26 Απριλίου 2024

Τζ. Στίγκλιτζ: Οι ΗΠΑ πρέπει να σώσουν την Ελλάδα

Τζ. Στίγκλιτζ: Οι ΗΠΑ πρέπει να σώσουν την Ελλάδα

Τζ. Στίγκλιτζ: Οι ΗΠΑ πρέπει να σώσουν την Ελλάδα. Ο πολύ γνωστός οικονομολόγος και μάλιστα νομπελίστας, Τζόζεφ Στίγκλιτζ, με άρθρο του στο γνωστό περιοδικό TIME, ζητά την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ για τη διάσωση της χώρας μας. Στίγκλιτζ

Ακολουθεί σε ελεύθερη μετάφραση από εμάς (Tax Coach), το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του:

Καθώς η ελληνική εποποιία συνεχίζεται, πολύ ήταν εκείνοι που θαύμασαν το θράσος της Γερμανίας. Η Γερμανία, με πραγματικούς όρους, έλαβε ένα εκ των μεγαλυτέρων προγραμμάτων οικονομικής διάσωσης και μείωσης χρέους στην ιστορία αλλά και άνευ όρων βοήθεια από τις ΗΠΑ, μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ. Κι όμως, η Γερμανία εξακολουθεί να αρνείται ακόμη και να συζητήσει για ανακούφιση του χρέους (της Ελλάδος). Πολλοί, επίσης, θαύμασαν το πώς η Γερμανία τα κατάφερε τόσο καλά στο παιχνίδι της προπαγάνδας, πουλώντας την εικόνα ενός κράτους που έχει αποτύχει εδώ και καιρό και αρνείται να συμφωνήσει με τους ελάχιστους απαιτούμενους όρους με αντάλλαγμα μια γενναιόδωρη βοήθεια.

Τα γεγονότα αποδεικνύουν το αντίθετο: από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 έως το ξεκίνημα της κρίσης, η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν με ταχύτερο ρυθμό από το μέσο όρο ανάπτυξης της ΕΕ (3,9% έναντι 2,4%). Οι Έλληνες ενστερνίστηκαν τη λιτότητα, μειώνοντας δαπάνες και αυξάνοντας τη φορολογία. Μάλιστα, πέτυχαν ένα πρωτογενές πλεόνασμα (ήτοι, τα έσοδα από τους φόρους υπερβαίνουν τις δαπάνες, εξαιρούμενων των πληρωμών για τόκους) και η δημοσιονομική τους θέση θα ήταν στα αλήθεια εντυπωσιακή, εάν δεν είχαν εισέλθει σε βαθιά ύφεση. Η ύφεσή τους, -25% υποχώρηση του ΑΕΠ και 25% ανεργία, με την ανεργία στους νέους να είναι διπλάσια – συνέβη επειδή έκαναν ακριβώς ό,τι τους είχε απαιτηθεί και όχι επειδή απέτυχαν στην υλοποίηση όλων αυτών.

Το ερώτημα τώρα είναι: Τι ακολουθεί, εάν υποθέσουμε (όπως μοιάζει πλέον περισσότερο πιθανό από ποτέ) ότι εντέλει τους πετούν εκτός ευρώ; Είναι πιθανό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αρνηθεί να κάνει τη δουλειά της – όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, θα έπρεπε να κάνει ό,τι υποτίθεται πως πρέπει να κάνει κάθε κεντρική τράπεζα, να ενεργήσει, δηλαδή, ως δανειστής της ύστατης λύσης. Κι αν αρνείται να το κάνει αυτό (η ΕΚΤ), η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να δημιουργήσει ένα παράλληλο νόμισμα. Η ΕΚΤ έχει ήδη αρχίσει να ‘σφίγγει’ ολοένα και περισσότερο την κατάσταση, κάνοντας την πρόσβαση σε κεφάλαια ολοένα δυσκολότερη.

Αυτό δεν είναι το τέλος του κόσμου: Τα νομίσματα έρχονται και φεύγουν. Το ευρώ είναι απλώς, ένα πείραμα 16 ετών, κακοσχεδιασμένο και προορισμένο να μην δουλέψει – σε μια κρίση το χρήμα ρέει από τις τράπεζες μιας αδύναμης χώρας προς τις ισχυρές, οδηγώντας σε απόκλιση. Το ΑΕΠ σήμερα είναι κατά 17% χαμηλότερο σε σχέση με εκεί που θα βρισκόταν, εάν η σχετικά ήπια αναπτυξιακή πορεία της Ευρώπης πριν το ευρώ, είχε συνεχιστεί. Πιστεύω ότι το ευρώ φταίει σε μεγάλο βαθμό για αυτή την απογοητευτική επίδοση.

