21 Αυγούστου 2024

Το ΚΕΠΕ «βλέπει» σε φάση ανάκαμψης της ελληνική οικονομία

Το ΚΕΠΕ «βλέπει» σε φάση ανάκαμψης της ελληνική οικονομία

Το ΚΕΠΕ «βλέπει» σε φάση ανάκαμψης της ελληνική οικονομία: Στο μηνιαίο του Δελτίο για τον Οκτώβριο, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) αναφέρει τα ακόλουθα μεταξύ άλλων:Το ΚΕΠΕ «βλέπει» σε φάση ανάκαμψης της ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι θα εισέλθει άμεσα σε φάση ανάκαμψης, με βάση την αποκλιμάκωση της ύφεσης το 2ο τρίμηνο του 2014, όπου το ΑΕΠ της χώρας παρουσίασε μείωση κατά -0,3%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2013.

Σύμφωνα με την έκθεση World Economic Outlook του ΔΝΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται στο 0,6% για το 2014 και 2,9% το 2015. Επίσης, στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός για το 2014 θα είναι αρνητικός στο -0,8% και θετικός το 2015, με την εκτίμηση να είναι στο 0,3%.
Επίσης, το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται στο 25,8% για φέτος και στο 23,8% για το 2015.
(Εμείς, ως TaxCoach, έχουμε να σχολιάσουμε ότι το ΔΝΤ δέχτηκε τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης)

Ταυτόχρονα, η χώρα μας κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ ως προς την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την πορεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ακόμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου για το λιανεμπόριο, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 4,8% σε ετήσια βάση, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, μετά την αύξηση 3,9% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο.

Επιπλέον, η χώρα σταδιακά ανακτά την ανταγωνιστικότητά της, καθώς, σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum 2014-15, η Ελλάδα βελτίωσε την κατάταξή της κατά 10 θέσεις, καταλαμβάνοντας την 81η θέση μεταξύ 144 χωρών.

Ωστόσο, αν και η οικονομία βρίσκεται σε πορεία προς την ανάκαμψη, το οικονομικό κλίμα παραμένει εύθραυστο. Το επόμενο εξάμηνο η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις αναφορικά με την πορεία της οικονομίας.

Αρχικά προέχουν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων και η επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Επίσης, καταλυτικά αναμένεται να λειτουργήσουν τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες και οι συζητήσεις για την ενίσχυση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το οποίο, αν και έχει εισέλθει σε φάση αποκλιμάκωσης, παραμένει σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα συγκριτικά με το ΑΕΠ.

Τέλος, βασική πρόκληση για την οικονομία αποτελούν οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό με επίκεντρο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πληθαίνουν οι συζητήσεις ως προς το ενδεχόμενο η Ελλάδα να έχει εισέλθει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με το πολιτικό σύστημα, στο σύνολό του, να αδυνατεί να συμφωνήσει ή τουλάχιστον να συγκλίνει σε δέσμη πολιτικών για θεμελιώδη ζητήματα για την ανάκαμψη της οικονομίας, που επιβαρύνεται λόγω της αβεβαιότητας αυτής.

Στη φάση που βρίσκεται η χώρα απαιτείται σύγκλιση σε ουσιώδεις προτεραιότητες, όπως η συμφωνία για το παραγωγικό πρότυπο της χώρας μας με άξονα την αύξηση της παραγωγικότητας και με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και τη στήριξη της καινοτομίας.

Κοινός στόχος και ενιαία πολιτική θα πρέπει επίσης να υπάρξουν αναφορικά με την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους, της δημόσιας διοίκησης και των ανεξάρτητων θεσμών, αλλά κυρίως την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και των λοιπών χρόνιων παθογενειών, όπως η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, η γραφειοκρατία, η διαφθορά, αλλά και η παροχή φοροελαφρύνσεων.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που καθυστερεί λόγω διοικητικών και νομικών ζητημάτων.

Οι βασικοί μακροοικονομικοί και δημοσιονομικοί δείκτες παρουσιάζουν θετική εικόνα, ενώ και οι πρόδρομοι δείκτες (leading indicators) όπως οι δείκτες οικονομικού κλίματος και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, απεικονίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία.

Εντούτοις, το spread των ελληνικών ομολόγων παρουσιάζει ανοδική τάση και η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει την πτωτική της πορεία, ενσωματώνοντας σε κάποιο βαθμό την αβεβαιότητα που σχετίζεται και με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Σε έντονα αρνητικά επίπεδα το ‘καταναλωτικό κλίμα’ στην Ελλάδα
✎ Μικρή και ασθενική αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο τον Ιούλιο
✎ Το Ψέμα της κυβέρνησης περί Ανάκαμψης

Related posts