29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Το γιγαντιαίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

Το γιγαντιαίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

Το γιγαντιαίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ – Τι είπε ο Ντράγκι – Ποια τα στοιχεία του προγράμματος – Τι γίνεται με την Ελλάδα;220115-3

Ο Διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στις 15:30 ώρα Ελλάδος (14:30 ώρα Φρανκφούρτης), ανακοίνωσε σήμερα τα πολυαναμενόμενα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE από το Quantitative Εasing).

Ποια τα βασικά στοιχεία αυτής;

  • Εκτεταμένες και ευρείες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ
  • Οι αγορές ομολόγων θα είναι €60 δισ. μηνιαίως και όχι €50 δισ. που είχε “διαρρεύσει” χθες
  • Θα δαπανηθεί λίγο πάνω από €1 τρισ. στους επόμενους 16 μήνες (έως τον Σεπτέμβριο του 2016)
  • Το πρόγραμμα αγορών θα αφορά σε τίτλους επενδυτικής βαθμίδας
  • Δεν είναι ακόμα σαφές ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις όσον αφορά στην αγορά ελληνικών ομολόγων ή άλλων junk (δηλαδή ουσιαστικά χρεοκοπημένων), που είναι εκτός επενδυτικής βαθμίδας.
  • Θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα έως ότου διαφύγει ο κίνδυνος αποπληθωρισμού από την Ευρώπη και επιστρέψει εντός των γνωστών, χαμηλών ορίων, ο πληθωρισμός (έως 2,0%).

Για την αγορά ομολόγων μη επενδυτικής διαβάθμισης, που αφορά στη χώρα μας, οι συνθήκες αγοράς τους δεν αποσαφηνίστηκαν, ωστόσο δεν αποκλείστηκαν.

Ειπώθηκε από τον Ντράγκι ότι εφόσον θα γίνονται κινήσεις από τις ενδιαφερόμενες χώρες σε επίπεδο αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, αφέθηκε από τον Διοικητή της ΕΚΤ, να εννοηθεί ουσιαστικά ότι θα βρεθεί μια φόρμουλα. Απάντησε δε σε ερώτηση δημοσιογράφου, ότι η ΕΚΤ έχει ενιαίους κανόνες και όχι ειδικούς για την Ελλάδα.

Η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι “η κρίση χρέους λίγο – πολύ είναι σε έλεγχο, αλλά δεν έχει τελειώσει” και “η ΕΚΤ ανακοινώνει μια ανεξάρτητη απόφαση σήμερα”.

Εμείς. ως TaxCoach, έχουμε να πούμε ότι ο Ντράγκι σήμερα έκανε μια κίνηση που θα μπορούσε να θεωρηθεί τολμηρή και ουσιαστική αλλά και όχι.
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τολμηρή και ουσιαστική, λόγω του γιγαντιαίου μεγέθους της, που θα έχει επίδραση στις αγορές· από την άλλη όμως, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ανεπαρκής, καθώς είναι ασαφής όσον αφορά στα ομόλογα των προβληματικών χωρών, που όμως αυτές προκαλούν το πρόβλημα στην Ευρώπη, μη καθησυχάζοντας συνεπώς επαρκώς τις αγορές περί του τι μέλλει γενέσθαι.
Αυτή η ασάφεια βέβαια, υπάρχει ως μοχλός πίεσης για να μην εγκαταλειφθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις από τις χώρες που έχουν προβλήματα, όπως η Ελλάδα.

Το πρόγραμμα της ΕΚΤ μπορεί να μην είναι τέλειο, αλλά σίγουρα είναι χρήσιμο. Άλλωστε, εάν και όταν χρειαστεί, θα υπάρξουν οι προσαρμογές καθώς γνώμονας είναι να μην κινδυνεύσει η Ευρωζώνη.

Δείτε το βίντεο από την σημερινή ενημέρωση από τον Ντράγκι, αναλυτικά, αμέσως από κάτω (ο ήχος ξεκινάει στο 27 λεπτό, τρέξτε το βίντεο).

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης
✎ Η συντομότερη Ανάλυση της Ελληνικής (Μνημονιακής) Οικονομίας
✎ Ο Νόμος της Αντίστροφης Προσπάθειας και γιατί Αποτυγχάνετε

• Σκέφτεσαι Σεμινάρια;;; … Εὐεπιχειρεῖν !

Άλλα σημαντικά Νέα

 

Related posts