19 Μαρτίου 2024

Breaking News

ΥΠ.ΟΙΚ.: Δράσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη

ΥΠ.ΟΙΚ.: Δράσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής, σε συνάντηση εργασίας, καθόρισαν τις προτεραιότητες των βασικών δράσεων και παρεμβάσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης και καλύτερης εξυπηρέτησης των φορολογουμένων.

Οι δράσεις και παρεμβάσεις αφορούν στη ψηφιακή διασύνδεση των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ με άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πιο συγκεκριμένα:

• Τη διασύνδεση της ΑΑΔΕ με τα Ληξιαρχεία των Δήμων, τις Μητροπόλεις και το Μητρώο Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να ενημερώνεται αυτόματα το Μητρώο της Αρχής για μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση των φορολογουμένων (γάμοι, διαζύγια, κ.α.), καθώς και για θανάτους.

• Με τον ίδιο τρόπο, οι φορολογικές αρχές θα ενημερώνονται αυτόματα και για τις άδειες παραμονής στην Ελλάδα, μεταναστών και προσφύγων.

• Τη διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.ΕΜ.Η.), ώστε να υπάρχει αυτόματη ενημέρωση των φορολογικών υπηρεσιών για τις μεταβολές στην κατάσταση κάθε επιχείρησης (έναρξη εργασιών, διακοπή, λήξη, μετοχικές αλλαγές, κλπ).

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της ολοκλήρωσης της ανακατασκευής του κτιρίου της Φορολογικής και Τελωνειακής Ακαδημίας, ώστε να διαμορφωθεί σύγχρονο και κατάλληλο περιβάλλον για τα στελέχη που φοιτούν σε αυτή.

Μετά τη συνάντηση, o Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Στρατηγικός στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι η διαρκής αναβάθμιση και αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για τη γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων και την απαλλαγή τους από την υποχρέωση να επισκέπτονται περισσότερες υπηρεσίες για να δηλώσουν το ίδιο γεγονός. Στηρίζουμε την ΑΑΔΕ ώστε να ολοκληρώσει το σχετικό έργο το ταχύτερο δυνατόν».

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σταθερά προσανατολισμένοι στον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό της ΑΑΔΕ και αξιοποιώντας τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, οι υπηρεσίες μας ολοκληρώνουν με ταχείς ρυθμούς μια σειρά από έργα που έχουν ως στόχο την εμπέδωση σχέσης αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Τόσο η πρόσφατη διαλειτουργικότητα με την Ελληνική Αστυνομία για τις μεταβολές στις ταυτότητες, όσο και οι επερχόμενες διασυνδέσεις που συζητήσαμε με τον Υπουργό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Related posts