27 Απριλίου 2024

Τρόποι για την ενίσχυση των Ταμείων

Τρόποι για την ενίσχυση των Ταμείων

Τρόποι για την ενίσχυση των Ταμείων. Η ύφεση και η εισφοροδιαφυγή, κοστίζουν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης περί των €20 δισ. και η κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως «εύθραστη».

Το κόστος αυτών των €20 δισ., είναι διπλάσιο από την κρατική χρηματοδόΤρόποι για την ενίσχυση των Ταμείωντηση, η οποία για το τρέχον έτος (2015) έχει περιοριστεί σε €9,6 δισ. από €11 δισ. το 2014. Και μόνο τους τελευταίους μήνες, από την προκήρυξη των Εκλογών και έπειτα, τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων από ρυθμίσεις χρεών υποχώρησαν κατά 18%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον ΟΑΕΕ αν και το ΙΚΑ, δεν βρίσκεται πολύ πίσω.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτικούς τρόπους για την ενίσχυση των Ταμείων, έτσι ώστε να μην οδηγηθεί στην αναγκαστική λύση της μείωσης των παροχών προς τους δικαιούχους τους.

Οι εναλλακτικοί αυτοί τρόποι, που μπορούν να αποδώσουν άμεσα, είναι:

• Η επιβολή κοινωνικής ρήτρας στα δημόσια έργα ως ποσοστό επί της αξίας του αναλαμβανόμενου έργου, με το οποίο θα επιβαρύνεται ο εργολήπτης σε κάθε περίπτωση συμβάσεων παραχώρησης δημοσίων έργων και συμβάσεων κρατικών προμηθειών.

• Να δίδεται στα ταμεία τμήμα των φορολογικών εσόδων και μέρος των προστίμων που επιβάλλουν οι εφορίες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Τροχαία αλλά και ανεξάρτητες αρχές όπως η ΡΑΕ, ΕΣΡ, ΑΑΔΑΕ και ΕΕΤΤ.

• Χρήση πόρων του ΑΚΑΓΕ ( = Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών), δηλαδή ενός είδους ‘κουμπαρά’ των Ταμείων, που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια.

Επιπλέον, σχεδιάζεται ένας νέος ‘πυλώνας’ στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος στα πρότυπα της Νορβηγίας με τη δημιουργία του Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο οποίο θα μεταφερθεί όλη η εμπορεύσιμη κινητή και ακίνητη περιουσία του κράτους και τα δικαιώματα επί του φυσικού και ορυκτού πλούτου της χώρας.
Το Ταμείο αυτό θα αναλάβει και την αξιοποίηση της περιουσίας και των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων, με επενδύσεις χαμηλού ρίσκου.

Εμείς ως TaxCoach, έχουμε να πούμε ότι τα παραπάνω ως έτοιμη ρευστότητα, που μπορεί να παρασχεθεί στα Ταμεία, σύντομα θα αναλωθεί για να παρουσιαστεί το πρόβλημα δριμύτερο εάν δεν ξεκινήσουν ‘χθες’, πολιτικές που να αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την χαμηλή σχέση ασφαλισμένων / εργαζομένων, λόγω της υψηλότατης ανεργίας που πλήττει τη χώρα μας και της έντονης εισφοροδιαφυγής, ως νοοτροπία αλλά και από ανάγκη των επιχειρήσεων να επιβιώσουν στο δυσκολότατο περιβάλλον ύφεσης.

Με άλλα λόγια, πρέπει η οικονομία μας να επιστρέψει άμεσα, σε πραγματική και στιβαρή ανάπτυξη και μάλιστα ανάπτυξη που να δημιουργεί θέσεις εργασίας, καθώς ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει και με ένταση κεφαλαίου, χωρίς να προσθέτει σημαντικά στην απασχόληση, έτσι ώστε πέραν των παροδικών λύσεων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, να αντιμετωπιστεί το αίτιο του προβλήματος και όχι το σύμπτωμα.

Αν παρά ταύτα, η κυβέρνηση αμελήσει και αντιμετωπίσει με τους τρόπους που περιγράφηκαν τα συμπτώματα, τότε σύντομα το πρόβλημα που για μια περίοδο θα είναι σε λήθαργο, θα εμφανιστεί δριμύτερο και τότε απουσία χρημάτων, η αναπόφευκτη αντιμετώπισή του, θα οδηγήσει σε ραγδαίες περικοπές των συντάξεων.

Πηγή: Καθημερινή, Ομάδα σύνταξης TaxCoach

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

✎ Οι 300 υπέρ της Ελλάδος!
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης

• Σκέφτεσαι Σεμινάρια; … Εὐεπιχειρεῖν !

• Άλλα σημαντικά Νέα

Related posts