, για πολιτικές γονικών αδειών και φροντίδας για τη διευκόλυνση των γυναικών ώστε να μην διακόπτουν την εργασία τους, για κώδικα καλής πρακτικής για τις επιχειρήσεις και τους κοινωνικούς εταίρους, για επαναξιολόγηση των αντρικών και γυναικείων δεξιοτήτων και της μισθολογικής κατάταξης των ανδρικών και γυναικείων επαγγελμάτων και τέλος, για μείωση του επαγγελματικού και κλαδικού διαχωρισμού.
Επιπλέον, η Περιφερειακή Σύμβουλος Φωτεινή Βρυνά, σημείωσε ότι οι γυναίκες είναι φορτωμένες με πολλαπλούς ρόλους όπως σύζυγοι, μητέρες και υπεύθυνες για την φροντίδα των ηλικιωμένων της οικογένειας και ταυτόχρονα εργαζόμενες, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να διαθέσουν το χρόνο που απαιτείται για την κοινωνική δραστηριοποίηση τους. Την εξαίρεση, και όχι τον κανόνα, αποτελούν οι περιπτώσεις αναδιανομής των ενδοοικογενειακών υποχρεώσεων μεταξύ των συντρόφων και ανακατανομής του ενδοοικογενειακού χρόνου υπέρ και των γυναικών.
>>>•<<<
Διαβάστε επίσης:
Απίστευτες Συμπτώσεις! Άνδρας συνάντησε τον σωσία του στο αεροπλάνο και…
Η Τουρκία φτιάχνει Αεροπλανοφόρο και …
••• Θέλω fast track ποιοτική κατάρτιση, δια ζώσης!