29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Συνέντευξη Δένδια στην Real News – Τι είπε

Συνέντευξη Δένδια στην Real News –  Τι είπε

Συνέντευξη Δένδια στην Real News –  Τι είπε: Ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα REAL NEWS, στην δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή.Δένδιας

Ακολουθεί μία σταχυολόγηση, από όσα ανέφερε περί των οικονομικών.

Ερ.: Αποκλείετε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ρήξης με την Τρόικα; Υπάρχουν κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης;

Απ.: Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που είναι υπεύθυνη για τις αποφάσεις της απέναντι στον ελληνικό λαό και την κοινωνία. Δεν είναι ορθό να τα αποδίδουμε όλα στην τρόικα. Η σημερινή κυβέρνηση άλλωστε κατάφερε να έχει αυξημένη αξιοπιστία έναντι των συνομιλητών της στο εξωτερικό.

Ερ.: Η απεμπλοκή από το ΔΝΤ δεν είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα; Μπορεί η Ελλάδα από το 2015 να μην έχει ανάγκη από δάνεια;

Απ.: Όλη η προσπάθειά μας και όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού σε αυτό αποσκοπούσαν, στο να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της και να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, χωρίς να έχει ανάγκη στήριξης. Αυτό το καταφέραμε και αποτελεί μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης.
Ο στόχος πλέον πρέπει να είναι ένα άλμα στην επανεκκίνηση της οικονομίας, ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη, να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις μας για μείωση των φορολογικών συντελεστών και μεσοπρόθεσμα να μπορούμε ως Κράτος να ζούμε χωρίς δανεικά γενικώς, ανεξαρτήτως προέλευσης.

Ερ.: Το ΠΑΣΟΚ ζητάει παράταση της ρύθμισης για τους πλειστηριασμούς. Μπορεί να γίνει αυτό;

Απ.: Θεωρώ ότι το ουσιώδες για το ΠΑΣΟΚ και για όλους μας είναι να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, στις περιπτώσεις που χρειάζεται προστασία. Η παράταση της συγκεκριμένης ρύθμισης για τους πλειστηριασμούς, παρά τη διάσταση που έχει λάβει στην κοινή γνώμη, πρακτικά αφορούσε ελάχιστους. Ενδεικτικό είναι ότι από εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις, μόλις 3.000 άτομα αξιοποίησαν τη συγκεκριμένη διάταξη. Η συντριπτική πλειονότητα προστατεύθηκε από άλλες διατάξεις.

Ερ.: Με την πρώτη κατοικία τι θα γίνει;

Απ.: Η πρώτη κατοικία θα προστατευθεί μέσα από ένα συνολικό πλέγμα νομοθετικών ρυθμίσεων, ενώ για πρώτη φορά θα εισαχθεί πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών, ώστε να μπορούν να προστατεύονται και τα νοικοκυριά. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στις ρυθμίσεις με τα επιχειρηματικά δάνεια, θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα επωφεληθεί ο πλούσιος κακοπληρωτής, ο «μπαταχτσής» κατά το κοινώς λεγόμενο.

Ερ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για κούρεμα των δανείων των αδύναμων. Πως το σχολιάζετε;

Απ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «σεισάχθεια», την οποία κοστολογεί με μόλις €2 δισ., εκ των οποίων τον πρώτο χρόνο μόνο με 1 δισ.. Τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια και τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια ξεπερνούν τα 80 δισ, και μαζί με τις οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα €110 δισ.. Αυτό είναι πρόδηλη προσπάθεια εξαπάτησης της κοινωνίας.

Ερ.: Υπάρχει πρόβλημα με τον υπουργό Οικονομικών; Προς τι οι διαρροές;

Απ.: Καθόσον με αφορά, δεν γνωρίζω τίποτα περί διαρροών. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι έχω μία πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Χαρδούβελη και με τον κ. Λαζαρίδη.

Ερ.: Λύνεται το πρόβλημα με τη ρύθμιση για τα “κόκκινα” δάνεια και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές;

Απ.: Η φιλοδοξία μας δεν είναι μόνο να λύσουμε το πρόβλημα των δανείων, αλλά να αναδιαρθρωθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις που χρειάζονται κάτι τέτοιο. Μέσα από μία ολιστική προσέγγιση και με μία μεγάλη μείωση στις προσαυξήσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα μπορέσουμε να απεγκλωβίσουμε παραγωγικές δυνάμεις που σήμερα πολύ δύσκολα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Δεν μπορούμε να αφήσουμε και άλλες επιχειρήσεις να κλείσουν, ειδικά τη στιγμή που έχουμε τόσο μεγάλο ποσοστό ανεργίας. Για τον ίδιο λόγο δίνουμε τεράστια έμφαση στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες στην Ελλάδα είναι η «ραχοκοκκαλιά» της ελληνικής οικονομίας.
Βεβαίως, υπάρχουν και κάποιες επιχειρήσεις, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν μόνο σαν οχήματα πλουτισμού των ιδιοκτητών τους, για να αφεθούν μετά στην τύχη τους. Αυτές πρέπει να κλείσουν.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Δένδιας, περί κυβερνητικής πολιτικής εξόδου από την κρίση
✎ Μας παίρνουν τις καταθέσεις!
✎ Η συντομότερη Ανάλυση της Ελληνικής (Μνημονιακής) Οικονομίας

Related posts