19 Απριλίου 2024

Σώστε το σπίτι σας – Σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς των πλειστηριασμών

Σώστε το σπίτι σας – Σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς των πλειστηριασμών

Σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς των πλειστηριασμών έχει επιφέρει η νέα ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες στη Βουλή.καθεστώς των πλειστηριασμών

Πρόκειται για αλλαγές που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και λόγω της… ραστώνης των ημερών δεν έχουν γίνει απόλυτα αντιληπτές από τους δανειολήπτες και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Το zougla.gr ετοίμασε έναν συνοπτικό οδηγό με την αρωγή του δικηγόρου Νίκου Σιαμάκη σχετικά με τις τελευταίες τροποποιήσεις στον νόμο.

Τι ισχύει από 1η Ιανουαρίου

Σύμφωνα όσα ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή των Ελλήνων, η πρώτη κατοικία των δανειοληπτών δεν προστατεύεται από 1-1-2014, εκτός εάν οι δανειολήπτες υποβάλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση και πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για πάγωμα πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας τους και μόνο για το 2014.

Όπως εξηγεί ο κ. Σιαμάκης, με τη συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση «αίρεται η γενική και απροσδιόριστη προστασία της πρώτης κατοικίας για όλους τους δανειολήπτες που είχαν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από το 2008 μέχρι σήμερα» και τίθενται κριτήρια για την αναστολή των πλειστηριασμών από τη φετινή χρονιά.

«Όσοι δανειολήπτες δεν σπεύσουν εντός του Ιανουαρίου να ενταχθούν στη νέα αυτή ρύθμιση θα έρθουν αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας τους. Το ίδιο θα ισχύσει και για όσους δεν εμπίπτουν τελικά στη ρύθμιση του νόμου» αναφέρει.

Πώς να προστατεύσετε την πρώτη κατοικία

Οι δανειολήπτες που θέλουν να προστατεύσουν τη πρώτη κατοικία τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

α. Στη ρύθμιση του νέου νόμου εντάσσονται όλα τα δάνεια των τραπεζών και συγκεκριμένα στεγαστικά-επισκευαστικά, πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και επαγγελματικά. Απαιτείται προσοχή, καθώς η ρύθμιση αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας και όχι το είδος του δανείου.

β. Στη ρύθμιση εντάσσονται μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και όχι οι ενήμερες, οι οποίες εντάσσονται στον νόμο 4161/2013 (πρόκειται για τις τροποποιήσεις του νόμου Κατσέλη)

Επίσης, προϋποθέσεις είναι:

1. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, ενώ στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) θα πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία.

2. Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 35.000 ευρώ.

3. Η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 270.000 ευρώ.

4. Από τα ανωτέρω 270.000 ευρώ οι καταθέσεις και οι κινητές αξίες να μην υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ.

Προσοχή! Οι τράπεζες θα κάνουν έλεγχο των λογαριασμών σας μέχρι τις 20-11-2013. Μεταγενέστερες, δηλαδή, κινήσεις των λογαριασμών για τα κατώτατα επίπεδα καταθέσεων από αυτά του νόμου δεν θα ληφθούν υπόψη.

5. Για όσους έχουν τρία παιδιά και περισσότερα, καθώς και για τους αναπήρους σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 67% τα παραπάνω όρια προσαυξάνονται κατά 10%.

Πώς να «παγώσετε» τον πλειστηριασμό

Για να σταματήσετε τη διαδικασία του πλειστηριασμού για όλο το 2014, όπως εξηγεί ο κ.Σιαμάκης, θα πρέπει:

α. Καταρχάς, να υποβάλετε υπεύθυνη δήλωση στην τράπεζα με τα εξής στοιχεία:

– τα πλήρη στοιχεία του οφειλέτη

– λεπτομερή και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας

– περιγραφή της πλήρωσης των παραπάνω προϋποθέσεων και λεπτομερής αναγραφή των κινήσεων λογαριασμού που ξεπερνούν το ποσό των 1.000 ευρώ τους τελευταίους 24 μήνες πριν από την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

β. Την υπεύθυνη δήλωση πρέπει να την καταθέσετε μέχρι τις 31-1-2014 ή μέσα σε ένα δίμηνο από την επίδοση επιταγής προς εκτέλεση (το έγγραφο που βρίσκεται στο τέλος της εκάστοτε διαταγής πληρωμής). «Η διαταγή πληρωμής είναι δικαστική “απόφαση” στην οποία αναγράφεται ευκρινώς στο πάνω μέρος της η φράση “στο όνομα του ελληνικού λαού». Πολλοί νομίζουν ότι η διαταγή πληρωμής είναι μια απλή εξώδικη δήλωση και χάνουν τις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος» διευκρινίζει ο κ. Σιαμάκης.

γ. Η τράπεζα μπορεί να ζητήσει -καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014- από τον δανειολήπτη τα εξής στοιχεία:

1. Αντίγραφα τίτλων ιδιοκτησίας για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί μετά την 1.1.2007 και φύλλο υπολογισμού αξίας ακινήτου για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί πριν από την 1.1.2007.

2. Βεβαίωση συγκριτικών στοιχείων της αρμόδιας φορολογικής αρχής με αναφορά επί του ποσού του ακινήτου για ακίνητα εκτός του αντικειμενικού προσδιορισμού.

3. Αντίγραφο τελευταίων δηλώσεων Ε1 και Ε9

4. Αποδεικτικό έγγραφο βεβαίας χρονολογίας με ημερομηνία την 20ή Νοεμβρίου 2013 σχετικά με το ύψος των καταθέσεων και των κινητών αξιών.

5. Όπου απαιτούνται, βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ είτε αντίγραφο της επικαιροποιημένης κάρτας ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

6. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

7. Πιστοποιητικό Α/βάθμιας ή Β/βάθμιας Επιτροπής για την πιστοποίηση της αναπηρίας και του ποσοστού της (Νομαρχιακές Υγειονομικές Επιτροπές, Υγειονομικές Επιτροπές Ασφαλιστικών Ταμείων, Υγειονομικές Επιτροπές Ενόπλων Δυνάμεων, Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας).

Εάν ο οφειλέτης δεν προσκομίσει τα παραπάνω έγγραφα μέσα σε έναν μήνα από την κοινοποίηση του αιτήματος με απόδειξη, αίρεται για τον συγκεκριμένο οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή η απαγόρευση πλειστηριασμού.

Όταν ενταχθείτε στη ρύθμιση

Κατά τη διάρκεια απαγόρευσης του πλειστηριασμού, οι οφειλέτες υποχρεούνται να καταβάλλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό 10% επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. Εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ξεπερνά τις 15.000 ευρώ, οι οφειλέτες υποχρεούνται να καταβάλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό 10% στο ποσό μέχρι τις 15.000 ευρώ και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα.

πηγή zougla.gr

Related posts