28 Απριλίου 2024

Φορολογική καρτέλα φορολογουμένων και Online διασυνδέσεις συναλλαγών

Φορολογική καρτέλα φορολογουμένων και Online διασυνδέσεις συναλλαγών

Φορολογική καρτέλα φορολογουμένων και Online διασυνδέσεις συναλλαγών

Στην ομιλία του, στο Συνέδριο του Economist την Τετάρτη 9 Ιουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε 6 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για πιο αποτελεσματική φορολογική διοίκηση.Φορολογική καρτέλα φορολογουμένων

1ον: on line διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τη φορολογική διοίκηση και e-περιουσιολόγιο

«Χρήση συστημάτων που επιτρέπουν στο Δημόσιο να λειτουργεί με προληπτική και όχι κατασταλτική φιλοσοφία. Δηλαδή, την αξιοποίηση ηλεκτρονικών συστημάτων, που επιτρέπουν άμεση πρόσβαση στην πληροφορία. Για παράδειγμα, ηλεκτρονική διασύνδεση σε πραγματικό χρόνο της φορολογικής Διοίκησης με τις ταμειακές μηχανές, ή το περιουσιολόγιο έκαστου φορολογούμενου».

 

Πλάνο που επαναφέρει στο προσκήνιο το οικονομικό επιτελείο και ήδη εξετάζεται από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τη νέα γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου, για σχετική εφαρμογή του στην αγορά, παρόλο που είχε απορριφθεί από την τρόικα.

Παράλληλα η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της και το επιτυχές απότελεσμα της Πορτογαλίας μετά την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με την φορολογική διοίκηση. Μια επισήμανση που είχε γίνει και από τον πρώην ΓΓΔΕ κ. Χ. Θεοχάρη,  για την επιτυχία στην Πορτογαλία σχετικά με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά είχε θεωρήσει ότι στην ελληνική αγορά η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΓΓΠΣ είναι ένα «φαραωνικό» σχέδιο. Και η εναλλακτική λύση που δόθηκε, ήταν να εξετασθεί η εφαρμογή στις συναλλαγές χονδρικής και όχι λιανικής. Η προσέγγιση αυτή εξετάζεται και από τη νέα ηγεσία της ΓΓΔΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία, στην Πορτογαλία ήδη από το 2008 έχει δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα που με τη χρήση ειδικής κάρτας το υπουργείο Οικονομικών καταγράφει αυτόματα σε κάθε συναλλαγή τον αναλογούντα ΦΠΑ, ενώ αυτομάτως καταγράφεται στο μηχανογραφικό κέντρο του υπουργείου Οικονομικών και η απόδειξη αγοράς του πολίτη.

Παράλληλα, όσον αφορά την ηλεκτρονική διασύνδεση της φορολογικής διοίκησης με το περιουσιολόγιο των φορολογουμένων, ήδη έχει αρχίσει να δημιουργείται με βάση τις δηλώσεις Ε9 και τις φορολογικές δηλώσεις. Με την ολοκλήρωση των υποβολών (ληκτική ημέρα υποβολής Ε1 και Ε9 στις 14 Ιουλίου), το υπουργείο θα μπορεί να βλέπει την φορολογική καρτέλα κάθε φορολογούμενου και να συγκρίνει δηλωθέντα εισοδήματα με συναλλαγές αγορών ακινήτων.

2ον: Μέτρα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, όπως τα συστήματα εισροών-εκροών σε όλη την αλυσίδα διακίνησης καυσίμων και ενεργειακών προϊόντων, τα X-rays στα τελωνεία, τα GPS στα μεταφορικά μέσα και τα μέτρα σήμανσης και ψηφιακής επαλήθευσης στα καπνικά, αλκοολούχα και λοιπά προϊόντα.
3ον: Καλύτερη μεθοδολογία στη στοχοθεσία και αξιολόγηση απόδοσης από είσπραξη φόρων – που δεν προέρχονται από οικιοθελή συμμόρφωση – χάρη στη μεθοδικά συγκεντρωμένη πληροφορία και τις συνεπαγόμενες επιτυχείς διασταυρώσεις.
4ον: Εξορθολογισμό διατάξεων ποινολογίου με τρόπο που να μην καταλογίζονται πρόστιμα με μηδενική εισπραξιμότητα.
5ον: Περιβάλλον ανταμοιβής για τους συνεπείς φορολογούμενους.
6ον: Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς τα πληροφοριακά συστήματα δεν δίνουν αποτελέσματα από μόνα τους, με άμεση ενίσχυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού με επιπλέον ελεγκτές.

>>>•<<<
Διαβάστε ακόμη…

Αποπληθωρισμός και τον Ιούνιο

Κόκκινα δάνεια και Νέο ΕΣΠΑ

Ρύθμιση χρεών σε 72 δόσεις

Συνελήφθη εφοριακός για εκβιασμό και παράβαση καθήκοντος ύστερα από καταγγελία λογιστή

Στην αγορά βγαίνουν οι εφοριακοί για ελέγχους

Σοκ για τους εργαζόμενους: Θεωρούνται Ανασφάλιστοι από το ΙΚΑ εάν οι εργοδότες τους δεν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές

Δωρεάν προγράμματα κατάρτισης σε 1000 άνεργους νέους

 

 

Related posts