5 Μαΐου 2024

Τα προβλήματα της ΔΕΗ και το άνοιγμά της με Εκπτώσεις προς Επιχειρήσεις

Τα προβλήματα της ΔΕΗ και το άνοιγμά της με Εκπτώσεις προς Επιχειρήσεις

Τα προβλήματα της ΔΕΗ και το άνοιγμά της με Εκπτώσεις προς Επιχειρήσεις: Σε σημαντικό πρόβλημα εξελίσσεται για την ΔΕΗ, η συσσώρευσις χρεών, καθώς αυτά στο τέλος Σεπτεμβρίου, ανήλθαν σε €1,7 δισ..Τα προβλήματα της ΔΕΗ και το άνοιγμά της με Εκπτώσεις προς Επιχειρήσεις

Είναι ενδεικτικό ότι στο συσσωρευμένο αυτό χρέος, περιλαμβάνονται καταναλωτές όλων των κατηγοριών, από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ήδη ενταγμένες στις χαμηλές χρεώσεις της Επιχείρησης (που ωστόσο αδυνατούν να πληρώσουν), οικιακούς με μικρές και μεγάλες καταναλώσεις, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, έως και δημοτικές επιχειρήσεις, φορείς του Δημοσίου και υπουργεία.

Το χρέος προς την ΔΕΗ ξεκίνησε να διογκώνεται σε επίπεδα που να δημιουργούν προβληματισμό, με την έναρξη της κρίσης και εντάθηκε με την επιβολή του Χαρατσιού φτάνοντας στα τέλη του 2013 στο €1,3 δισ.. Παρά όμως την αποσύνδεση του Χαρατσιού από τους λογαριασμούς ρεύματος στη συνέχεια, τα χρέη εξακολούθησαν να αυξάνουν, φτάνοντας σήμερα στα €1,7 δισ. όπως αναφέραμε.

Είναι δεδομένο ότι μεγάλο μέρος αυτού του χρέους, το μεγαλύτερο – τουλάχιστον τα δύο τρίτα, δεν είναι εισπράξιμο καθώς κάποιος καταναλωτής, σταματάει να πληρώνει το ρεύμα, προφανώς όταν αδυνατεί πραγματικά να πληρώσει.

Και βέβαια ένα τόσο μεγάλο, αυξανόμενο και έντονα επισφαλές χρέος, δεν μπορεί παρά να επηρεάζει την ρευστότητα της Επιχείρησης και την εύρυθμη λειτουργία της.

Ήδη, οι οφειλές της ΔΕΗ προς τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) αυξάνουν σε ολοένα μεγαλύτερα επίπεδα και σήμερα ανέρχονται σχεδόν σε €250 εκατ., ενώ ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) έχει αρχίσει να παρακρατεί ποσά από τις πληρωμές των ανεξάρτητων παραγωγών, καθώς εμφανίζει έλλειμμα που ανέρχεται περίπου σε €210 εκατ..

Στελέχη της ΔΕΗ αναφέρουν ότι η Επιχείρηση έχει σταματήσει να πληρώνει προμηθευτές και ενδεχομένως πολύ σύντομα, δεν θα μπορεί να πληρώσει για την προμήθεια καυσίμων. Και όλα αυτά, ενώ έγινε η αναχρηματοδότηση των δανείων της μέσω κοινοπρακτικού δανείου ύψους €2,2 δισ. και με την έκδοση ομολόγου ύψους €700 εκατ..

Σε αυτά τα πλαίσια η ΔΕΗ ζητεί εναγωνίως, την βελτίωση της ρευστότητάς της και γι’αυτό, όπως και με πρόθεση στήριξης του παραγωγικού ιστού της χώρας μας, αποφάσισε από την είσοδο του 2015 να υιοθετήσει νέα τιμολογιακή πολιτική που θα αφορά μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Έτσι η ΔΕΗ διαμορφώνει μια win – win κατάσταση καθώς και οι επιχειρήσεις πελάτες της θα επωφεληθούν των νέων μειωμένων χρεώσεων και από την άλλη και η ίδια η ΔΕΗ προσδοκά ότι έτσι, θα βελτιώσει σε κάποιο βαθμό και σε μια κατηγορία μεγάλων καταναλωτών, τις ταμειακές της εισροές.

Η νέα εκπτωτική πολιτική αφορά συγκεκριμένα, σε εταιρείες και επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας με παροχές στη χαμηλή και μέση τάση, οι οποίοι καταναλώνουν τουλάχιστον μία γιγαβατώρα ανά έτος, αφορά δηλαδή περίπου σε 30.000 παροχές ηλεκτρικού ρεύματος επαγγελματικών εγκαταστάσεών τους.

Η ΔΕΗ βοηθάει λοιπόν τις επιχειρήσεις να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο και την προσπάθεια των επιχειρήσεων αυτών να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Οι εταιρείες αυτές, βάσει της νέας τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ, θα επιβραβεύονται με κλιμακούμενο ποσοστό έκπτωσης το οποίο ποικίλει ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης και θα κυμαίνεται μεταξύ 2% και έως 5,5% στα σημερινά τιμολόγια. Προϋπόθεση βέβαια για να έχουν την έκπτωση οι επιχειρήσεις, είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση των λογαριασμών τους.

Η νέα εκπτωτική πολιτική προστίθεται στη μείωση τιμών που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2014 και που αφορούσε κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ σήμερα επιβραβεύει τις μεσαίες, μεγάλες εταιρείες και επιχειρηματικούς ομίλους ανάλογα με το συνολικό ύψος της κατανάλωσής τους.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και τα ακόλουθο άρθρο:
✎ Χρήσιμο! Θα μπλοκάρουν στο εξής τα Κλεμμένα Κινητά Τηλέφωνα

Related posts