Τι θα περιλαμβάνει η νέα ρύθμιση για όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορία και ταμεία. Η παρατηρούμενη σημαντική υστέρηση των εσόδων, αναγκάζει τη κυβέρνηση να προχωρήσει ταχέως στην θεσμοθέτηση της νέας ρύθμισης.
Προς το παρόν και για ευνόητους λόγους, ‘παγώνει’ η διαδικασία των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών, η οποία θα ενεργοποιηθεί μετά το τέλος της προθεσμίας για την υπαγωγή των οφειλετών του Δημοσίου και ταμείων στη νέα ρύθμιση.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, θα έχει ολοκληρώσει στο προσεχές διάστημα τις αναγκαίες διατάξεις του νομοσχεδίου για να κατατεθεί το συντομότερο στη Βουλή και να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στη νέα ρύθμιση, ώστε να τονωθούν και τα έσοδα και της κεντρικής κυβέρνησης και των ασφαλιστικών ταμείων.
Η νέα ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, λέγεται ότι θα περιλαμβάνει:
- Ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 31/12/2014,
- Έως 100 δόσεις,
- Οι πληρωμές δεν θα υπερβαίνουν ως δαπάνη το 20% του επίσημου ετήσιου εισοδήματος του προηγούμενου έτους εφόσον μιλάμε για ρύθμιση οφειλών προς την εφορία ή 30% εάν περιλαμβάνεται ρύθμιση και προς ταμεία,
- Τα ποσά που θα υπάγονται στη ρύθμιση, θα προσαυξάνονται με επιτόκιο 0,5% μηνιαίως, άνευ οποιασδήποτε άλλης προσαυξήσεως και προστίμου,
- Για τα βεβαιωμένα πρόστιμα και προσαυξήσεις, αυτά θα βρίσκουν ‘ταβάνι’ στο 30% ίσως και 50% του αρχικώς οφειλόμενου κεφαλαίου με το προαναφερθέν μηνιαίο επιτόκιο, άνευ άλλης προσαυξήσεως ή ποινής, αλλά και δυνατότητα δικαστικής προσφυγής με την καταβολή του 15% της συνολικής οφειλής.
- Με την ένταξη στη νέα ρύθμιση και την κανονική εξυπηρέτησή της, θα χορηγείται φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα, διάρκειας τριών μηνών, η οποία ανανεώνεται στη λήξη της, εφόσον εξακολουθεί και εξυπηρετείται η ρύθμιση.
- Σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος, κατά τους τελευταίους 12 μήνες, αναστέλλεται το σύνολο των εισπρακτικών μέτρων και διατάξεων κατά του οφειλέτη για 12μηνη περίοδο.
- Εκτός ρύθμισης, βγαίνει ο οφειλέτης που καθυστερεί την εξυπηρέτησή της πέραν των δύο συνεχόμενων δόσεων.
Παράλληλα, όπως έχει αναφέρει η κα Βαλαβάνη, θα υπάρχει σχέδιο ταχείας εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, για την περίπτωση που ο φορολογούμενος αμφισβητεί το ύψος των βεβαιωθέντων ποσών. Συγκεκριμένα, στην έδρα κάθε περιφέρειας, θα δημιουργηθεί 5μελής Επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών, στην οποία θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για διαφορές που αφορούν σε ποσά μεγαλύτερα των €20.000.
Τέλος, με το νομοσχέδιο, θα καταργηθεί ο χαρακτηρισμός της μη πληρωμής χρεών προς το Δημόσιο ως διαρκούς ποινικού αδικήματος και θα εισαχθεί η «αντικειμενική και ανυπαίτια αδυναμία πληρωμής» ως νέος λόγος, δίδοντας τη δυνατότητα στα δικαστήρια να κρίνουν ενδεχομένως την πράξη ατιμώρητη.
>>>•<<<
Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Οι 300 υπέρ της Ελλάδος!
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης
✎ ΠΟΛ.1047: Διευκρινίσεις του Υπ. Οικ. για θέματα φορολόγησης εισοδήματος από μισθωτή εργασία
✎ ΠΟΛ.1046: Φορολογική μεταχείριση καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών οικ. έτους 2014 από μισθωτούς και συνταξιούχους καθώς και …
✎ ΠΟΛ.1045: Παροχή οδηγιών για την Διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητα φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων αλλά και νομικών οντοτήτων
✎ ΠΟΛ.1044: Εγκύκλιος του υπ.οικ. για τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, τα υποκείμενα του φόρου και τα απαλλασσόμενα νομικά πρόσωπα