3 Μαΐου 2024

Στις κορυφαίες διεθνώς θέσεις στην Ανεργία η Ελλάδα

Στις κορυφαίες διεθνώς θέσεις στην Ανεργία η Ελλάδα

Στις κορυφαίες διεθνώς θέσεις στην Ανεργία η Ελλάδα: Η κατάσταση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (International Labour Organization –  ILO) δείχνει την χώρα μας ξανά, στις κορυφαίες διεθνώς θέσεις της υψηλότερης ανεργίας.Στις κορυφαίες διεθνώς θέσεις στην Ανεργία η Ελλάδα

Βάσει των καταγεγραμμένων στοιχείων του 2013 που δείχνει και ο παραπάνω πίνακας του ILO, η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η διεθνώς θέση, μετά την πρώτη Μαυριτανία, την δεύτερη ΠΓΔΜ, την τρίτη νήσο Ρεϊνιόν και την τέταρτη Βοσνία.

Προφανώς πρόκειται για ντροπιαστική επίδοση της χώρας μας, καθώς αυτές που μας ξεπερνούν σε ποσοστό ανεργίας, είναι αρκετά μικρά κρατίδια. Ουσιαστικά, η Ελλάδα, χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα “οργανωμένο” και καλώς δομημένο κράτος σε σύγκριση βέβαια με την πρώτη την πρώτη τετράδα, έχει μια ντροπιαστική πρωτιά.

Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός από την Ελλάδα στην πρώτη δεκάδα της λίστας βρίσκεται και η Ισπανία με ποσοστό ανεργίας 26,7%, επίσης ντροπιαστική επίδοση. Γενικότερα, η Ευρώπη ντροπιάζει με τις επιδόσεις της, δείχνοντας ότι το μοντέλο της παράγει ύφεση και ανεργία σε χώρες που γενικότερα, θεωρούνταν παλαιότερα, αρκετά οργανωμένες και δομημένες.

Αντιθέτως με όσα εξαγγέλλει η κυβέρνηση περί μείωσης της ανεργίας από το παρόν και στο μέλλον, οι προβλέψεις (της κυβέρνησης) φαίνονται έωλες · άλλωστε το μόνο αν μπορούμε να πούμε ουσιαστικό που έχει κάνει η κυβέρνηση, είναι ορισμένα προγράμματα πεντάμηνης εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ, στα οποία θα απασχολήσει για λίγο διάστημα ορισμένους χιλιάδες ανέργους με μικρή αμοιβή. Εννοείται ότι και το προσεχές διάστημα, ίσως δείξει μικρή τόνωση η απασχόληση στη χώρα μας λόγω της θερινής περιόδου και της τουριστικής κίνησης.
Αλλά αυτά, αποτελούν μια προσωρινή τόνωση της απασχόλησης και βέβαια δεν μπορεί να θεωρηθεί σταθερή και υγιής.
Σταθερή και υγιής τόνωση της απασχόλησης μπορεί να έλθει μόνο εάν επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, γενικότερα και σφαιρικότερα ως οικονομία, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο για το τρέχον έτος.
Γι’αυτό και οι προβλέψεις του ILO δείχνουν πιθανότερες σε σύγκριση με την αισιοδοξία που εκφράζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις του ILO, η ανεργία στη χώρα μας το 2014 θα διαμορφωθεί σε 28,1% αυξημένη ως προς το 2013 και το 2015 υπολογίζεται μείωσή της στο 27%. Παραμένει με άλλα λόγια στην διετία που έχουμε μπροστά μας, με κορυφαία ποσοστά ανεργίας η χώρα μας διεθνώς.

Μπορείτε να δείτε τα στοιχεία του ILO, εδώ.

Άλλο άρθρο, που μπορεί να σας ενδιαφέρει:
Ενισχύστε την προσωπική σας ανταγωνιστικότητα!

Related posts