26 Απριλίου 2024

Τέλος στη δημοσίευση ισολογισμών σε ΦΕΚ

Τέλος στη δημοσίευση ισολογισμών σε ΦΕΚ

Καταργείται η υποχρεώση των εταιρειών ΑΕ και ΕΠΕ να προχωρούν σε δημοσίευση των ισολογισμών τους σε ΦΕΚ από 1/7/2014 σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που τέθηκε σε δημοσια διαβούλευση.δημοσίευση των ισολογισμών

Συγκεκριμένα η κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης στο ΦΕΚ των τροποποιήσεων καταστατικού και των ετήσιων ισολογισμών Α.Ε. και ΕΠΕ θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2014. Συγκεκριμένα το άρθρο του νομοσχεδίου αναφέρει:

1. Όπου στην κείμενη νομοθεσία για τις ανώνυμες εταιρίες, τις εταιρίες περιορισμένης ευθύνης, τις ευρωπαϊκές εταιρίες, τις ευρωπαϊκές συνεταιριστικές εταιρίες και τα αναφερόμενα στις περιπτώσεις στ’, ζ’ και η’ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 3419/2005 υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιριών στην ημεδαπή, υπάρχει υποχρέωση δημοσίευσης στο ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ & Γ.Ε.ΜΗ, είτε πράξης ή στοιχείου είτε ανακοίνωσης περί της καταχώρισης πράξης ή στοιχείου στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, η σχετική υποχρέωση καταργείται από την 01.ΧΧ.2014, ανεξάρτητα αν η δημοσίευση πραγματοποιείται από την Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ ή με επιμέλεια του υπόχρεου.

Η σχετική υποχρέωση αντικαθίσταται με υποχρέωση δημοσίευσης στο διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ. Ειδικά για τις περιπτώσεις όπου η δημοσίευση πραγματοποιείται με επιμέλεια του υπόχρεου, αυτή θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα.

2. Προθεσμίες που ρητά εκ του νόμου συνδέονταν με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ & Γ.Ε.ΜΗ. λογίζεται ότι εκκινούν ή λήγουν κατά περίπτωση από την ημερομηνία δημοσίευσης στο διαδικτυακό τόπο Γ.Ε.ΜΗ..

3. Από την 01.07.2014 καταργούνται:

α) το άρθρο 13 του ν. 3419/2005 και

β) η περίπτωση γγ της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του ν. 3419/2005

4. Το προβλεπόμενο στο άρθρο 7 παρ. 7 του Ν. 3469/2006 Τεύχος ΑΕ, ΕΠΕ και ΓΕΜΗ της Εφημερίδας της Κυβέρνησης μετονομάζεται σε «Τεύχος Καταχώρισης πράξεων και στοιχείων λοιπών φορέων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα».

Για να αντιληφθεί κανείς το κόστος για μια ανώνυμη εταιρεία, αρκεί να πούμε ότι μια απλή διόρθωση σφάλματος σε κάποιο έγγραφο ή για τη δημοσίευση στο ΦΕΚ πρόσκλησης σε γενική συνέλευση των μετόχων κοστίζει 262,50 ευρώ.

Το τέλος δημοσίευσης για ακόμη πιο «σύνθετα» έγγραφα όπως οι ισολογισμοί ή οι κωδικοποιήσεις καταστατικού ανεβαίνει, σύμφωνα με τα ισχύοντα τέλη δημοσίευσης στα 493,50 ευρώ, ενώ για μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης το κόστος ανέρχεται σε 262,50 ευρώ. Για τη μόνη πράξη που πλέον οι επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν τέλος στο Εθνικό Τυπογραφείο είναι για τη σύσταση εταιρείας.

πηγή pelop.gr

Δημοσίευση Ισολογισμών -> Η λύση για την εταιρία σας!

ΑΠΛΑ – ΕΥΚΟΛΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

 

Related posts