6 Μαΐου 2024

Πολιτική αμφισβήτηση δείχνει Έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Πολιτική αμφισβήτηση δείχνει Έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Πολιτική αμφισβήτηση δείχνει Έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Σε Έρευνα διερεύνησης των πολιτικών τάσεων του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που διεξήχθη στο διάστημα 13 – 15 Οκτωβρίου σε δείγμα 1.015 ατόμων πανελλαδικά και για λογαριασμό της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ, φάνηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:Πολιτική αμφισβήτηση δείχνει Έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Όσον αφορά στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, αυτός που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό με θετικές γνώμες, είναι ο Στ. Θεοδωράκης με 26,5%, ακολουθεί ο Σαμαράς με 24,5% και ο Τσίπρας με 23%.

Σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση που είχε γίνει (Σεπτ. 2014), και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουν αύξηση των ποσοστών θετικής γνώμης για αυτούς.

Προφανώς για τον Σαμαρά και τον Τσίπρα, όπου μεταξύ τους θα γίνει η μάχη για την εξουσία, πρέπει να οφείλεται στο ότι όσο οι εκλογές δείχνουν ολοένα και πιθανότερες, υπάρχει μεγαλύτερη συσπείρωση γύρω από τα πρόσωπά τους από πλευράς πολιτών, αναλόγως του ποιος πιστεύουν ότι είναι καλύτερος για την διαχείριση της κρίσης.

Από την άλλη ο Θεοδωράκης ως νέο πρόσωπο στην πολιτική, δεν είναι πολιτικά φθαρμένος, οπότε εξηγείται η απήχησή του και η ελπίδα στο πρόσωπό του.

Στο ερώτημα εάν ο Σύριζα μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά, στην τωρινή έρευνα (Οκτώβριος 2014) 26% απαντάει πως ναι και 57% απαντάει πως όχι, όταν τον Σεπτέμβριο του 2014 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 25% και 59%.

Παρομοίως αλλά όσον αφορά την κυβέρνηση Σαμαρά, εάν μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση, τον Οκτώβριο η έρευνα έδειξε πως 27% θεωρεί πως μπορεί και 61% πως δεν μπορεί, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά τον Σεπτέμβριο του 2014 ήταν 24% και 64%.

Όσον αφορά στην εκτίμηση παρουσίας κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης και ποιος εντυπωσίασε περισσότερο, ο Τσίπρας προηγείται με 19,5% του Σαμαρά που έπεται με 18%, αν και 40% απαντάει ότι κανείς από τους δύο δεν τους έπεισε, όπως και 22,5% δεν απάντησε καθώς δεν παρακολούθησε την συζήτηση.

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση Σαμαρά θα καταφέρει να πετύχει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αθροίζεται 36% που απαντάει Σίγουρα Ναι μαζί με το Μάλλον Ναι, όπως επίσης στο παρόμοιο ερώτημα για το εάν η αξιωματική αντιπολίτευση αναλάβει την κυβέρνηση, θα καταφέρει να πετύχει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, το Σίγουρα Ναι μαζί με το Μάλλον Ναι, συγκεντρώνει 31%.

Παρατηρούμε δηλαδή ότι όσον αφορά την επιτυχή διακυβέρνηση για έξοδο από τα μνημόνια, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα, έδωσαν απαντήσεις Μάλλον Όχι και Σίγουρα Όχι και για τα δύο κόμματα που διεκδικούν την εξουσία, δείχνοντας ότι οι πολίτες εκτιμούν ότι ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά ούτε και η κυβέρνηση Σύριζα, μπορούν επιτυχώς να μας βγάλουν από τα μνημόνια.

181014-3

Όσον αφορά στο σημαντικό ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), το 49,5% απάντησε ότι πρέπει να διαλυθεί η παρούσα Βουλή, να γίνουν εκλογές και η νέα Βουλή να ψηφίσει για ΠτΔ, ενώ το 43% απάντησε ότι ο ΠτΔ πρέπει να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή (άρα και να μην γίνουν εκλογές άμεσα). Ποσοστό 7,5% δεν πήρε θέση, επιλέγοντας το Δεν Γνωρίζω/Δεν Απαντώ.
Φαίνεται λοιπόν ότι σε αυτό το φλέγον ζήτημα, οι πολίτες είναι έστω με μικρή υπεροχή υπέρ του να γίνουν εκλογές και μετά να εκλεγεί ο ΠτΔ.

Από όλα τα ανωτέρω και ανεξαρτήτως του ποιος σημειώνει σε κάθε ερώτημα μια ελαφρώς καλύτερη επίδοση, φαίνεται – νομίζουμε – μια σαφής αμφισβήτηση των γνωστών πολιτικών δυνάμεων από πλευράς εκλογικού σώματος και μια αυξημένη λογική μεταξύ των ψηφοφόρων που θα ψηφίσουν είτε Σύριζα είτε ΝΔ στις εκλογές όταν γίνουν, στη βάση του μη χείρον βέλτιστον.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Τι είπε ο Χαρδούβελης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
✎ Το Ψέμα της κυβέρνησης περί Ανάκαμψης

Related posts