Στα τέλη του προηγούμενου Απριλίου, είχαμε γράψει ένα άρθρο για το πως η Σουηδία αντιμετώπιζε τον κορωνοϊό, καθώς ήταν μια από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως, που δεν είχε κάνει lockdown, και είχαμε αναλύσει ένα πλήθος δεδομένων, για να βγάλουμε το συμπέρασμα στο τότε άρθρο μας, ότι η Σουηδία μάλλον είχε πετύχει στα του κορωνοϊού.
Δείτε το άρθρο μας ΕΔΩ.
Από τότε όμως, θέλαμε να περάσει ολόκληρο το έτος, για να δούμε την συνολική ετήσια εικόνα, οπότε η κρίση θα είναι αντικειμενικότερη και ορθότερη.
Και αυτό συνέβη… Βρήκαμε τους θανάτους στην Σουηδία, ετησίως και για την τελευταία δεκαετία, και με αυτούς που έχουν γίνει το 2020 (έως τις 11 Δεκεμβρίου). Την προηγούμενη άνοιξη, ήταν πολλοί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, που ασκούσαν δριμεία κριτική και κατηγορούσαν την πολιτεία της Σουηδίας, ότι ο τρόπος που χειρίζονταν τα του κορωνοϊού, ήταν ανεύθυνος, και καθώς δεν έκαναν lockdown, ότι έβαζαν το οικονομικό όφελος πάνω από τους ανθρώπους κλπ, κλπ.
Από το γράφημα όμως των θανάτων ετησίως, βλέπουμε ότι στο 2020 (συγκεκριμένα έως τις 11 Δεκεμβρίου), οι θάνατοι ήταν 89.491 και είναι σαφώς λιγότεροι, ξανά και για έμφαση, λιγότεροι, από τους θανάτους κατά τα έτη 2018, 2017, 2016, 2015, 2013, 2012 και 2011, δηλαδή είναι λιγότεροι από εφτά στα δέκα χρόνια! Και είναι προφανές, ότι στο διάστημα που απομένει μέχρι την τυπική λήξη του 2020, δεν θα αλλάξει η εικόνα. Μάλιστα, είναι πιθανόν, να έχει λιγότερους θανάτους και από το 2011, όταν είχαν πεθάνει 89.938, οπότε εάν συμβεί και αυτό, το οποίο αυτή την στιγμή δεν το γνωρίζουμε διότι η διαφορά είναι μικρή και μπορεί να ξεπεραστεί, μπορεί και όχι, εάν όμως εντέλει, φέτος (2020) καταγραφούν λιγότεροι θάνατοι από το 2011, τότε φέτος, θα έχει λιγότερους ετήσιους θανάτους, από άλλα 8 χρόνια μέσα στην τελευταία δεκαετία. Εντός της δεκαετίας, το 2020 φαίνεται ότι θα είναι χειρότερο, θα παρουσιάσει δηλαδή περισσότερους θανάτους, μόνο από το 2019 και 2014.
Μα εάν ετησίως, έχει, οποιαδήποτε χώρα, λιγότερους θανάτους, αυτό μόνο αποτυχία δεν μπορείς να το πεις. Και δεν έβλαψε την οικονομία της, αφού lockdown στην Σουηδία δεν εφαρμόστηκε και η οικονομία της δούλευε κανονικά.
Βεβαίως, θα πουν κάποιοι ότι και χωρίς lockdown, η οικονομία της Σουηδίας, παρουσίασε κάμψη. Αυτό όμως ήταν αναπόφευκτο, αφού ως μια προηγμένη χώρα, η οικονομία της είναι παγκοσμιοποιημένη σε πολύ έντονο βαθμό, πράγμα που σημαίνει ότι όταν η γειτονιά της καίγονταν, την πήραν οι γύρω φλόγες, όμως εάν είχε εφαρμόσει lockdown, η κάμψη και ύφεση, θα ήταν πολύ, μα πολύ εντονότερη, διότι θα καίγονταν και το δικό της σπίτι.
