29 Μαρτίου 2024

Breaking News

ΥΠ.ΟΙΚ.: Αυτονόητη η μη υπαγωγή σε ρύθμιση, αγέννητων οφειλών

ΥΠ.ΟΙΚ.: Αυτονόητη η μη υπαγωγή σε ρύθμιση, αγέννητων οφειλών

ΥΠ.ΟΙΚ.: Αυτονόητη η μη υπαγωγή σε ρύθμιση, αγέννητων οφειλών: Εκ του υπουργείου Οικονομικών τονίστηκε ότι είναι αυτονόητη η μη υπαγωγή αγέννητων οφειλών σε ένα σχήμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.υπουργείο Οικονομικών

Θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, σημειώνεται από το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στη ρύθμιση των 100 δόσεων που ψηφίστηκε στη Βουλή και την εξαίρεση από αυτήν, των οφειλών από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., τον φόρο εισοδήματος κ.λπ., που δεν ήταν ληξιπρόθεσμες έως την 1η Οκτωβρίου 2014.

Οι κύκλοι του υπουργείου, αναφέρουν ότι η ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα στους οφειλέτες του Δημοσίου να αποπληρώσουν τις μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2014, ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές τους με διακανονισμό, είναι μία γενναία ρύθμιση που βοηθάει σημαντικά, όλους όσους έχουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Τους βοηθάει με πολύ περισσότερες δόσεις (ως 100), με σημαντικά μειωμένο επιτόκιο (4,56% από 8,75%), με ολική ή μερική απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής (αναλόγως του αριθμού των δόσεων), με την κατάργηση παροχής εγγυήσεων και εμπράγματων εξασφαλίσεων κ.ά..

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι δεν θα ήταν κοινωνικά δίκαιο να ευνοηθούν από την βέλτιστη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών έως 100 δόσεων, μέρος των φορολογουμένων, πέραν εκείνων που πραγματικά θέλουν αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ειδικότερα για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. αποσαφηνίζεται ότι ποσοστό περίπου 95% των οφειλών δεν θα μπορούσε να υπαχθεί στη ρύθμιση έως 100 δόσεις, αφού το αυτό ποσοστό υπόχρεων από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. καλούνται να πληρώσουν φόρο από €1.000 ως €1.500.

Δεδομένου ότι με την νέα πολύμηνη ρύθμιση, το ελάχιστο ποσό μηνιαίας καταβολής είναι €50, κατανοεί κανείς το γιατί με την μεγάλη πλειοψηφία των υπόχρεων από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. δεν μπορεί με την λογική, να ενταχθεί στη νέα πολύμηνη ρύθμιση, αφού ή θα οδηγούσε σε μέγεθος δόσης αρκετά μικρότερου αυτού που έχει καθοριστεί ως ελάχιστο, πράγμα που δεν επιτρέπεται με τη νέα ρύθμιση ή διατηρούμενης της ελάχιστης καταβολής στα €50 βάσει της νέας ρύθμισης, οι δόσεις για ποσά φόρου στα €1.000 με €1.500 θα κυμαίνονταν μεταξύ 20 και 30.

Αλλά και αυτοί δεν μένουν χωρίς επιλογές, αφού μπορούν να ενταχθούν στην Πάγια Ρύθμιση των 12 δόσεων.

Εμείς ως Tax Coach, θα πούμε ότι το υπουργείο στην προκειμένη περίπτωση έχει δίκαιο: όντως η κοινή λογική λέει – και συνεπώς είναι αυτονόητο – ότι αγέννητες οφειλές, δεν μπορούν να ενταχθούν σε ένα σύστημα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων.

Από την άλλη όμως και εντέλει, η επιτυχία της νέας πολύμηνης ρύθμισης θα κριθεί από τι άλλο; … από το αποτέλεσμα. Ο χρόνος θα δείξει.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Έντονη κριτική του ΒΕΑ για τη νέα ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων
✎ Ποιο το πραγματικό όφελος των επιχειρήσεων από τη νέα ρύθμιση;
✎ Τι αποδοχή μπορεί να έχει η νέα πολύμηνη ρύθμιση στους οφειλέτες ΙΚΑ και ΟΑΕΕ
Επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο τύμβος Καστά έχει ‘πλούσιο’ περιεχόμενο

Ἐσεῖς ἐπιχειρεῖτε ἤ εὐεπιχειρεῖτε;

Άλλα σημαντικά Νέα…

Related posts