27 Απριλίου 2024

Τουχτερά πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή ΦΠΑ

Τουχτερά πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή ΦΠΑ

πρόστιμα ΦΠΑΠροσοχή στα πρόστιμα ΦΠΑ:

Άλλο ένα βάρος καλούνται να επωμιστούν όσοι ξεχνούν να καταθέσουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις ΦΠΑ, καθώς προβλέπονται μεγάλα πρόστιμα και τόκοι υπερημερίας.

Από τον Φεβρουάριο επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που υποβάλλουν εκπρόθεσμα τις πάσης φύσεως δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων (ΦΠΑ, ΦΜΥ, Φόρου Ελευθέρων Επαγγελματιών) ή κάνουν λάθη τα οποία διορθώνουν εκπρόθεσμα με τροποποιητικές δηλώσεις θα έχουν βαρύτατο τίμημα. Ακόμα και μία ημέρα καθυστέρησης στην υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ, συνεπάγεται πρόστιμα που κυμαίνονται από 1.000 έως και 2.500€ ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων ενώ στην περίπτωση χρεωστικής δήλωσης επιβάλλεται και πρόστιμο ίσο με την αξία του φόρου.

Μάλιστα στην περίπτωση που ο φορολογούμενος υποπέσει στο ίδιο παράπτωμα, εντός πενταετίας, το πρόστιμο των 1.000€ -για βιβλία Β΄ κατηγορίας- διπλασιάζεται όπως και το πρόστιμο των 2.500€, ενώ σε περίπτωση τρίτης καθυστέρησης στην υποβολή της δήλωσης, το αρχικό πρόστιμο τετραπλασιάζεται. Εκτός από τα πρόστιμα, επιβάλλονται και οι ποινές εκπρόθεσμης πληρωμής του φόρου.

Ειδικότερα, τα νέα πρόστιμα που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι και συμπληρώθηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου, ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου αλλά πρακτικά μπαίνουν σε εφαρμογή από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβάλλουν οι μεγάλες επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία το Φεβρουάριο.

Από την πρώτη ημέρα της καθυστέρησης εξόφλησης «τρέχει» ετήσιο επιτόκιο 8,76%. Αν περάσει δίμηνο επιβάλλεται πρόστιμο 10% επί της αρχικής οφειλής, αν περάσει χρόνος το πρόστιμο ανεβαίνει στο 20% και στη διετία φτάνει το 30%.

Αλλαγές στην υποβολή δηλώσεων ΦΠΑπρόστιμα ΦΠΑ

Αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή διάταξη νόμου με την οποία θα καταργείται η υποχρέωση καταβολής ελάχιστου ποσού 10€ με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.

Παράλληλα, μελετάται το ενδεχόμενο αλλαγής της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης από τις 20 στις 26 κάθε μήνα. Στη συνέχεια, ο υπόχρεος θα μπορεί να πληρώσει τις οφειλές του σε δύο δόσεις, μία έως το τέλος του μήνα υποβολής της δήλωσης και μία έως το τέλος του επόμενου μήνα. Η δεύτερη δόση θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 2%, γεγονός το οποίο όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών καθιστά ασύμφορη τη λύση των δόσεων.

Αναλυτικά οι αλλαγές:

– Από τον Φεβρουάριο, η ηλεκτρονική υποβολή χρεωστικής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ θα γίνεται αποδεκτή από το σύστημα ΤΑΧΙSnet χωρίς την καταβολή του οφειλόμενου ποσού. Το ποσό του οφειλόμενου ΦΠΑ θα βεβαιώνεται αυτόματα με την υποβολή της δήλωσης και για την εξόφλησή του στις τράπεζες ή τα ΕΛ.Τ.Α. θα εκδίδεται «Ταυτότητα Οφειλής», δηλαδή κωδικός πληρωμής. Η υποβολή θα μπορεί να γίνει αποδεκτή χωρίς καν την πληρωμή των 10 ευρώ που έχει οριστεί ως ελάχιστο ποσό προκαταβολής.

– Η προθεσμία υποβολής των χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για φορολογικές περιόδους που λήγουν από τον Ιανουάριο και μετά είναι πολύ πιθανό να μετατεθεί από την 20η στην 26η μέρα του μήνα που έπεται της φορολογικής περιόδου.

– Το σύστημα εξόφλησης του ΦΠΑ σε δύο δόσεις δεν αλλάζει. Ο υπόχρεος θα οφείλει δηλαδή να εξοφλεί το 50% του οφειλόμενου ΦΠΑ μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης και το υπόλοιπο 50% μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα, με προσαύξηση 2%.

– Σε περίπτωση υποβολής αρχικής χρεωστικής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ με λανθασμένα δεδομένα, μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση, στην οποία θα εμφανίζονται τα ορθά στοιχεία της επιχείρησης. Αν όμως η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα τότε ο φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί με αυτοτελές πρόστιμο 100 ευρώ.

– Η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 από όσους υπόχρεους τηρούν βιβλία απλογραφικά και για τον Δεκέμβριο του 2013 από όσους τηρούν βιβλία διπλογραφικά εξακολουθεί να είναι η 20η Ιανουαρίου 2014. Όποιες δηλώσεις υποβληθούν μέχρι την ημερομηνία αυτή θεωρούνται εμπρόθεσμες.

πηγή reporter.gr

Related posts