Η διαχείριση της μετάβασης από το ευρώ στο ελληνικό ευρώ (εννοεί το εθνικό νόμισμα) μπορεί να μην είναι εύκολη, αλλά η Αργεντινή και άλλες χώρες έδειξαν πώς μπορεί να γίνει. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες με το νέο νόμισμα, να συνεχίσει με τους κεφαλαιακούς ελέγχους, να περιορίσει τις τραπεζικές αναλήψεις και να διευκολύνει τη μεταφορά χρημάτων μέσα από το τραπεζικό σύστημα από το ένα μέρος στο άλλο.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα θα ξεκινούσε τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους: Ακόμη και το ΔΝΤ λέει ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως αναγκαίο. Οι Έλληνες θα μπορούσαν να πάρουν ένα παράδειγμα από την Αργεντινή, ανταλλάσσοντας τρέχοντα ομόλογα με ομόλογα συνδεδεμένα με το ΑΕΠ, όπου οι πληρωμές αυξάνονται με τη ευημερία της Ελλάδας. Τέτοιου είδους ομόλογα ευθυγραμμίζουν τα κίνητρα μεταξύ χρεωστών και πιστωτών (σε αντίθεση με το τρέχον σύστημα, όπου η Γερμανία επωφελείται από τις αδυναμίες στην Ελλάδα).

Η Ελλάδα μπορεί εύκολα να επιβιώσει χωρίς τα κεφάλαια από το ΔΝΤ και την ευρωζώνη. Η Ελλάδα τα κατάφερε τόσο καλά ρυθμίζοντας την οικονομία της που, εκτός του ότι πληρώνει για την εξυπηρέτηση του χρέους της, έχει πλεόνασμα. Και δεν είναι καν εξαρτώμενη από το ΔΝΤ και την ευρωζώνη σε ό,τι αφορά το ξένο συνάλλαγμα: Τουλάχιστον προτού υποβληθεί στην ασφυξία από τους πιστωτές της, η Ελλάδα εμφάνιζε πλεόνασμα στον λογαριασμό της μεταξύ 1%-5%, εάν αποκλείσουμε τις εξαγωγές πετρελαιοειδών. (Αυτά που αγόραζε από το εξωτερικό σε εισαγωγές ήταν κατά 1% ολιγότερα αυτών που πωλούσε σε εξαγωγές). Ειδικά, εάν οι τιμές πετρελαίου παραμείνουν χαμηλές κι αν οι χαμηλότερες νέες ισοτιμίες της προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες και ενθαρρύνουν τις εξαγωγές, τότε η Ελλάδα θα ξεφύγει από την καταιγίδα.

Αφού η Αργεντινή αναδιάρθρωσε το χρέος της και το υποτίμησε, αναπτύχθηκε γοργά – ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο με εξαίρεση την Κίνα – από την έναρξη της κρίσης της και έως την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Κάθε χώρα είναι διαφορετική. Οι οικονομολόγοι συζητούν για το πόσο ανταποκρίνονται οι εισαγωγές και οι εξαγωγές σε μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Η Αργεντινή επωφελήθηκε από μια μεγάλη αύξηση των εξαγωγών, συνέπεια της «έκρηξης» στις πωλήσεις των εμπορευμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αξιοσημείωτες ομοιότητες: Και οι δύο χώρες στραγγαλίζονταν από τη λιτότητα. Και οι δύο χώρες, υπό των προγραμμάτων του ΔΝΤ, είδαν αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και υπέφεραν έντονα. Η Αργεντινή αν είχε συνεχίσει την πολιτική λιτότητας, θα είχε βρεθεί περίπου στην ίδια περίπου κατάσταση με την Ελλάδα. Ο λαός της Αργεντινής ξεσηκώθηκε και είπε «όχι». Το ίδιο, επίσης και στην Ελλάδα: Εάν η Ελλάδα συνεχίσει με τη λιτότητα, θα υπάρξει άνευ τέλους βαθιά ύφεση.

Οι ΗΠΑ υπήρξαν γενναιόδωρες με τη Γερμανία όταν τη νίκησαν. Τώρα, είναι καιρός για τις ΗΠΑ να φανούν γενναιόδωρες με τους φίλους μας στην Ελλάδα, στην ώρα ανάγκης τους, καθώς καταστράφηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε έναν αιώνα από τη Γερμανία, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Τρόικα. Σε τεχνικό επίπεδο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) πρέπει να δημιουργήσει μια γραμμή ανταλλαγής με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία – ως αποτέλεσμα μιας αποτυχίας της ΕΚΤ να εκπληρώσει τις ευθύνες της – θα πρέπει να αναλάβει για ακόμη μία φορά το ρόλο του δανειστή της ύστατης στιγμής. Η Ελλάδα χρειάζεται άνευ όρων ανθρωπιστική βοήθεια · χρειάζεται από τους Αμερικάνους να αγοράζουν τα προϊόντα της, να κάνουν διακοπές εκεί και να δείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και μια ανθρωπιά που οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν στάθηκαν ικανοί να δείξουν.

Δείτε το πρωτότυπο κείμενο στα αγγλικά, εδώ.

>>>•<<<

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες – (πάντα πρόσφατα ενημερωμένες)

 ΟΑΕΔ: Έναρξη προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 2.417 θέσεις πλήρους απασχόλησης
 Πρώτη η Ελλάδα διεθνώς σε διαλύσεις φορτηγών πλοίων φέτος
 Έξοδος από την Ευρωζώνη; Γιατί Όχι;

• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

 

Related posts