28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Σχεδιάζουν μειώση των επιτοκίων 3% στα 3μηνα έντοκα και 3,5% στα 6μηνα έντοκα

Σχεδιάζουν μειώση των επιτοκίων 3% στα 3μηνα έντοκα και 3,5% στα 6μηνα έντοκα

μείωση των επιτοκίωνΕδώ και πολύ καιρό είχε εξεταστεί η σταδιακή μείωση των επιτοκίων στα έντοκα γραμμάτια

Πως μειώνονται τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων; Ήδη στα 3μηνα έντοκα έχει μειωθεί η απόδοση του στο 3,6% από 4% πριν μήνες και στα 6μηνα έντοκα στο 4%.

Πως έχει επέλθει αυτή η μείωση η οποία θα συνεχισθεί;

Η αγορά των εντόκων γραμματίων ανέρχεται περίπου στα 15 δισεκ.

Οι ελληνικές τράπεζες διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην συγκεκριμένη αγορά καθώς ουσιαστικά είναι οι μόνοι τίτλοι του ελληνικού δημοσίου που διαθέτουν.

Έτσι λοιπόν ως συνήθως συμβαίνει οι τράπεζες και ο ΟΔΔΗΧ καθορίζουν, προσυμφωνούν τα επιτόκια των εκάστοτε εκδόσεων και έπονται οι ξένες τράπεζες.

Ελληνικές τράπεζες και ΟΔΔΗΧ έχουν συμφωνήσει να μειώσουν τα επιτόκια στα 3μηνα έντοκα στο 3% και στα 6μηνα έντοκα στο 3,5% σε ένα εύλογο βάθος χρόνου.

Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2013 είχαμε αναφέρει σε ρεπορτάζ συμφωνία τραπεζών και ΟΔΔΗΧ να μειωθούν αισθητά οι αποδόσεις των εντόκων, εξέλιξη που επιβεβαιώνεται από τις εκδόσεις που ακολούθησαν ειδικά των τελευταίων.

Βέβαια ρόλο στην μείωση των επιτοκίων των εντόκων έχει διαδραματίσει και η πτώση της απόδοσης στους μακροπρόθεσμους τίτλους π.χ. στην 10ετία στο 7,35%.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr 2 Σεπτεμβρίου του 2013

Προς μυστική συμφωνία ΟΔΔΗΧ και τραπεζών ώστε να μειωθούν τα επιτόκια στα 3μηνα στο 3% από 4,02% και στα 6μηνα έντοκα στο 3,5% από 4,20%

Κοντά σε συμφωνία φαίνεται ότι βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ώστε να μειωθούν τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων.

Ως γνωστό τα επιτόκια των εντόκων 3μηνης και 6μηνης διάρκειας δεν καθορίζονται με βάση την αγορά αλλά με βάση τις συμφωνίες του ΟΔΔΗΧ με τις ελληνικές τράπεζες.

Έτσι εξηγείται γιατί ανεξαρτήτως των οικονομικών συνθηκών τα 2 τελευταία χρόνια ακόμη και στις περιόδους ύψιστης αβεβαιότητας τα επιτόκια των εντόκων ήταν σχεδόν ίδια σε 3μηνα 13 εβδομάδων ή 6μηνα 26 εβδομάδων.

Εσχάτως τράπεζες και ΟΔΔΗΧ διαβλέποντας την πτώση των επιτοκίων στις καταθέσεις με προοπτική να υποχωρήσουν στο 3,2% προς 3% σε βάθος λίγων μηνών έχουν εξετάσει φόρμουλα ώστε να μειωθούν και τα επιτόκια των εντόκων.

Να σημειωθεί ότι στα 3μηνα έντοκα το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,02% και στα 6μηνα έντοκα στο 4,20%.

Με βάση εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών dealing rooms είναι πιθανό η απόδοση του 3μήνου εντόκου να υποχωρήσει στο 3% και στο 6μηνο έντοκο στο 3,5%.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μειώσει τα τοκοχρεολύσια, δηλαδή τους τόκους στα έντοκα από 660 εκατ στα 500 εκατ.

Η μείωση δεν ανατρέπει τα οικονομικά δεδομένα αλλά οι τράπεζες θέλουν να βοηθήσουν το δημόσιο και τον ΟΔΔΗΧ προς την κατεύθυνση μείωσης των τοκοχρεολυσίων.

Να σημειωθεί ότι το ελληνικό κράτος καταβάλλει σε τόκους 6 δισεκ. ευρώ ετησίως για το σύνολο του χρέους.

πηγή www.bankingnews.gr

 

Related posts