Ρωτάμε λοιπόν… Γιατί χρειάζονταν lockdown; Ορίστε, στην Σουηδία που δεν εφάρμοσαν, που η οικονομία δούλευε κανονικά, που στις μεγάλες πόλεις της, ο κόσμος στις ελεύθερές του ώρες, συνωστίζονταν στα μπαράκια και εστιατόρια, χωρίς μάσκες, γιατί δεν ξέφυγαν οι συνολικοί ετήσιοι θάνατοι, και να είχαν πάει π.χ. στους 100 χιλιάδες, και να ήταν υψηλότεροι από τα προηγούμενα χρόνια;
Είναι σαφές ότι στην Σουηδία, οι θάνατοι λόγω κορωνοϊού το 2020, είναι πολλοί. Το ακούμε συχνά πυκνά, από διάφορα μέσα – αλλά τα media κάνουν “θόρυβο”. Όπως πληροφορούμεθα συγκεκριμένα και αξιόπιστα, από το https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries, η Σουηδία έχει καταγράψει 8.279 θανάτους από κορωνοϊό, που την κατατάσσει στην 32η θέση μεταξύ σχεδόν 200 χωρών, έχει δηλαδή, από πλευράς θανάτων από κορωνοϊό, μια σχετικά κακή επίδοση, αφού όσο πιο ψηλά, τόσο χειρότερα. Παρομοίως, εξετάζοντας τους θανάτους από κορωνοϊό, ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων, η Σουηδία κατατάσσεται στην 24η θέση, με 817 θανάτους ανά 1 εκατ. κατοίκων. Όσο περισσότερους θανάτους έχει μια χώρα, ως απόλυτο μέγεθος, ακόμα περισσότερο αναλογικά (ανά 1 εκατ. κατοίκων της), σημαίνει ότι δεν το αντιμετώπισε ενδεχομένως σωστά.
Αλλά μόλις είδαμε παραπάνω ότι οι συνολικοί θάνατοι από κορωνοϊό και όλες τις άλλες αιτίες, είναι φέτος στην Σουηδία, λιγότεροι από τα 7 (ενδεχομένως και 8) χρόνια στην τελευταία δεκαετία, κάτι που είναι σαφώς, καλή επίδοση. Από αυτό, μπορούμε να συμπεράνουμε, ότι εντέλει, αυτοί που πεθαίνουν από κορωνοϊό, που ηλικιακά είναι 70+ στην συντριπτική τους πλειοψηφία και με υποκείμενα νοσήματα, φαίνεται ότι και κορωνοϊός να μην υπήρχε, θα πέθαιναν από διάφορες άλλες αιτίες.
Συν το ότι στην Σουηδία που δεν εφάρμοσαν lockdown, και ο κόσμος κυκλοφορούσε, εκ των πραγμάτων, έχουν αποκτήσει κάποια ανοσία “αγέλης” – ας μην μπορούμε να την μετρήσουμε συγκεκριμένα – έναντι του κορωνοϊού, ενώ όλες οι άλλες χώρες που εφάρμοσαν lockdown, δεν έχουν σημειώσει σε κάποιο βαθμό ανοσία “αγέλης”, διότι πως να αποκτήσεις ανοσία εάν είσαι για μεγάλο διάστημα σε lockdown (κλεισμένος, απομονωμένος);
Γιατί λοιπόν τα lockdown που καταστρέφουν τις οικονομίες, και προκαλούν σοβαρή βλάβη στην κοινωνία; Διότι όποιος έχει λόγω lockdown σημαντικά μειωμένο εισόδημα ή δεν έχει και καθόλου επειδή μένει άνεργος, θα έχει άγχος, και το άγχος θα του προκαλέσει, ίσως όχι άμεσα αλλά σίγουρα σε κάποιο βάθος χρόνου, ένα σωρό άλλα προβλήματα, ψυχολογικά ή και οργανικά. Εδώ η κυβέρνηση δεν έχει ευαισθησία; Δεν νοιάζεται για όλους εμάς τους υπόλοιπους πολίτες;
Θα είχε ενδιαφέρον, τέλος, να βλέπαμε και τους ετήσιους θανάτους της τελευταίας δεκαετίας, στην Ελλάδα (με στοιχεία και του 2020), όπως και σε άλλες χώρες που εφάρμοσαν lockdown.
