1 Μαΐου 2024

Τελευταία η Ελλάδα στην Ευρώπη στον δείκτη Κοινωνικής Δικαιοσύνης

Τελευταία η Ελλάδα στην Ευρώπη στον δείκτη Κοινωνικής Δικαιοσύνης: Μελέτη που διεξάγεται περιοδικά από το γερμανικό ίδρυμα Bertelsmann για την κοινωνική δικαιοσύνη, κατατάσσει την χώρα μας 28η μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.061114-2

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους έξι επιμέρους δείκτες που όλοι βέβαια έχουν να κάνουν με παραμέτρους της κοινωνικής δικαιοσύνης, η χώρα μας , καταλαμβάνει την τελευταία θέση στους τέσσερις, ήτοι στον υποδείκτη Πρόσβασης στην Εκπαίδευση, στον Πρόσβαση στην Αγορά Εργασίας, της Κοινωνικής Συνοχής και της Μη Διάκρισης, όπως και στον Δικαιοσύνης μεταξύ των Γενεών.

Η Ελλάδα, όπως και η Ισπανία και Ιταλία, αν και έχουν σχετικά υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σημειώνουν επιδόσεις πολύ φτωχές όσον αφορά στην κοινωνική δικαιοσύνη, που μετρά τις επιδόσεις στην πρόληψη της φτώχειας, την πρόσβαση στην εκπαίδευση, πρόσβασης στην αγορά εργασίας, της κοινωνικής συνοχής και της μη διάκρισης, υγείας και δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών.

Η Ελλάδα μεταξύ των 28 χωρών της Ε.Ε., σημειώνει τις χειρότερες επιδόσεις στην ανεργία στους νέους που βρίσκεται περίπου στο 60%, σημειώνει ταχεία ανάπτυξη του κινδύνου φτώχειας και μάλιστα ιδίως στα παιδιά και στους νέους, έχει ένα σύστημα υγείας που απαξιώνεται εντόνως συνεπία των μέτρων λιτότητας, αυξάνουν οι διακρίσεις σε μειονότητες ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης επιρροής ακραίων πολιτικών δυνάμεων και ένα βουνό χρεών υποθηκεύει το μέλλον των μελλοντικών γενεών.

Η Μελέτη διαπιστώνει ότι τα παραπάνω μελανά σημεία στην Ελλάδα, επιδρούν στην μείωση των προοπτικών για μεγάλη μερίδα της κοινωνίας και συνιστούν σημαντικό κίνδυνο για την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα της χώρας. Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι περικοπές που προκαλούνται από την κρίση, δεν κατανέμονται με ισόρροπο τρόπο σε όλο τον πληθυσμό.

Στην Μελέτη αναφέρεται ότι στην Ελλάδα και Ισπανία, λόγω της ιδιαιτέρως υψηλής ανεργίας των νέων, θα πρέπει να εκλειφθεί ότι έχουν πλέον μια «χαμένη» γενεά.

Η Μελέτη του ιδρύματος Bertelsmann, αν μη τι άλλο, φανερώνει ότι με αυτά τα προβλήματα κοινωνικής αδικίας και ανισοτήτων που συναντώνται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και της Ευρωζώνης), το όλο σχέδιο δημιουργίας της Ενωμένης Ευρώπης αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους και καθίσταται μη υγιές.

Επίσης είναι σαφές ότι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις κυβερνήσεις των χωρών που ‘πάτωσαν’ να λάβουν επειγόντως μέτρα αποκατάστασης των κοινωνικών αδικιών και ανισοτήτων, για να μην αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή τις (άσχημες) συνέπειες.
…και δυστυχώς, η Ελλάδα ήταν η χειρότερη όλων…

Στο παρακάτω γράφημα, παρουσιάζεται ο γενικός δείκτης Κοινωνικής Δικαιοσύνης (από την Μελέτη), όπου η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των 28 χωρών της Ε.Ε.

061114-3
Προτελευταία, είναι η Ρουμανία και τρίτη από το τέλος, η Βουλγαρία. Τα Βαλκάνια πρωταγωνιστούν αρνητικά…

Από την αντίθετη πλευρά, τις τρεις πρώτες θέσεις που δείχνουν ότι έχουν αυξημένη και υψηλή κοινωνική δικαιοσύνη, καταλαμβάνουν οι αναμενόμενες χώρες της Σκανδιναβίας, ήτοι η Σουηδία την 1η, η Φινλανδία την 2η και η Δανία την 3η.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Οι μισοί Έλληνες έχουν φτωχοποιηθεί ή κινδυνεύουν με φτωχοποίηση
✎ Κυριαρχεί η εισοδηματική ανισότητα στην Ελλάδα
Το Ψέμα της κυβέρνησης περί Ανάκαμψης
Που βρίσκεται η Κρυφή Είσοδος στο ταφικό συγκρότημα του τύμβου Καστά;

Θέλετε να αυξήσετε την ανταγωνιστικότητά σας; Δείτε εδώ.

Άλλες σημαντικές ειδήσεις…

Related posts