29 Αυγούστου 2024

Τι είπε ο Σαμαράς στη ΔΕΘ

Τι είπε ο Σαμαράς στη ΔΕΘ

Τι είπε ο Σαμαράς στη ΔΕΘ: Ο πρωθυπουργός προχώρησε στην εξαγγελία κάποιων ελαφρύνσεων και σημείωσε ότι «Φέτος είναι η χρονιά που η Ελλάδα σηκώνεται στα πόδια της».Τι είπε ο Σαμαράς στη ΔΕΘ

Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός από το Βήμα της 79ης ΔΕΘ που ξεκινάει, ανακοίνωσε τη μείωση κατά 30% στον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, ομολογώντας ότι ο φόρος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και προκάλεσε μεγάλη οικολογική επιβάρυνση. Επισήμανε επίσης ότι τα διατηρηθούν όλα τα επιδόματα θέρμανσης.

Για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, κυρίως με αξίες γης σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού. Πρόσθεσε βέβαια ότι τα λάθη διορθώνονται, ο κόσμος δεν τα πλήρωσε και δεν υπήρχε περίπτωση να τα πληρώσει. Τόνισε ότι οι περισσότεροι στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα πληρώσουν λιγότερα από πέρσι.
Πέραν των διορθώσεων εξήγγειλε και εκπτώσεις για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ξενοίκιαστα διαμερίσματα και πρόσθεσε ότι ο φόρος σε λίγα χρόνια θα γίνει ανταποδοτικός, καθώς θα γίνει το βασικό έσοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο πρωθυπουργός επίσης προανήγγειλε περισσότερες δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά δεν έγινε συγκεκριμένος, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα δεν έχει καταλήξει σε αποδοχή της Τρόικα, ως προς το εύρος αυτών.

Παρομοίως χωρίς να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο, είπε περί ‘αισθητής’ μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που συνεπάγεται ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμα οι συνομιλίες με τους πιστωτές μας.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην υπερφορολόγηση, η οποία ήταν αναπόφευκτη όπως είπε, αλλά σταδιακά πρέπει να τελειώσει, χωρίς να απειληθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Εμείς θα ρωτούσαμε τον κ. πρωθυπουργό αναπόφευκτη ήταν, έπρεπε να ήταν (και να είναι) και άδικη; – διότι αναμφισβήτητα είναι άδικη, καθώς άλλους που έχουν χαμηλά εισοδήματα τους υπερφορολογεί συμβάλλοντας στην εξαθλίωσή τους ενώ άλλους που έχουν υψηλά εισοδήματα, απλώς τους ‘αγγίζει’.-

Στο θέμα της φορολογίας λοιπόν, εξήγγειλε σε δεύτερο χρόνο μείωση της φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων από 42% που είναι σήμερα σε 32%, καθώς και μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων στο 15%. Όμως αυτά θα γίνουν υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει σε ελλείμματα.

Και βέβαια, δεν ξέχασε να σημειώσει ότι η χώρα για πρώτη φορά στο γ’ τρίμηνο του 2014 θα παρουσιάσει αυξημένο ΑΕΠ, έπειτα από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης, ενώ αναφέρθηκε στην συνεχή άνοδο των ελληνικών ομολόγων και στην πτώση των επιτοκίων.
Σε αυτό που ανάφερε για να δείξει την εμπιστοσύνη των αγορών, περί συνεχούς ανόδου των ελληνικών ομολόγων και πτώση των επιτοκίων τους, εμείς θα πούμε ότι δεν έχει να κάνει με τα όσα τυχόν πέτυχε (ή όχι) η κυβέρνησή του, αλλά σε άλλα αίτια που αναλύονται εδώ.

Επίσης, μας έκανε εντύπωση ότι δεν έκανε κανέναν λόγο για τα άδικα τεκμήρια διαβίωσης, που φέτος οδήγησαν στην εξαντλητική φορολόγηση πλήθους συμπολιτών μας. 

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:
Δένδιας για ‘κόκκινα’ δάνεια, πλειστηριασμούς, φορολογία 
✎ Με TLTRO €10 δισ. στις ελληνικές τράπεζες – Συνέπειες στην οικονομία

Related posts