[update 28.12.2020] Ψάξαμε και βρήκαμε τα στοιχεία των συνολικών ετήσιων θανάτων (από όλες τις αιτίες) στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην Ελλάδα, το 2020 και έως και την 44η εβδομάδα (δηλ. έως 01.11ου) οι συνολικοί θάνατοι, από όλες τις αιτίες, κορωνοϊό και κάθε τι άλλο, ήταν 106.322 ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ήταν 105.529, δηλαδή στο διάστημα του 2020 και έως 1 Νοε., υπήρξε (μικρή) αύξηση 0,75% σε σχέση με το συγκρίσιμο διάστημα του 2019. Συνεπώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία, σε ολόκληρο το 2020, ο αριθμός των θανάτων, από όλες τις αιτίες, θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από το 2019. Το 2019 όμως, ήταν η χειρότερη επίδοση της δεκαετίας, δηλαδή είχαν σημειωθεί οι περισσότεροι θάνατοι από το 2010, και κατά τα φαινόμενα, το 2020, θα σημειωθούν περισσότεροι συνολικοί θάνατοι σε σχέση με το 2019, άρα θα καταγραφεί μια αρνητική επίδοση, η χειρότερη της δεκαετίας. Και με δύο lockdown… Επιτυχία;
Σημειώνουμε επιπλέον, ότι:
1. Εάν συγκρίνουμε τον συνολικό αριθμό θανάτων (από όλες τις αιτίες) το 2019 που έχουμε ολοκληρωμένα νούμερα, εμείς είχαμε 124.965 και η Σουηδία είχε 88.766, δηάδή με άλλα λόγια, εμείς είχαμε 36.199 περισσότερους θανάτους (από όλες τις αιτίες), ήτοι 40,8% περισσότερο! Εάν πάλι συγκρίνουμε τους συνολικούς ετήσιους θανάτους (από όλες τις αιτίες) που είχε η χώρα μας την περίοδο του 2020 και έως την 1.11ου, ήτοι 106.322 με τους συνολικούς θανάτους στην Σουηδία την περίοδο του 2020 και έως τις 11 Δεκεμβρίου), αυτοί ήταν 89.491 δηλαδή κατά 16.831 λιγότεροι, και παρόλο που το διάστημα της Σουηδίας, είναι μεγαλύτερο.
2. Με την Σουηδία έχουμε σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό, συγκεκριμένα εμείς έχουμε ελαφρώς μεγαλύτερο 10,72 εκατ. έναντι 10,23 εκατ. της Σουηδίας, συνεπώς και δεδομένου ότι η Σουηδία καταγράφει ετησίως αρκετά χαμηλότερο αριθμό συνολικών θανάτων (από όλες τις αιτίες), συνεπάγεται ότι οι θάνατοι αναλογικά, ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων ή ανά χίλιους, στην περίπτωση της χώρας μας είναι ξεκάθαρα, χειρότερα από την Σουηδία. Κατά τα άλλα, τα μέσα “ενημέρωσης” δίδουν έμφαση μόνο στις κακές επιδόσεις της Σουηδίας στα του κορωνοϊού, παρουσιάζοντας την χώρα μας ως ευτυχή, που δεν γίναμε …Σουηδία.
Αναρωτιώμαστε λοιπόν, γιατί στην χώρα μας υπάρχει μια ευαισθησία μόνο για τους θανάτους από κορωνοϊό (που από τα δεδομένα της Σουηδίας, αποδείχτηκε ότι εντέλει, πως όσοι πέθαναν από κορωνοϊό, θα πέθαιναν με τον έναν ή άλλο τρόπο, από άλλες αιτίες εάν δεν πέθαιναν από κορωνοϊό), που σε σχέση με το σύνολο των ετήσιων θανάτων, είναι πολύ μικρό μέρος, και δεν υπάρχει μια ευαισθησία, γενικότερα, για όλες τις αιτίες θανάτου; Περίεργη δεν είναι μια μονοδιάσταση, επιλεκτική ευαισθησία;
Τα εν γένει συμπεράσματα, δικά σας.
[end update]
* ανοσία αγέλης /herd immunity: Κάποιοι θεωρούν τον όρο προσβλητικό, ότι μειώνει τον κόσμο, τους πολίτες. Βεβαίως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι δόκιμος επιστημονικός όρος, και η σημασία του είναι η δυνατότητα απόκτησης ανοσίας στην κοινωνία, στην περίπτωση μιας επιδημίας ή πανδημίας, χωρίς λήψη περιοριστικών μέτρων. Η επαφή που θα έχουν εκ των πραγμάτων, οι πολίτες με τον (όποιο) ιό, θα κινητοποιήσει το ανοσοποιητικό, το οποίο θα αποκτήσει ταχύτερα αντισώματα, συνολικά στην κοινωνική ομάδα αλλιώς πλήθος, αγέλη, herd.