17 Μαΐου 2024

Σημαντική χειροτέρευση της θέσης της Ελλάδος στον GlobalPeaceIndex κατά τα χρόνια της κρίσης

Σημαντική χειροτέρευση της θέσης της Ελλάδος στον GlobalPeaceIndex κατά τα χρόνια της κρίσης

Σημαντική χειροτέρευση της θέσης της Ελλάδος στον GlobalPeaceIndex κατά τα χρόνια της κρίσης. Το Ινστιτούτο για τα Οικονομικά και την Ειρήνη (InstituteforEconomics and Peace) συντάσσει ετησίως την Έκθεσή του για τον ανωτέρω δείκτη, ο οποίος μετρά την Ειρήνη και αξιολογεί τον κίνδυνο κάθε χώρας.Σημαντική χειροτέρευση της θέσης της Ελλάδος στον GlobalPeaceIndex κατά τα χρόνια της κρίσης

Ουσιαστικά σε αυτόν το δείκτη, αποτυπώνει πόσο έντονα ή μη, είναι καταστάσεις βίας, ταραχών, πολέμων κ.λπ., που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών. Ο δε Global Peace Indexσυντίθεται σύμφωνα με 22 ποσοτικούς και ποιοτικούς επιμέρους δείκτες.

Η κορυφαία πεντάδα των περισσότερο ειρηνικών χωρών στο κόσμο, στην τελευταία Έκθεση, Global Peace Index 2014, συντίθεται από την Ισλανδία (1η), τη Δανία (2η), την Αυστρία (3η), τη Νέα Ζηλανδία (4η) και την Ελβετία (5η).

Στην Ισλανδία λοιπόν και την Δανία, ‘βαριέσαι’ να ζεις… σε ειδησεογραφικό site που παρουσίαζε τα του Global Peace Index 2014, κάποιος ανέφερε ως σχολιασμό ότι:«I have almost lived in Sweden and Danmark for the last 30 years and never had a ‘rough day’ in both countries and am proud to be father of teens being safest in beautiful land in contrast to Obama gun-cultured land. If you believe in cult respect begets respect life &style,you always spend happy life in this Beautiful Liliputland, rather whole N ordic countries are alike.» – εν ολίγοις επιβεβαιώνει ότι εδώ και τριάντα χρόνια δεν υπήρξε ούτε μία ‘δύσκολη’ μέρα στη Σουηδία και Δανία, που ζει.

Στο Global Peace Index 2014, η χώρα μας κατατάσσεται στην 86η θέση μεταξύ 162 χωρών, δηλαδή κάτω από τη μέση (162 /2 = 81) και σημειώνοντας υποχώρηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όταν το 2013 κατατασσόμασταν 65η.

Στον δείκτη, όσο πιο χαμηλά βρίσκεται μια χώρα, τόσο λιγότερο ειρηνική και ασφαλής είναι. Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία θέση, την 162, βρίσκεται η Συρία που εδώ και μερικά χρόνια, σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο.

Γυρνώντας στα της Ελλάδος, πρέπει να πούμε ότι στην τελευταία Έκθεση του Global Peace Index 2014, μας ξεπερνούν, δηλαδή είναι ειρηνικότερες σε σύγκριση με εμάς, χώρες όπως ενδεικτικά (εντός των παρενθέσεων η θέση τους) η Μονγκολία (41), η Αργεντινή (43η, την οποία θα αναμέναμε σε σαφώς χειρότερη θέση, πράγμα που αποκαλύπτει ότι τα όσα αρνητικά λέγονται περί αυτής της χώρας, είναι λίγο – πολύ, μύθος), το Ομάν (59), η Τανζανία (59), η Γκάνα (61), το Κόσσοβο (64), η Αλβανία (65), η Γκαμπόν (68), η Σενεγάλη (72), το Τζιμπουτί (74), το Τόγκο (80).

Από την άλλη όμως, η χώρα μας βρίσκεται σε θέση ανώτερη, δηλαδή περισσότερο ειρηνική, από χώρες όπως οι ΗΠΑ (101η θέση – η χαμηλή κατάταξη της Υπερδύναμης, δείχνει και ότι ο δείκτης GlobalPeace, είναι αντικειμενικός), την Κίνα (108η), την Τουρκία (128η – που σε γενικές γραμμές, είναι αρκετά επικίνδυνη να ζει κανείς σε αυτήν).

Είναι φανερό ότι η κρίση συνέβαλε στο να καταστεί η Ελλάδα ολιγότερο ειρηνική (και ασφαλής), καθώς όπως είπαμε το 2013 ήταν στην 65η θέση, το 2012 στην 62η, το 2011 στην 59η και το 2010 στην 58η.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες – πάντα πρόσφατα ενημερωμένες

Αὐξημένη Γνώση = Αὐξημένη Ἀνταγωνιστικότητα!

✎ Η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία
✎ Από την Ευρωζώνη επωφελήθηκε μόνο η Γερμανία
✎ Έξοδος από την Ευρωζώνη; Γιατί Όχι;

✎ Γιατί πρέπει να επενδύω μόνος μου;

Related posts